Τέτοιες μέρες, του 1916, γεννήθηκε σ' ένα χωριό της Πέλλας, η Ειρήνη Γκίνη, που αργότερα μετέτρεψε το όνομά της σε Μίρκα Γκίνοβα, στην "μακεδονική" γλώσσα - η οποία, στην πραγματικότητα, είναι διάλεκτος της βουλγαρικής.
Έγινε δασκάλα και κατά την διάρκεια της κατοχής εντάχθηκε στο ΚΚΕ και στο Славјаномакедонски Народно Ослободителен Фронт (СНОΦ, τα αρχικά του στην κυριλλική γραφή), ήτοι "Σλαβομακεδονικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο". Ήταν το σλαβόφωνο τμήμα του ΕΑΜ στην Δυτική Μακεδονία και απευθυνόταν στους αυτονομιστές. Σκοπός του, ήταν η "απελευθέρωση" της "Μακεδονίας του Αιγαίου". Τον Απρίλιο του 1945, το ΣΝOΦ μετονομάστηκε σε ΝΟΦ - Народно Ослободителен Фронт (ΗΟΦ, τα αρχικά του στην κυριλλική γραφή), κι ετέθη υπό την αιγίδα του Τίτο.
Το ΝΟΦ συμμετείχε στον ΔΣΕ (Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας), του ΚΚΕ, κατά την διάρκεια του "Τρίτου Γύρου", 1946-1949, με σκοπό την απόσπαση της Μακεδονίας από τον εθνικό κορμό και την ενσωμάτωσή της στην "Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας".
Η οικογένεια της Γκίνοβα, είχε ενταχθεί στην "Οχράνα" (Κομιτατζήδες!), η οποία είχε στις τάξεις της σλαβόφωνους, που τάσσονταν υπέρ της Βουλγαρίας. Στα τέλη του 1944, όταν ήταν προφανές ότι οι Γερμανοί θα έχαναν τον πόλεμο, πολλοί οχρανίτες εντάχθηκαν στο ΣΝΟΦ και μετέπειτα στο ΝΟΦ.
Η Γκίνη - Γκίνοβα, καθοδηγητικό στέλεχος του ΝΟΦ, πιάστηκε αιχμάλωτη απ' τον Εθνικό Στρατό, τον Ιούλιο του 1946. Δικάστηκε από Έκτακτο Στρατοδικείο, με την κατηγορία της συνωμοσίας για "την απόσπαση μέρους εκ του όλου της ελληνικής επικράτειας", καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε το ξημέρωμα της 26ης Ιουλίου, έξω από τα Γιαννιτσά.
Η πολιτική κληρονομιά της Μίρκας Γκίνοβα, έχει κατοχυρωθεί από το κρατίδιο των Σκοπίων, απ' την εποχή που ήταν τμήμα της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, ως "Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας". Το 1946, η Γκίνοβα ανακηρύχθηκε ηρωΐδα του "εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στην Μακεδονία του Αιγαίου", ενώ αργότερα πήρε τ' όνομά της ένα εργοστάσιο στα Σκόπια & ανηγέρθη προτομή της στην πόλη Μοναστήρι. Οι Σκοπιανοί, την έκαναν μέχρι και τραγούδι!
Στην Ελλάδα, η πολιτική της κληρονομιά διεκδικείται απ' το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το 2019, κατά την συζήτηση στην βουλή της (επαίσχυντης...) Συμφωνίας των Πρεσπών, η Γκίνοβα έγινε αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης, μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
Για την ιστορία, θα παραθέσω τον σχετικό διάλογο Τσίπρα - Κουτσούμπα.
Τσίπρας:
"Ούτε θα αναφερθώ στην Σλαβομακεδόνισσα Ειρήνη Γκίνη, Μίρκα Γκίνοβα, στην πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε στον εμφύλιο, κομμουνίστρια"
Κουτσούμπας:
"Και σήμερα τολμάτε να βάζετε στο στόμα σας την εκτελεσμένη ηρωΐδα του ΚΚΕ Μίρκα Γκίνοβα, Ειρήνη Γκίνη, ηρωΐδα την οποία εκτέλεσαν δολοφονικά όπλα..."
Στην φωτογραφία - αφίσα, η "ηρωΐδα" Μίρκα Γκίνοβα, με φόντο τον χάρτη της "Μεγάλης Μακεδονίας", που περιλαμβάνει την "Μακεδονία του Βαρδάρη" (το σημερινό κρατίδιο των Σκοπίων), την "Μακεδονία του Πιρίν" (ανήκει στην Βουλγαρία) και την "Μακεδονία του Αιγαίου", την Μακεδονία μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου