Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

🏴‍☠️Η σταλινική παράνοια: όταν οι θύτες γίνονταν θύματα - Η περίπτωση του Γκένριχ Γιάγκοντα🏴‍☠️



 🔴Η ιδιαιτερότητα της πιο φονικής μορφής του ☭κομμουνισμού, δηλαδή του σταλινισμού, ήταν η εξής: δεν δίωκε μόνον τους εχθρούς της σοβιετικής εξουσίας, αλλά & τα ίδια τα στελέχη του κόμματος & του κράτους! Ουκ ολίγες φορές, οι θύτες γίνονταν θύματα! Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση, ήταν του Γκένριχ Γιάγκοντα.

🔴Ο Γιάγκοντα, ήταν γόνος εβραϊκής οικογενείας & ο πατέρας του ήταν κοσμηματοπώλης, ενώ ο ίδιος εργάστηκε ως βοηθός φαρμακοποιού. Εντάχθηκε σε νεαρή ηλικία στο κόμμα των Μπολσεβίκων & συμμετείχε στην Οκτωβριανή επανάσταση, ως κατώτερο στέλεχος.

🔴Στα χρόνια που ακολούθησαν, ανήλθε σε ηγετικές θέσεις του κράτους, χάρη στην εύνοια του Στάλιν. Το 1923 εντάχθηκε στην υπηρεσία ασφαλείας ΟGPU (Γκε Πε Ου) & το 1924 έγινε υποδιοικητής της.

🔴Το 1934, με εντολή του Στάλιν τέθηκε επικεφαλής της φοβερής & τρομερής NKVD (διάδοχης υπηρεσίας της ΟGPU), ως κομισάριος (υπουργός) Εσωτερικών Υποθέσεων. 

🔴Έμεινε εκεί μέχρι τις αρχές του 1936, όταν και αντικαταστάθηκε από τον Νικολάι Γιέζωφ. Τον Οκτώβριο του 1937, συνελήφθη & κατηγορήθηκε με τις ίδιες κατηγορίες που αυτός φόρτωνε στα ηγετικά στελέχη του κόμματος - κράτους, που είχαν συλληφθεί επί των ημερών του (κατασκοπεία, αντεπαναστατική δράση, δολιοφθορά, υπονόμευση της ΕΣΣΔ, κ.λ.π.). Ο θύτης, είχε γίνει θύμα!

🔴Δικάστηκε μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη του κόμματος - κράτους, στην 3η από τις μεγάλες "Δίκες της Μόσχας". Φυσικά, καταδικάστηκε εις θάνατον, όπως & οι υπόλοιποι. Έγραψε & μια αίτηση χάριτος, προς τον Στάλιν: "Ενώπιον όλου του κόμματος & του λαού, γονατίζω & παρακαλώ να με ελεήσετε".

🔴Όμως, ο "πατερούλης" ήταν ανελέητος & ο Γιάγκοντα εκτελέστηκε.

Το ημερολόγιο έγραφε 15 Μαρτίου 1938!

απο    Αμαλία🇬🇷 @4fABkkc5xTv2aek

Δεν υπάρχουν σχόλια: