Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Η Ημέρα της Απελευθέρωσης είναι επίσημη αργία στην Αγκόλα στις 4 Φεβρουαρίου.

 https://www.officeholidays.com/


- Αυτές οι διακοπές σηματοδοτούν την έναρξη του ένοπλου αγώνα κατά του αποικιακού ελέγχου το 1961.

Ιστορία της Απελευθέρωσης

Ο πορτογαλικός αποικισμός αυτής της δυτικής αφρικανικής χώρας ξεκίνησε με παράκτιους οικισμούς και εμπορικούς σταθμούς που ιδρύθηκαν τον 16ο αιώνα, αν και μόλις τη δεκαετία του 1920

η Πορτογαλία μπορούσε να διεκδικήσει τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής που τώρα είναι γνωστή ως Αγκόλα.


Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, πολλά αφρικανικά έθνη είχαν αποκτήσει ανεξαρτησία από τον αποικιακό έλεγχο, όπως η Γκάνα και η γειτονική χώρα της Αγκόλα, το Κονγκό. Ενώ το κίνημα για τον αφρικανικό εθνικισμό φαινόταν ασταμάτητο, ένα ευρωπαϊκό έθνος αντ' αυτού έσφιξε τη λαβή του στις υπερπόντιες αποικίες του - την Πορτογαλία.


Με την αύξηση της ζήτησης για εθνικισμό της Αγκόλας, οι εντάσεις σχετικά με την αναγκαστική καλλιέργεια βαμβακιού ξέσπασαν σε βία τον Φεβρουάριο του 1961. 


Στη Λουάντα, το πρωί της 4ης Φεβρουαρίου, μαύροι μαχητές έστησαν ενέδρα σε περιπολικό της αστυνομίας και εισέβαλαν στην Πολιτική Φυλακή του Σάο Πάολο, στο Στρατιωτικό Κέντρο Ανίχνευσης και στους αστυνομικούς στρατώνες, για να προσπαθήσουν να απελευθερώσουν πολιτικούς κρατούμενους που κρατούνταν σε αυτές τις εγκαταστάσεις. 


Αυτό σηματοδότησε την έναρξη του Πολέμου της Ανγκόλας για την Ανεξαρτησία που θα συνεχιστεί ως μέρος του Πορτογαλικού Αποικιακού Πολέμου μέχρι τον Απρίλιο του 1974, όταν ένα νέο πιο φιλελεύθερο καθεστώς ανέλαβε την εξουσία στην Πορτογαλία και κήρυξε κατάπαυση του πυρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: