Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

26/12/16 Έφυγε ο Andrea Bellini Ιστορική μορφή της ιταλικής εργατικής αυτονομίας ..

                                                          https://www.toperiodiko.gr/

 ToPeriodiko admin team | 27/12/2016

Πέθανε σε ηλικία 65 ετών τη Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2016, λόγω ανίατης ασθένειας, ο Andrea Bellini, ιστορική μορφή της ιταλικής εργατικής αυτονομίας, μεταξύ των ιδρυτών της μαχητικής συλλογικότητας Casoretto, μίας από τις πιο σημαντικές που έδρασαν μεταξύ 1968 και 1976, και η οποία έμεινε στην ιστορία ως “Η Συμμορία Μπελίνι”. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε φύγει και ο αδελφός του, Gianfranco. “Η Συμμορία Μπελίνι”, αρκετά επικίνδυνη μάλλον για την καθεστηκυία τάξη, μπήκε από νωρίς στο στόχαστρο των πολιτικών εχθρών της,  με έναν από τους τότε ηγέτες της ακροδεξιάς, μάλιστα, τον Valerio “Giusva» Fioravanti, να αποπειράται, αποτυχημένα, να δολοφονήσει τον Andrea, στήνωντάς του ενέδρα.

-Η εποποιία της ομάδας του Casoretto έγινε γρήγορα ένας μύθος. Ένα παράδειγμα του εξεγερτικού πνεύματος και της μαχητικότητας που γεννήθηκε μέσα από τους αγώνες και τις μεγάλες κινητοποιήσεις του Μιλάνο της δεκαετίας του ’70. Ένα σύμβολο ρήξης με τις παραδόσεις και τα δόγματα του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και το παραδοσιακό εργατικό κίνημα. Συγκρούσεις με τους καραμπινιέρους και τους εμπόρους ναρκωτικών, ένοπλη περιφρούρηση διαδηλώσεων, λεηλασίες, καταλήψεις, μαχητικός αντιφασισμός, αλλά και ένας νέος τρόπος ζωής με άλλες διαπροσωπικές, πολιτικές σχέσεις, κοινωνικές σχέσεις στις γειτονιές και τους δρόμους της πόλης.  Στο επίκεντρο η πρόταξη των αναγκών και των επιθυμιών μιας καινούργιας προλεταριακής νεολαίας.

- Το γνωστό μυθιστόρημα του Marco Philopat, “Η Συμμορία Μπελίνι” (εκδ. Ελευθεριακή Κουλτούρα) σκιαγραφεί τη διαδρομή της θρυλικής παρέας στο μητροπολιτικό πεδίο, με τις χαρές και τις απογοητεύσεις τους, τους έρωτες και τους φόβους τους που υπήρξαν άρρηκτα δεμένα με την πολιτική τους στράτευση.

*η κεντρική φωτό είναι από την ιταλική έκδοση του βιβλίου “Η Συμμορία Μπελίνι”


Δεν υπάρχουν σχόλια: