Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Συμφωνία Βελιγραδίου-Πρίστινας μέσω Ουάσιγκτον και... Τελ Αβίβ ... efsyn.gr

-Συμφωνία οικονομικής συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου και των μεταφορών επιτεύχθηκε μεταξύ των προέδρων της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι, με την παρέμβαση των ΗΠΑ. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται ο όρος ότι η Σερβία θα μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ενώ το μουσουλμανικό Κόσοβο θα αναγνωρίσει το Ισραήλ.
- Ο όρος αυτός της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στον Λευκό Οίκο συνδέεται με την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να ενισχύσει τον διεθνή ρόλο του Ισραήλ, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να παρουσιάσει μια διπλωματική επιτυχία εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι οι έως τώρα προσπάθειες της Ε.Ε. να βελτιωθούν οι σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου δεν είχαν αποτέλεσμα.
- Η απόφαση της Σερβίας για μεταφορά της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ είναι μια κίνηση καλής θέλησης προς Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ, που έχουν δεχθεί πολύ μεγάλες αντιδράσεις τόσο από τους Παλαιστινίους όσο και από τη διεθνή κοινότητα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ το 2017.
- Η Σερβία και το Κόσοβο συμφώνησαν να προχωρήσουν σε αεροπορικές, σιδηροδρομικές και εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες θα επιτρέψουν πτήσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για πρώτη φορά έπειτα από 27 χρόνια. 
- Ωστόσο, το Βελιγράδι ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. «Δεν πρόκειται να βάλουμε υπογραφή σε έγγραφος που θα περιλαμβάνει αυτό τον όρο», δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά τις συναντήσεις της Πέμπτης στον Λευκό Οίκο.
- Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα οι Βούτσιτς και Χότι έχουν προγραμματίσει να πάνε στις Βρυξέλλες όπου θα έχουν επαφές με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, και τον ειδικό απεσταλμένο της Ε.Ε. Μίροσλαβ Λάιτσακ. Η Ε.Ε. προσπαθεί επί μία δεκαετία να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο χωρών ώστε να λυθεί πολιτικά η σύγκρουση, ενώ παράλληλα ήταν σε εξέλιξη η αμερικανική πρωτοβουλία, η οποία έχει επικεντρωθεί κυρίως στον οικονομικό τομέα.
----------------------------------------------------------------
- PLO: «Η Παλαιστίνη θύμα των προεκλογικών φιλοδοξιών του Τραμπ»
Η πρώτη αντίδραση για την ανακοίνωση της συμφωνίας ήρθε από τον γενικό γραμματέα της Οργάνωσης (PLO) για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Σάεμπ Ερεκάτ.
- «Η Παλαιστίνη έπεσε θύμα των προεκλογικών φιλοδοξιών του Τραμπ», σχολίασε στο Twitter την ανακοίνωση της μεταφοράς από το Τελ-Αβίβ στην Ιερουσαλήμ της πρεσβείας της Σερβίας στο Ισραήλ.
- Η προεκλογική ομάδα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του, ασχέτως εάν αυτό καταστρέφει την ειρήνη», πρόσθεσε...
 -
- WORLD KILLER ORGANIZATION.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: