Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Ανθρωποκτονία και όχι αυτοκτονία έδειξαν οι τελευταίες εισαγγελικές έρευνες.

ΘΥΜΑΣΤΕ ΡΕ EURO ΠΕΗ ??😂


Χρειάστηκαν η επιμονή της οικογένειάς του, που προσέφυγε ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), και τρεις έρευνες της Δικαιοσύνης, με την τελευταία να καταλήγει ότι τον θάνατο του άτυχου άνδρα προκάλεσε εγκληματική ενέργεια.


Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου άσκησε κατ’ αγνώστων δραστών ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση για τον θάνατο του πρώην στελέχους της Vodafone.


Τη σχετική παραγγελία έδωσε ο εισαγγελέας Εφετών Γρηγόρης Πεπόνης, ο οποίος διεξήγαγε την τρίτη κατά σειρά έρευνα για την υπόθεση του τεχνικού στελέχους της εταιρείας που βρέθηκε απαγχονισμένος στις 9 Μαρτίου 2005 στο μπάνιο του σπιτιού του στον Κολωνό, λίγο πριν αποκαλυφθεί η δυσώδης υπόθεση των υποκλοπών με την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού στη Vodafone.


Ο διενεργών την έρευνα είχε λάβει εντολή τον Νοέμβριο του 2017 από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνη Λιόγα να ερευνήσει εκ νέου την υπόθεση Τσαλικίδη.


Αφορμή για την ανάσυρση της υπόθεσης και πάλι από το αρχείο στάθηκε η απόφαση του ΕΔΔΑ, που δικαίωσε τους συγγενείς του εκλιπόντος κρίνοντας ότι το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται σε αποζημίωσή τους, γιατί προέβη σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του, παραβιάζοντας τη διάταξη για σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.


Είχαν προηγηθεί μια εισαγγελική και μια κύρια έρευνα, οι οποίες κατέληξαν στο αρχείο δεχόμενες ότι ο θάνατος του Κώστα Τσαλικίδη ήταν αυτοκτονία και δεν συνδεόταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών.


Την πρώτη έρευνα είχε διενεργήσει ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Διώτης και τη δεύτερη ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης.


Ο Κώστας Τσαλικίδης ήταν σχεδιαστής δικτύου της εταιρείας τηλεφωνίας Vodafone. Μόλις μία ημέρα μετά τον θάνατό του αποκαλύφθηκε έπειτα από σχετική ενημέρωση της κυβέρνησης το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών στις τηλεφωνικές επικοινωνίες υπουργών της τότε κυβέρνησης της Ν.Δ. αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

-  Αιτιώδης συνάφεια με τις υποκλοπές

Η υπόθεση του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη έκλεισε αρχικά το 2006, αφήνοντας αναπάντητα πολλά ερωτήματα.


Η δεύτερη εκ νέου έρευνα έκλεισε το 2014, τοποθετώντας και πάλι την υπόθεση στο αρχείο.


Ο Παναγιώτης Τσαλικίδης επέμενε ότι ο αδελφός του δεν είχε κανέναν λόγο να αυτοκτονήσει, ενώ παράλληλα σημείωνε ότι υπήρξε σαφής ένδειξη στραγγαλισμού η οποία δεν ερευνήθηκε ενδελεχώς, παρά το γεγονός ότι αρχικά ο εισαγγελικός λειτουργός είχε κάνει λόγο για «ενδείξεις ότι ο θάνατος σχετίζεται με την υπόθεση των υποκλοπών».


Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη έρευνα Διώτη δεν συσχετίστηκε τότε με την κύρια έρευνα για τις υποκλοπές.


Οι δυο δικογραφίες παρέμειναν ξεχωριστές. Αν και ο Διώτης κατέληξε κι αυτός στην εκδοχή της αυτοκτονίας, ωστόσο το πόρισμά του υπήρξε κόλαφος για τις έως τότε έρευνες, εφόσον ερμήνευσε την αυτοκτονία ως άμεση συνέπεια των υποκλοπών.


Η σχετική παράγραφος στο τελικό πόρισμα Διώτη ανέφερε:


«Η αυτοκτονία του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη συνδέεται αιτιωδώς με την ήδη αποκαλυφθείσα υπόθεση της παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνημάτων στην εταιρία Vodafone. Τούτο συνάγεται από το γεγονός ότι πολύ ενωρίτερα από την αποκάλυψη της υπόθεσης αυτής, ο Κωνσταντίνος Τσαλικίδης μίλησε για κίνδυνο να κλείσει η εταιρία Vodafone και για την αποχώρησή του ως ζήτημα ζωής ή θανάτου. Οπως βεβαιώνουν οι μάρτυρες Γεώργιος Κορωνιάς, Νικόλαος Μαστοράκης και Νικόλαος Πλεύρης, η εταιρία αυτή δεν αντιμετώπιζε κανένα απολύτως πρόβλημα που να απειλεί την ύπαρξή της. Επομένως το μόνο πρόβλημα που μπορούσε να εννοεί ο Κωνσταντίνος Τσαλικίδης είναι η υπόθεση των “τηλεφωνικών υποκλοπών”. Εξάλλου ο ίδιος δεν αντιμετώπιζε κανένα άλλο σοβαρό πρόβλημα το οποίο να τον οδηγήσει στην αυτοκτονία παρά μόνο το άγχος της εργασίας του, το οποίο, χωρίς εμφανή λόγο, τον οδήγησε στην αποχώρηση, στην επάνοδό του, στην ψυχολογική καταρράκωσή του και τέλος στην προαναγγελθείσα από τον ίδιο εξέλιξη (ζήτημα ζωής ή θανάτου!)».


Πηγή: efsyn.gr – 22.06.2018


Δεν υπάρχουν σχόλια: