Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

καλολαδωμενα γραναζακια που πουλανε εκδουλευση..

 Τα χανουμακια του δολοφονου σουλτανου.
Και ύστερα απορούν για την απέχθεια που προκαλούν...
Μπάμπης Αγρολάμπος
https://www.efsyn.gr/politiki.
Την προηγούμενη Πέμπτη, μία ημέρα πριν από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών της Ε.Ε. στην οποία ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έβαλε στον πάγο την αναφορά κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ο Χάικο Μάας ήταν στη Βηρυτό. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου «οκτώ μέρες μετά τη φοβερή έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 170 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων άλλων» πήγε για να μεταφέρει «το πρώτο μέρος της γερμανικής βοήθειας προς τον Λίβανο, συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ».

Μόλις πάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο «Χαρίρι», έβγαλε στους αξιωματούχους που τον περίμεναν ένα τσεκ 1 εκατ. ευρώ για τον Ερυθρό Σταυρό, σε μεγέθυνση, σαν αυτές του Εurolotto, και δήλωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη για επενδύσεις, εφόσον διασφαλιστεί η καλή διακυβέρνηση του Λιβάνου και δοθούν εγγυήσεις για μεταρρυθμίσεις». Βλέποντας τα πρόσωπα των παρισταμένων νόμιζε κανείς ότι πάγωσε η εικόνα ενώ οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού εξελίσσονταν, πλην όμως με την επανάληψη της προβολής φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν πάγωσε η εικόνα. Πάγωσαν οι άνθρωποι με αυτά που έβλεπαν και άκουγαν.

Οταν ένας υπουργός Εξωτερικών και μάλιστα της Γερμανίας, που ασκεί αυτήν την περίοδο την προεδρία της Ε.Ε. δεν μπορεί να ξεχωρίσει την ανθρωπιστική βοήθεια από τις εμπορικές σχέσεις, δεν μπορεί να συναισθανθεί την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι άνθρωποι δίχως νερό, ψωμί και φάρμακα... Πάει πολύ να περιμένει κανείς ότι αυτός ο υπουργός μπορεί να διακρίνει το σωστό από το λάθος και το δίκαιο από το άδικο σε πιο σύνθετες καταστάσεις, όπου διακυβεύονται κυριαρχικά δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες και οι ευμεγέθεις επιταγές δεν πιάνουν μία.

Την επομένη της επίσκεψης Μάας στον Λίβανο η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στο εβδομαδιαίο της Podcast εξήγησε χαρούμενη πόσο αποφασιστικά η Γερμανία βοηθάει τον τραυματισμένο Λίβανο και, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπιστικής Βοήθειας που γιορτάζεται αύριο 19 Αυγούστου, υπόσχεται «να συνεχίσει αυτή τη σημαντική δουλειά σε όλο τον κόσμο». Μόνον που αυτή η δουλειά της Γερμανίας φαίνεται ολοένα και περισσότερο ιδιοτελής, ακόμη και σε εκείνα τα σημεία του κόσμου που δεν είχαν προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες.

Βλέποντας ξανά την επίσκεψη Μακρόν στη Βηρυτό, με τον κόσμο όλο στους δρόμους να θέλει να μιλήσει στον Γάλλο πρόεδρο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι στον Λίβανο περιμένουν από την Ευρώπη να σταθεί δίπλα τους. Αυτή την υπόσχεση θα μπορούσε να τη δώσει η Μέρκελ ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. ή, για λογαριασμό της, ο Μάας.

Δεν το έκαναν και από πάνω απορούν γιατί συζητείται ακόμη η επίσκεψη του Μακρόν, αλλά δεν απασχόλησε ούτε κατ’ ελάχιστο η επίσκεψη του Μάας και η υπόσχεση της Μέρκελ. Πολύ απλά διότι δεν το έχουν. Πέρα από εμπορικές συμφωνίες δεν μπορούν να δουν – και αυτή είναι η δυστυχία της Ευρώπης σε μια περίοδο αβεβαιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: