Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

- Η Ελλάδα χώρα φιλειρηνική, ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΕΝΗ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ . σεβόμενη τις υποχρεώσεις της ως μέλος του ΟΗΕ, ανταποκρίθηκε στη σχετική έκκληση του διεθνούς αυτού οργανισμού και συμμετείχε στον πόλεμο, μαζί με τις λοιπές πολυεθνικές δυνάμεις, με ένα Εκστρατευτικό Σώμα.

υπό τη σημαία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ο οποίος, βάσει των αρχών που πρεσβεύει, επιστράτευσε τις δυνάμεις του για την επικράτηση της ειρήνης στη μακρινή Ασία.


- Το 13ο Σμήνος, όπως ονομάστηκε, συγκροτήθηκε με επτά αεροσκάφη και ανάλογο προσωπικό ιπταμένων και τεχνικών. Στη δύναμη του Σμήνους προστέθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1951 δύο C-47 σε αναπλήρωση απωλειών. Το φθινόπωρο του 1953, απεστάλη ένα ακόμη Τάγμα, κατόπιν πρότασης του ΟΗΕ, προς συμπλήρωση του κενού από την αναχώρηση για την Ινδοκίνα του Γαλλικού Τάγματος, οπότε το ΕΚΣΕ από πλευράς Πεζικού αναβαθμίστηκε σε Σύνταγμα.

- Οι Ελληνικές Μονάδες έδρασαν ενταγμένες σε Αμερικανικούς σχηματισμούς και σε όλη τη διάρκεια της εμπόλεμης κατάστασης απέδειξαν ότι ήταν αντάξιες του ονόματός των, ως και των προσδοκιών και των παραδόσεων του έθνους μας. Οι αγώνες στους οποίους συμμετείχαν διεξάγονταν σε μία απομακρυσμένη από την πατρίδα χώρα, εντελώς άγνωστη και με ιδιάζουσες τραχείς κλιματολογικές συνθήκες. 

- Γενικά η επιτυχής έκβαση του Κορεατικού πολέμου, σύμφωνα με τις αρχές που πρεσβεύει ο ΟΗΕ, αποθάρρυνε τη δημιουργία μεγάλων πολιτικογεωστρατηγικών μεταβολών με τη χρήση όπλων, που θα έφερναν πολλά δεινά στην ανθρωπότητα. Εντούτοις δεν εξέλειπαν μικροί πόλεμοι και εστίες συνεχών συγκρούσεων, παρά τα κατά καιρούς ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: