Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Ποιος Είναι Ο Πραγματικός Άγιος Βασίλειος;

 


 Η αλήθεια για τον Μέγα Βασίλειο δεν είναι αυτή η άποψη της δύσεως που όλοι γνωρίζουμε. Ποιος είναι πραγματικά ο Μέγας Βασίλειος; Τι σχέση έχει ο Μέγας Βασίλειος με τον Santa Claus; Ο Μέγας Βασίλειος που γεννήθηκε στην Νεοκαισάρεια τον 4ο αιώνα και είναι ο προστάτης των πτωχών, δεν έχει καμία σχέση με τον «Άγιο Βασίλη» που προωθεί η δύση και είναι «άγιος» του καταναλωτισμού που είναι δημιούργημα του 19ου αιώνα.

- Ο Μέγας Βασίλειος υπήρξε μεγάλος Πατέρας της Εκκλησίας μας κι ένας από τους Τρεις Ιεράρχες και η μνήμη του τιμάται την 1η Ιανουαρίου. Σπούδασε στην Αθήνα ρητορική, φιλοσοφία, αστρονομία, γεωμετρία, ιατρική, φυσική κ.α. Μετά τις σπουδές του επέστρεψε στην Καισάρεια όπου έγινε και Επίσκοπος Καισαρείας.

- Ο Άγιος Βασίλειος ή Μέγας Βασίλειος συνείσφερε πολλά στη διατύπωση του δόγματος της Αγίας Τριάδος, ενώ συνέταξε και Θεία Λειτουργία, (Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου), η οποία τελείται 10 φορές το χρόνο.

- Αγωνίστηκε για την ενότητα και διαφύλαξη της πίστεώς μας, που μαστιζόταν από θεολογικές έριδες, ενώ τα έργα του διακρίνονται σε δογματικά, αντιαιρετικά, ασκητικά, πρακτικά, ομιλίες και επιστολές.

- Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ

- Τρίκορφο Φωκίδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: