Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Κι όμως, ο Μελανσόν δεν νίκησε ..... Για τους λόγους αυτούς, ο Μελανσόν στην ίδια συνέντευξη είχε αποκαλέσει τον Τσίπρα μια «από τις πιο ελεεινές φιγούρες της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής».



                                                         

                                                         -------------------------------------
 


Κι όμως, ο Μελανσόν δεν νίκησε

Ο Αλέξης Τσίπρας πανηγυρίζει την πρωτιά του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία. Θεωρεί ότι είναι το μοντέλο που έχει στο μυαλό του για την επιστροφή του στο πολιτικό προσκήνιο, ασφαλώς σε κάτι ευρύτερο του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα νέο μέτωπο. Γι’ αυτό και έγραψε στα σόσιαλ έναν θούριο:


«Οταν οι προοδευτικές δυνάμεις παραμερίζουν το “εγώ”, αφήνουν τη διαίρεση και βάζουν μπροστά το “εμείς” και το “μαζί”, τότε μπορούν να ανατρέψουν τα προγνωστικά και να πετύχουν μια ιστορική νίκη». Στην ίδια ανακοίνωση, ο πρώην πρωθυπουργός προσθέτει ότι «το γαλλικό μάθημα δεν αφορά μόνο τη Γαλλία. Αφορά όλη την Ευρώπη. Και την Ελλάδα, προφανώς».


Οπως συμβαίνει με τον Αλέξη Τσίπρα, του αρέσει πάντα να παραπέμπει σε πράγματα που βοηθάνε τον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό του, ξεχνώντας τα συμφραζόμενα. Ενα από τα συμφραζόμενα του «γαλλικού μαθήματος», στο οποίο παραπέμπει, είναι η γνώμη αυτού που ο Τσίπρας θεωρεί νικητή στις γαλλικές εκλογές, του Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής του Μετώπου. Του θυμίζω τι είχε δηλώσει ο Μελανσόν αναφερόμενος στο πρόσωπό του τον Ιούλιο του 2018, στο γαλλικό δίκτυο BFMTV:


«Ο Τσίπρας εξελέγη, υποσχόμενος ένα αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα και όταν του παρουσίασαν ένα απαράδεκτο μνημόνιο το έθεσε σε δημοψήφισμα, χωρίς να αποδεχθεί τελικά τη βούληση του λαού του. Πρόδωσε τον λόγο του. Γιατί ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και καταστρέφει τη χώρα του; Δεν θέλω να υπάρχει ούτε ένας γάλλος πολίτης που να πιστεύει πως αν εγώ αναλάβω την εξουσία θα γίνω ένας ακόμη… Τσίπρας». Για τους λόγους αυτούς, ο Μελανσόν στην ίδια συνέντευξη είχε αποκαλέσει τον Τσίπρα μια «από τις πιο ελεεινές φιγούρες της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής».


- Κανέλλης Ηλίας


- https://www.tanea.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: