Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Τι είχαν συμφωνήσει Πούτιν - Κ. Καραμανλής στην επίσκεψη πριν επτά << 14 >> χρόνια .

 Τι είχαν συμφωνήσει Πούτιν - Κ. Καραμανλής στην επίσκεψη πριν επτά << 14 >> χρόνια .

Από την επίσκεψη Καραμανλή το Δεκέμβριο του 2007 στη Μόσχα μέχρι τη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν πέρασαν σχεδόν 7 χρόνια. Τι έλεγαν τότε οι αμερικανοί;

THETOC TEAM

ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

PUBLISHED 08 ΑΠΡ. 15 .


Με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία και τη συνάντησή του με τον Β. Πούτιν το Bloomberg θύμισε ότι «από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας είχαν ανοιχτό διάλογο με το Κρεμλίνο για θέματα εμπορίου, ενεργειακής πολιτικής και επενδύσεων».


Ο κίνδυνος είναι, καθώς έρχεται πιο κοντά στη Μόσχα στην ενέργεια, να βρεθεί η Αθήνα υπό πίεση για να συμμαχήσει με τους Ρώσους σε άλλα θέματα.


Και ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την τότε Σοβιετική Ένωση το 1979, δύο χρόνια πριν η Ελλάδα ενταχθεί στην τότε ΕΟΚ. Για την ιστορία ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο 7ος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Ρωσία.


Αν όμως ανατρέξει κανείς στο πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2007 και στην επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή θα διαπιστώσει στα δημοσιεύματα της εποχής μια «ανατριχιαστική» ομοιότητα με την επίσκεψη Τσίπρα.


Τι είχε όμως συμφωνήσει με τους Ρώσους το 2007 ο Κώστας Καραμανλής;


Ότι η Ελλάδα θα είναι μία από τις χώρες διέλευσης του αγωγού αερίου South Stream και στις διαπραγματεύσεις θα καθορισθεί η ακριβής διαδρομή

Ότι στο ελληνικό έδαφος την κατασκευή αναλαμβάνουν από κοινού ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και η ρωσική Gazprom με ίσα ποσοστά

Και ότι το μνημόνιο που υπεγράφη στη Μόσχα στις 29 Απριλίου μεταξύ του Ρώσου προέδρου . Βλαντίμιρ Πούτιν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream είναι ουσιαστικά η εκκίνηση διαπραγματεύσεων που θα διαρκέσουν από 18 μήνες ως δύο χρόνια.

Τελικά οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και η Κυβέρνηση Καραμανλή έχασε τις εκλογές το 2009 από τον Γ. Παπανδρέου. Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά.


Ας δούμε όμως τι έγραφαν οι εφημερίδες για την επίσκεψη Καραμανλή στη Ρωσία κυρίως για την στάση των Αμερικανών αφού οι Ευρωπαίοι δεν ασχολούνταν και τόσο με το θέμα με δεδομένο πως ούτε το Ουκρανικό ζήτημα είχε προκύψει, ούτε φυσικά κάποιο μεμοράντουμ μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε.


Τα δημοσιεύματα και το τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ


Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα οι Αμερικανοί «αντιμετώπιζαν με μεγάλη δυσπιστία και ανησυχία το άνοιγμα του Καραμανλή προς τη Ρωσία». Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα έστειλε ένα τηλεγράφημα στις 19 Δεκεμβρίου του 2007 με τίτλο: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Μόσχα. Η ρητορεία (εξ' όσων φαίνεται) δεν συνάδει με τις πράξεις».


Σύμφωνα με την πρεσβεία «οι κινήσεις του Καραμανλή σε σχέση με τη Ρωσία αντιμετωπίζονται θετικά από τον Τύπο και την κοινή γνώμη», λόγω της «κοινής ορθόδοξης παράδοσης ενώ «χαρακτηρίζεται και από μια αριστερή νοσταλγία».


Ο κ. Καραμανλής «Προσπαθεί να εμφανισθεί ότι παίρνει μια ισορροπημένη θέση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, σε αντίθεση με αυτό που αντιλαμβάνεται η κοινή γνώμη ως ανοικτά φιλοαμερικανική στάση της υπουργού Εξωτερικών Μπακογιάννη. Πολλοί όμως Ελληνες διπλωμάτες, στρατιωτικοί και ειδικοί είναι σκεπτικοί και ανησυχούν ότι η Ελλάδα βαδίζει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι».


Δεν πιστεύουμε ότι η προσέγγιση του Καραμανλή με τη Μόσχα αποτελεί θεμελιώδη αλλαγή στην ελληνική πολιτική


«Δεν πιστεύουμε ότι η προσέγγιση του Καραμανλή με τη Μόσχα αποτελεί θεμελιώδη αλλαγή στην ελληνική πολιτική. Σε ορισμένα θέματα, όπως την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream και τα συγχαρητήρια προς τον Πούτιν για τη νίκη του στις εκλογές για τη Δούμα, ο Καραμανλής έχει πάρει αποφάσεις που δεν μας βοηθούν».


«Ο Καραμανλής πιστεύει προφανώς ότι μπορεί να κρατήσει μια ισορροπία στις σχέσεις του με τη Ρωσία και τη Δύση. Ο κίνδυνος είναι, καθώς έρχεται πιο κοντά στη Μόσχα στην ενέργεια, να βρεθεί η Αθήνα υπό πίεση για να συμμαχήσει με τους Ρώσους σε άλλα θέματα, όπως οι σχέσεις με το Ιράν», σημείωναν οι αμερικανοί με το ταηλεγράφημα της πρεσβείας να καταλήγει: «Έχουμε πει στους Έλληνες ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τη βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων. Την ίδια στιγμή αναρωτιόμαστε πώς μπορεί η Ελλάδα να συμβιβάσει την υποστήριξή της στον αγωγό TGI (Τoυρκίας - Ελλάδος - Ιταλίας) με τον ανταγωνιστικό αγωγό South Stream, ερώτημα στο οποίο δεν έχουμε λάβει ικανοποιητική απάντηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: