Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

https://anarchypress.wordpress.com/

https://anarchypress.wordpress.com/
- Ο ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ, ΤΑ «ΜΑΥΡΑ» ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η «ΑΔΙΑΦΘΟΡΗ» ΑΡΙΣΤΕΡΑ…
Η πρόσφατη ομολογία του παλαιού κεντρικού στελέχους του Πασοκ Σπύρου Αυγερινού (ταμίας του κόμματος την επίμαχη περίοδο) ότι ο Θεόδωρος Τσουκάτος πήρε από τη Siemens 1.000.000 γερμανικά μάρκα το 1999, που κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ εξαφανίστηκε στην κυριολεξία από την λεγόμενη επικαιρότητα. Άλλο τόσο στα «ψιλά» πέρασε η δήλωση του Θόδωρου Πάγκαλου ο οποίος, επίσης, θυμήθηκε με κάποια …σχετική καθυστέρηση ότι και ο ίδιος –άλλα και άλλοι πολιτικοί που γνωρίζει– έχουν πάρει χρήματα από «χορηγούς», που πήγαν στα κομματικά ταμεία, ενώ δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι το να «παίρνεις μαύρα χρήματα και να τα δίνεις στο κόμμα δεν είναι αδίκημα».

Εάν έκανε ο Σημίτης κάποια δήλωση; Κουτά παιδιά, πως σκεφτήκατε κάτι τέτοιο.

Στις 30 του περασμένου Οκτώβρη η Αικατερίνη Τσακάλου η πρώην γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου καταθέτοντας στην δίκη της SIEMENS επανέλαβε, όσα είχε πει και στην Επιτροπή της Βουλής αλλά και στην ανάκριση, τονίζοντας ότι είχαν υποπέσει στην αντίληψή της χρηματικές χορηγίες σε κόμματα, καθώς αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε χορηγίες 15 χιλιάδων ευρώ στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ και στην Πολιτική Άνοιξη, ενώ επιβεβαίωσε και εκείνη την «προσφορά» του ενός εκατομμύριου ευρώ που έλαβε για το κομματικό ταμείο του κόμματός του ο Θεόδωρος Τσουκάτος.

Τον περασμένο Μάιο επίσης στην δίκη της Siemens o δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου αναφέρθηκε στις καταθέσεις των εμπλεκομένων Γερμανών μεγαλοστελεχών της μητρικής εταιρίας για τη λειτουργία των μαύρων ταμείων, επικεντρώνοντας στις καταθέσεις Σίκατσεκ. Tα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, ήταν αποδέκτες του 2% από τα μαύρα ταμεία της siemens, σύμφωνα με τον Σίκατσεκ. «Χρήματα δόθηκαν σε όλα τα κόμματα αλλά κυρίως στα δύο μεγάλα. Στην πρώτη σύμβαση για τα ψηφιακά, το 1989-90, ο Ενιαίος Συνασπισμός είχε πάρει τότε λεφτά», ενώ «Η κατάσταση άλλαξε το 1996 καθώς για «λόγους τάξης» τα «δώρα» υπολογίζονταν ως 10% επί του τζίρου. Μάλιστα, αυτή η διαδικασία υπολογισμού γινόταν μόνο στην Ελλάδα». Ο Τέλλογλου μεταξύ πολλών άλλων αναφερόμενος στο πρόσωπο του Μιχάλη Χριστοφοράκου τόνισε ότι ο Χριστοφοράκος είχε ενημερώσει τους προϊστάμενους του στη Γερμανία ότι έδινε χρήματα στα πολιτικά κόμματα.

Ας θυμηθούμε όμως ορισμένα και «πράγματα», που μνημονεύει η απόφαση του γερμανικού Δικαστηρίου που δίκασε με συμφωνία τον «προστατευόμενο» Μιχάλη Χριστοφοράκο σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής στις 13-8-2009:

«Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου έχει ως ακολούθως: ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ Διαταγή επιβολής ποινής Η Εισαγγελία σάς καταλογίζει τα κατωτέρω πραγματικά περιστατικά:

«Επειδή οι διαδρομές των αποφάσεων για εσάς, ως ιστάμενο εκτός, δεν ήσαν σαφείς, ήσαν όμως οικείες στον μηχανισμό των ελληνικών κομμάτων, χρειαζόσασταν την υποστήριξη των μελών των κομμάτων ώστε να μπορέσετε να καταλήξετε μαζί τους στην τακτική που θα ακολουθήσετε. Συμφωνήσατε λοιπόν στις διάφορες συζητήσεις, το αργότερο κατά τα τέλη του 2003, με τους ταμίες των μεγάλων κομμάτων στην Ελλάδα, τον Κώστα Γείτονα του ΠαΣοΚ, τέως Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου, ο οποίος μέσω του κόμματος, όπως και πριν, είχε επιρροή επί των υφισταμένων υπηρεσιών, και με τον Γιάννη Βαρθολομαίο της Νέας Δημοκρατίας, ότι θα παρείχατε στα εκπροσωπούμενα κόμματα χρήματα ύψους συνολικά τουλάχιστον διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα θα έπρεπε να φθάσουν ισότιμα στα ταμεία των κομμάτων Νέας Δημοκρατίας και ΠαΣοΚ και από εκεί ενδεχομένως να μοιρασθούν περαιτέρω. Για τον σκοπό αυτόν οι δύο ταμίες, όπως από κοινού είχατε συμφωνήσει, θα ασκούσαν ο καθένας επί των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι ανήκαν στο δικό τους κόμμα την απαιτούμενη επιρροή, ώστε να παρακινήσουν τους υπαλλήλους αυτούς, να χρησιμοποιούν την κρίση τους περί της απόφασης παραλαβής κατά τέτοιον τρόπο ώστε σε περιπτώσεις αμφιβολίας να αποφασίζουν υπέρ της εταιρείας Siemens, ενδεχομένως και ενάντια στο καθήκον τους.

Σύμφωνα με τον από κοινού με τον κ. Γείτονα και τον Βαρθολομαίο τεθέντα σκοπό σας, αυτό επετεύχθη στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε και ο κ. Γείτονας και ο Βαρθολομαίος άσκησαν σύμφωνα με την συμφωνηθείσα τακτική επί των αποφασιζόντων δημοσίων υπαλλήλων την αναλογούσα στο κάθε κόμμα ? Την 05.08.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ- από την Τamarind, ? την 06.08.2004 ένα ποσόν επιρροή. Οι αποφασίζοντες δημόσιοι υπάλληλοι το πήραν τουλάχιστον απόφαση ότι ως αντάλλαγμα για την ευμενή –και ενδεχομένως αντίθετη στο καθήκον τους ενέργεια– κάθε φορά θα εφοδίαζαν οικονομικά το κόμμα του οποίου ήσαν μέλη.
Τον Φεβρουάριο του 2004 έλαβε χώρα στην Αθήνα μια συνέντευξη Τύπου. Στη συνέντευξη αυτή το έργο C4Ι αποτελούσε σημαντικό θέμα λόγω των υψηλών χρηματικών ποσών (άρα και των εκκρεμουσών απαιτήσεων). Ερωτηθήκατε από τον άλλοτε διωκόμενο Κutschenreuter, εκείνη την περίοδο Οικονομικό Διευθυντή (CFΟ) του ΙCΝ, τι θα μπορούσε να κάνει κανείς ώστε να εξασφαλίσει την έγκαιρη λήξη του έργου και την παραλαβή του. Του ανακοινώσατε ότι το υφιστάμενο κόνσεπτ του 2%, δηλαδή η παροχή πληρωμών σε κόμματα ώστε αυτά να διατάσσουν τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες κατά την παραλαβή των έργων να ασκούν την κρίση τους υπέρ της Siemens, είναι επαρκής για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Αυτό εγκρίθηκε από τον Κutschenreuter. Για την εκτέλεση των πληρωμών στα δύο κόμματα χρησιμοποιήσατε την εταιρεία FΑΙRWΑΥS LΤD του κ. Λέτσα, του οποίου η οικογένεια είχε στενές σχέσεις με τη Siemens. Ο τελεσιδίκως καταδικασθείς Σίκατσεκ έστειλε από τα στη διάθεσή του υφιστάμενα «μαύρα ταμεία» τα ακόλουθα εμβάσματα στον ελβετικό λογαριασμό της FΑΙRWΑΥS LΤD: 250.000 ευρώ- από την Εlectronic Τechnology, ? την 02.09.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ- από τη Weavind, ? την 02.09.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ- από την Εlectronic Τechnology, ? την 07.09.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ- από την Εlectronic Τechnology, ? την 16.09.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ- από τη Weavind, ? και την 07.10.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ- από τη Weavind. Από τα χρήματα αυτά τουλάχιστον 200.000 ευρώ προωθήθηκαν σε σας, σε κάποιο μη εξακριβωμένο χρονικό σημείο μετά τα εμβάσματα αυτά.»

Θα θυμηθούμε βέβαια και την «κατηγορηματική διάψευση» τόσο του ίδιου του Κ. Γείτονα όσο και της τότε εκπροσώπου τύπου του Πασοκ.

Ο επί 20ετία λοιπόν βουλευτής του κόμματος και πρώην υπουργός δήλωνε τότε: «Τα όσα πληροφορούμαι μέσω δημοσιογραφικών ερωτήσεων και με τα οποία επιχειρείται να συνδέσουν εμένα προσωπικά με συμφωνίες και χρηματοδοτήσεις του ΠαΣοΚ από τη Siemens είναι παντελώς ανυπόστατα. Είναι αποκυήματα φαντασίας. Όλες αυτές οι αναφορές δεν ισχύουν και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, για όλη την περίοδο κατά την οποία ήμουν υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του Κινήματος. Παραμένω σταθερός στη θέση μου, θέση του ΠαΣοΚ, να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση».

Στον ίδιο τόνο κινήθηκε τότε και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του Πασοκ Μαρία Καρακλιούμη, η οποία επίσης διέψευσε τότε τα περί εισροής χρημάτων στα ταμεία του κατά την επίμαχη περίοδο με την επισήμανση δηλώνοντας ότι: «Στο ταμείο του ΠαΣοΚ, όπως φαίνεται και από τη δήλωση του Κ. Γείτονα, τότε υπευθύνου οικονομικών του Κινήματος, και από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας και έχουν ελεγχθεί από τη Βουλή, δεν προκύπτει οτιδήποτε σχετικό. Τα δε περί δήθεν “συμφωνιών” των δύο κομμάτων για την υπόθεση C4Ι είναι το λιγότερο αστεία».

Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.

Όχι βέβαια ότι περιμένουμε να υπάρχει έστω και ένας νοήμων άνθρωπος, που να πιστεύει έστω στο ελάχιστο ότι ο νέος αρχάγγελος της κάθαρσης ο μεγάλος κομμουνιστής ηγέτης Τσίπρας δεν είναι βουτηγμένος στα ίδια πολιτικά σκατά με τους προηγούμενους. Ούτε βέβαια πιστεύουμε ότι μπορεί να προκαλεί κάτι άλλο από ένα ατελείωτο γέλωτα το άκουσμα των ισχυρισμών του έτερου κομμουνιστή ηγέτη Κουτσούμπα ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται απλώς το «σκάνδαλο», λες και το 1989 το ΚΚΕ συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Τζανετάκη έκανε κάτι διαφορετικό. Ήταν, είναι και θα παραμείνουν όλοι τους ίδιοι και απαράλλακτοι. Δεν είχαν και δεν θα έχουν καμία απολύτως διαφορά μεταξύ τους.

Όσο για αυτή την άνοστη και ξαναζεσταμένη τόσες και τόσες φορές σούπα της «κάθαρσης» έχει καταντήσει πραγματικά αηδία. Τελικά θα την φάνε μόνοι τους όπως φάνηκε και από την ανύπαρκτη τηλεθέαση της δήθεν πολυδιαφημιζόμενης «άγριας κοινοβουλευτικής μάχης» για την Novartis…

Περαστικά. Τα σπουδαία έπονται…

Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: