Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

1976: Πεθαίνει ο Μάο Τσε Τουνγκ, ηγέτης της Κίνας.

Η «Πολιτιστική Επανάσταση»

Τον Ιούλιο του 1966, ο Μάο επιστρέφει στην ηγεσία και εξαπολύει ισχυρή επίθεση στην φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος, κυρίως στον Λιου Σαοτσί. Λίγο αργότερα, η Κεντρική Επιτροπή, υπό την καθοδήγηση του Μάο, εγκρίνει τα «16 Σημεία», που θα αποτελέσουν ουσιαστικά το πρόγραμμα της «Μεγάλης Προλεταριακής Πολιτιστικής Επανάστασης».

Η «επανάσταση» αυτή ξεκίνησε με επίθεση στην ηγεσία του Πανεπιστημίου του Πεκίνου. Μετά από αυτό, φοιτητές και μαθητές γυμνασίου, σε μια έκρηξη προσωπολατρείας προς τον «Μεγάλο Τιμονιέρη, Πρόεδρο Μάο», οργανώνονται σε ομάδες «Κόκκινων Φρουρών», ενώ ο συστημικός Τύπος ξεκινά μια εκστρατεία κατά της φιλελεύθερης διανόησης. Πολλοί, μην αντέχοντας την πίεση, οδηγούνται στην αυτοκτονία.

- Ο Μάο, με αφορμή και εντός πλαισίου του «Πολιτιστικής Επανάστασης» εξαπολύει επίσης εσωκομματικές εκκαθαρίσεις, εναντίον στελεχών που υποτίθεται ότι την «σαμποτάρουν».

- Οι «Κόκκινοι Φρουροί» δημιουργούν συνθήκες τρομοκρατίας σε όλους τους τομείς ζωής. Όχι μόνο οι διάσημες προσωπικότητες, αλλά και απλοί πολίτες διώκονται, συχνά με το πιο ασήμαντο πρόσχημα. Καταστρέφονται έργα τέχνης, καίγονται βιβλία, μοναστήρια, ναοί. Ταυτόχρονα συστήνονται ανάλογες ομάδες «Κόκκινων Φρουρών» και από τη νεολαία της εργατικής τάξης, οι οποίες φτάνουν ακόμη και να συγκρουστούν με τους φοιτητές ομοϊδεάτες του. Όταν τα πράγματα έφτασαν να γίνουν ανεξέλεγκτα ο Μάο αποφασίζει να τερματίσει το «πρόγραμμα». Εκατομμύρια κοκκινοφρουροί επιστρέφουν στα χωριά του. Η κύρια δράση της «πολιτιστικής επανάστασης» έχει τελειώσει, αλλά αφήνει πίσω της κοινωνικά ερείπια.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: