Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Η Γαλλία είναι σύμμαχος της Ελλάδας, η Ελλάδα είναι σύμμαχος της Γαλλίας;

Μερικές πίκρες αλήθειες για την πάρτη μας…
https://www.ptisidiastima.com/
Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης


 Είναι το Ελλάς Γαλλία συμμαχία κάτι παραπάνω από ένα σλόγκαν; Η πραγματικότητα είναι πως δεν υπάρχει επίσημα κάποια ειδική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, είμαστε απλά σύμμαχοι μέσα στο ΝΑΤΟ και μέσα στην ΕΕ, όπως ακριβώς είμαστε και με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, για παράδειγμα.


- Σίγουρα οι ιστορικοί δεσμοί μας πάνε πολύ παλιά, από πριν τη γέννηση ακόμα του Ελληνικού κράτους. Η Ελληνική Λεγεώνα πολέμησε δίπλα στο Ναπολέοντα στην εκστρατεία της Αιγύπτου, και η μετεξέλιξη τους, οι Chasseurs d’Orient (κυνηγοί της Ανατολής) μέχρι το τέλος των Ναπολεόντειων πολέμων. Η επιρροή της Γαλλικής επανάστασης γέννησε τη Φιλική Εταιρεία, τα μέλη της οποίας στην Ευρώπη καταδιώχθηκαν ως Βοναπατριστές, και κατόπιν ενέπνευσε τις πρώτες εθνοσυνελεύσεις. 

Ο Γαλλικός στόλος πολέμησε στο Ναβαρίνο και κατόπιν 15.000 Γάλλοι υπό τον Nicolas-Joseph Maison εκστράτευσαν στην Πελοπόννησο καταλαμβάνοντας τα οχυρά του Ναβαρίνου, της Μεθώνης, Κορώνης, Πάτρας, και Ρίου μέσα σε ένα μήνα και εκδίωξαν περίπου 30.000 Τουρκαλβανούς. Κατόπιν κατασκεύασαν τους πρώτους δρόμους, γέφυρες, νοσοκομεία και σχολεία στο νέο Ελληνικό κράτος, αλλά και τις μοντέρνες πόλεις της Πύλου και της Μεθώνης. Περίπου το ένα τρίτο των Γάλλων τραυματίστηκε ή ασθένησε και περισσότεροι από 1.000 δεν επέστρεψαν ποτέ. 

Το εκστρατευτικό σώμα το συνόδευε και μια επιστημονική αποστολή, όπως είχε κάνει και ο Ναπολέοντας στην Αίγυπτο, και ήταν η δεύτερη σε μέγεθος (η τρίτη ήταν στην Αλγερία). Αυτή η αποστολή έκανε τις πρώτες έρευνες στην Ελλάδα, στη Γεωγραφία και Γεωλογία, Βοτανική και Ζωολογία, Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική και Γλυπτική, και οργάνωσαν τις πρώτες ανασκαφές.

Κατά τη διάρκεια του γαλλοπροσωπικού πολέμου (1870-1871) υπήρξε εθελοντικό κίνημα Ελλήνων που πολέμησαν στο πλευρό των Γάλλων, τουλάχιστον 1.500 από την Ελλάδα και επιπλέον εθελοντές από την κοινότητα της Μασσαλίας, πολλοί εκ των οποίων πολέμησαν υπό τις διαταγές του Καρόλου Βούρβαχη που ήταν διοικητής της στρατιάς του Λίγηρα. 

Στους δύο παγκόσμιους πολέμους, αλλά και στην Κορέα πολεμήσαμε μαζί. To 1975 μας έστειλαν άμεσα τα δικά τους Mirage για να μη χαθεί η ισορροπία στο Αιγαίο.

- Η ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ MIRAGE F.1CG ΣΤΗΝ ΤΑΝΑΓΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: