Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ FRANCE- COLONIALS ..



- Λίγοι το γνωρίζουν όμως ακόμη και σήμερα η Γαλλία αποικιοκρατεί έμμεσα 14 Αφρικανικές χώρες λαμβάνοντας από αυτές δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως έγραφε τον Ιανουάριο του 2018 ο αθρογράφος Νίκος Κλειτσίκας:

- Πάγια  στρατηγική των δυτικών δυνάμεων είναι να ενισχύουν την αποσταθεροποίηση των κυβερνήσεων των αφρικανικών χωρών μέσω της συνηθισμένης επιβολής δικτατοριών και την ενίσχυση των «αντάρτικων» ομάδων για την ανατροπή των κυβερνήσεων. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η Λιβύη, όπου οδήγησε στην ανατροπή του Καντάφι και στην εμφύλια σύρραξη για την εξυπηρέτηση των δυτικών συμφερόντων. Επίσης η περίπτωση της Γουινέας, όπου ο Sekou Toure αποφάσισε να αποχωρήσει, το 1958, από τη γαλλική αποικιακή αυτοκρατορία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξοργίσει τους Γάλλους αποικιοκράτες. Ως πράξη αντιδικίας, τρεις χιλιάδες Γάλλοι έφυγαν από τη χώρα, λαμβάνοντας όλη την περιουσία τους και καταστρέφοντας οτιδήποτε το οποίο δεν μπορούσε να μετακινηθεί: σχολεία, παιδικοί σταθμοί, κτίρια δημόσιας διοίκησης είχαν θρυμματιστεί, αυτοκίνητα, βιβλία, ιατρεία, τα εργαλεία του ερευνητικού ινστιτούτου, τα τρακτέρ καταστράφηκαν ή σαμποταρίστηκαν, άλογα, αγελάδες στα αγροκτήματα σκοτώθηκα ενώ τα τρόφιμα σε αποθήκες κάηκαν ή δηλητηριάστηκαν.

- Ο σκοπός αυτής της εξωφρενικής πράξης ήταν να σταλθεί ένα σαφές μήνυμα σε όλες τις άλλες αποικίες ότι οι συνέπειες της απόρριψης στη Γαλλία θα ήταν πολύ υψηλές. 

- Ωστόσο, ο Sekou Toure και ο λαός του απάντησαν με το σύνθημα «Εμείς προτιμούμε την ελευθερία στη φτώχεια από την χλιδή στη σκλαβιά.»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: