Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

απο την ΑΘΛΙΑ efsyn.gr.

12.05.2021.
Έκθεση αποκαλύπτει το πώς 6 χώρες καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων.



 Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, συνεργάζονται –με ανεπίσημο τρόπο– προκειμένου να καταστρατηγήσουν τα δικαιώματα των προσφύγων, καταφεύγοντας σε επιλογές όπως είναι οι βιαιοπραγίες και οι παράνομες επαναπροωθήσεις. 

- Το παραπάνω καταγράφει έκθεση που υπογράφουν εννέα οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία μεταξύ άλλων σημειώνει ότι αυτή η άτυπη συνεργασία μεταξύ κρατών απέτρεψε χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά να αναζητήσουν προστασία στην Ευρώπη φέτος.

- Η πρωτοβουλία Prab (Protecting Rights at Borders, δηλαδή «Προστατεύοντας τα Δικαιώματα στα Σύνορα») κατέγραψε 2.162 υποθέσεις παράνομων επαναπροωθήσεων σε διαφορετικές συνοριακές γραμμές, στην Ιταλία, την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ουγγαρία, που πραγματοποιήθηκαν βάσει διμερών συμφωνιών μεταξύ των χωρών. 

- Η έκθεση αυτή έρχεται τη στιγμή που το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την Ελλάδα να «τερματίσει» τις επαναπροωθήσεις προσφύγων, με την επίτροπο Μιγιάτοβιτς να εκφράζει «βαθιά ανησυχία» για τις επίμονες καταγγελίες ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να στέλνουν πίσω στην Τουρκία, πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: