Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Οι φυλές των αυτοχθόνων της Β. Αμερικής..

Η φύση ως ιερό δημιούργημα


Οι φυλές των αυτοχθόνων της Β. Αμερικής απέτιαν σεβασμό στη φύση καθώς πίστευαν ότι όλα είναι δημιουργήματα του Μεγάλου Πνεύματος, που «είναι ανεξάρτητο από εκδήλωση, χωρίς χαρακτηριστικά, απεριόριστο, ταυτόσημο με την έννοια της Θεότητας»(1).
Αντίστοιχα, κατά την ορθόδοξη πίστη, «ο άνθρωπος πάνω απ' όλα είναι homo adorans. Eνα ον που ζει λατρεύοντας τον Θεό και ιστάμενο στο μεθόριο κτιστού και ακτίστου ενοποιεί τον κόσμο, καταργώντας έτσι αυτόν τον υπαρκτικό διχασμό. Μέσα από τη λατρεία-Ευχαριστία δέχεται από τον Θεό αυτόν τον κόσμο και τον αντιπροσφέρει και πάλι σ' Εκείνον ευχαριστιακά, λειτουργώντας έτσι ως ιερέας της κτίσεως»(2).

Μαύρο Ελάφι (Χεχάκα Σάπα)

Η ιερή πίπα των Ινδιάνων




«Στο μεγάλο όραμα που δέχθηκα όταν ήμουν νεαρός, όταν είχα γνωρίσει μόνο εννιά χειμώνες, υπήρχε κάτι το οποίο καθώς περνούσαν τα φεγγάρια φαινόταν ότι αποκτούσε όλο και μεγαλύτερο νόημα. Αφορά την ιερή πίπα και τη σημασία που έχει για τον λαό μας.
Οι περισσότεροι την ονομάζουν “πίπα της ειρήνης”, ωστόσο τώρα δεν υπάρχει πια ειρήνη στη γη ή ανάμεσα στους γείτονες και μου έχουν πει πως εδώ και πολύ καιρό δεν υπάρχει ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Πολλά λόγια λέγονται για την ειρήνη μεταξύ των χριστιανών, αλλά δεν είναι παρά μόνο λόγια. Ισως γίνει δυνατόν -και αυτή είναι και η δική μου ευχή- με τη βοήθεια της ιερής πίπας μας και μέσω αυτού του βιβλίου όπου θα εξηγήσω τι είναι πραγματικά η πίπα μας, να έλθει η ειρήνη σε εκείνους τους λαούς που μπορούν να καταλάβουν. Αλλά με μια κατανόηση που πρέπει να πηγάσει από την καρδιά και όχι μόνο από το κεφάλι. Ισως τότε αντιληφθούν ότι εμείς οι Ινδιάνοι γνωρίζουμε τον Εναν αληθινό Θεό και προσευχόμαστε συνεχώς σ' Αυτόν.
Θέλησα να κάνω αυτό το βιβλίο για να βοηθήσω να επικρατήσει η ειρήνη πάνω στη Γη, όχι μόνο μεταξύ των ανθρώπων αλλά και μεταξύ των ανθρώπων και ολόκληρης της δημιουργίας.
Πρέπει να καταλάβουμε καλά ότι όλα τα πράγματα είναι δημιουργήματα του Μεγάλου Πνεύματος. Θα πρέπει να μάθουμε ότι Αυτό υπάρχει μέσα σε όλα τα πράγματα: στα δέντρα, στο χορτάρι, στα ποτάμια, στα βουνά και σε όλα τα τετράποδα ζώα και τα φτερωτά πλάσματα.
Και το πιο σημαντικό: Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι Αυτό υπάρχει πάνω από όλα τα πράγματα και τους ανθρώπους.
Οταν τα κατανοήσουμε όλα αυτά βαθιά μέσα στην καρδιά μας, τότε θα φοβόμαστε (σ.σ. εννοεί θα σεβόμαστε), θα αγαπάμε και θα γνωρίζουμε το Μεγάλο Πνεύμα και τότε θα υπάρχουμε, θα πράττουμε και θα ζούμε όπως Εκείνο θέλει».
Μάντερσον, Νότια Ντακότα
* Από το βιβλίο «Η ιερή πίπα των Ινδιάνων. Το Μαύρο Ελάφι περιγράφει τις επτά τελετουργίες της φυλής Ογκλάλα των Σιου», εκδόσεις Κέδρος, μετάφραση: Ανδρέας Λυμπερόπουλος (1). Σ.σ.: Υπάρχουν δύο μεταφράσεις για τον όρο «The Sacred Pipe».



Δεν υπάρχουν σχόλια: