Κυριακή 9 Μαΐου 2021

LAS MALVINAS SON ARGENTINAS ..



LAS MALVINAS SON ARGENTINAS

Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
PDF 42k WORD 41k
27 Ιανουαρίου 2011
E-000421/2011
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000421/2011
προς το Συμβούλιο
Άρθρο 117 του Κανονισμού
Ilda Figueiredo (GUE/NGL)

 Θέμα: Κυριαρχία της Αργεντινής στις Μαλβίνες Νήσους
Γραπτή απάντηση 
Η Μεγάλη Βρετανία πραγματοποίησε πρόσφατα στρατιωτικές ασκήσεις και εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της θάλασσας που περιβάλλει τις Μαλβίνες Νήσους, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, των μετάλλων και των αλιευτικών πόρων (η αλιεία στη ζώνη αντιπροσωπεύει περίπου το 10 % του παγκόσμιου συνόλου), πραγματοποιώντας παράλληλα προσπάθειες περιορισμού/ελέγχου του νότιου Ατλαντικού ως μιας οδού του παγκόσμιου εμπορίου. Η Μεγάλη Βρετανία κατέλαβε διά της βίας τις Μαλβίνες Νήσους το 1833, απελαύνοντας τον γηγενή πληθυσμό και απαγορεύοντας την επιστροφή του. Η Μεγάλη Βρετανία διαθέτει παρανόμως στο έδαφος αυτό στρατιωτική βάση με δυνατότητα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους των νήσων, χορηγώντας άδειες σε τρίτους για την εκμετάλλευσή τους και αποκτώντας, με αυτόν τον τρόπο, μεγάλα χρηματικά ποσά που δεν της ανήκουν.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Μεγάλη Βρετανία επιδιώκει να περιορίσει τη διένεξη επί του εδάφους, προωθώντας μια πολιτική τετελεσμένου γεγονότος και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και πολυάριθμα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που αναγνωρίζουν την κυριαρχία της Αργεντινής επί των Μαλβίνων Νήσων.

Ως εκ τούτου, ερωτώ το Συμβούλιο:

Πραγματοποιήθηκε κάποια συζήτηση στο Συμβούλιο σχετικά με την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Αργεντινής για να επιστραφεί η κυριαρχία των Μαλβίνων Νήσων στην Αργεντινή;
Πρωτότυπη γλώσσα της ερώτησης: PT
- ΕΕ C 286 E, 30/09/2011 ..


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: