Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Κονγκό: Όταν οι «πολιτισμένοι» Βέλγοι έκαναν θηριωδίες πάνω στους ιθαγενείς.



- Ο βασιλιάς Λεπόλδος Β’ του Βελγίου ήταν γνωστός και ως «σφαγέας του Κονγκό» στην αποικιοκρατική Ευρώπη αυτή τη μόνιμη πηγή κτηνωδίας που δε στέρεψε ποτέ.
- Το Βέλγιο. Η καρδιά της Ε.Ε. βαμμένη στο αίμα. 10.000.000 σφαγιάστηκαν για να είναι σήμερα μια χώρα πλούσια και να αποτελεί το κέντρο των αποφάσεων για τους υπολοίπους λαούς τόσο της Ευρώπης, όσο και άλλων που εξαρτούνται από αυτήν την συμμαχία.


Ο βασιλιάς Λεοπόλδος Β” του Βελγίου, έμεινε στην ιστορία ως ο «σφαγέας του Κονγκό», αφού κατά την περίοδο της βασιλείας του, στα τέλη του 1800, ακρωτηριάστηκαν και θανατώθηκαν πάνω από 10 εκατομμύρια Αφρικανοί.

- Την εποχή που οι Ευρωπαίοι ήταν απασχολημένοι με την διαίρεση της αφρικανικής ηπείρου, ο Λεοπόλδος φρόντισε να πάρει στην κατοχή του τις περισσότερες αχαρτογράφητες περιοχές του Κονγκό.


Ο βασιλιάς Λεπόλδος Β” του Βελγίου γνωστός και ως «σφαγέας του Κονγκό»

-Μια έκταση 905 χιλιάδων τετραγωνικών μιλίων τροπικού δάσους, αχανείς εκτάσεις από δέντρα καουτσούκ, που ήταν το υλικό με την υψηλότερη ζήτηση στα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν τα εδάφη που είχε υπό την κατοχή του ο βασιλιάς.Έκταση δηλαδή 76 φορές μεγαλύτερη από το Βέλγιο.

-Το 1876 ο Λεοπόλδος ίδρυσε την «φιλανθρωπική» Διεθνή Ένωση της Αφρικής για να υποδουλώσει του λαούς της Αφρικής

-Ήταν μια φιλανθρωπική οργάνωση, που είχε ως βιτρίνα την ιεραποστολική εργασία και την δυτικοποίηση των αφρικανικών λαών. Στην πραγματικότητα η οργάνωση ήταν το όχημα για να δημιουργήσει την δική του αυτοκρατορία αλλά κυρίως να υποδουλώσει τους αφρικανικούς λαούς και να προβάλλει σε διεθνές επίπεδο το μικρό πια Βέλγιο.

-Στα 23 χρόνια διακυβέρνησης του (1885-1908), ο Λεοπόλδος σφαγίασε πάνω από 10 εκατομμύρια Αφρικανούς, κόβοντας τα χέρια και τα γεννητικά τους όργανα. Τους μαστίγωναν μέχρι λιποθυμίας και πολλές φορές μέχρι θανάτου. Τους έκαιγαν και βίαζαν τις γυναίκες.

-Η τραγική ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι ο Λεοπόλδος δεν είχε πάει ποτέ στο Κονγκό. Τις θηριωδίες του βασιλιά-σφαγέα «ζήλεψαν» οι Βρετανοί, οι Γερμανοί και οι Πορτογάλοι οι οποίοι εφάρμοσαν τις ίδιες τακτικές στους αυτόχθονες λαούς που κατέκτησαν.

-Κομμένα χέρια και μαστίγωμα μέχρι θανάτου για τους μη αποδοτικούς

-Η γενοκτονία που προκάλεσε ο Λεοπόλδος καταδικάστηκε από τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς.

Συγκεκριμένα ο Sir Arthur Conan Doyle, το 1909 έγραψε το βιβλίο «Το έγκλημα του Κονγκό» όπου εξιστορούσε τα δεινά των αφρικανικών λαών.

Οι περισσότεροι αρχηγοί φυλών όπου εργάζονταν για τον Λεοπόλδο ήταν άνθρωποι αγράμματοι, οι οποίοι χωρίς να έχουν επίγνωση του τι κάνουν ξεπούλησαν τα εδάφη τους για ένα κομμάτι ύφασμα.

Ο έμπειρος βασιλιάς είχε προνοήσει και στις συμφωνίες που έκανε με τον κάθε αρχηγό φρόντιζε να του ανήκουν τα όλα τα αγαθά από στεριά και θάλασσα. Έτσι όχι μόνο έπαιρνε τις περιουσίες τους αλλά τους έπειθε ότι δουλεύοντας για εκείνον θα μπορούσαν να βλέπουν την εξέλιξη και να βγουν ωφελημένοι από την εκμετάλλευση των αγαθών.

Oι «εργάτες» του Λεοπόλδου.

- H βιαιότητα που επέδειξαν οι αξιωματικοί του Λεοπόλδου δεν είχε προηγούμενο. Όποιος εργάτης δεν κατάφερνε να συλλέξει την απαιτούμενη ποσότητα καουτσούκ είχε ως ελάχιστη τιμωρία τα δέκα μαστιγώματα, με ένα ειδικό μαστίγιο από αποξηραμένο δέρμα ιπποπόταμου που το έκοβαν σε λωρίδες και ήταν τόσο δυνατό που άφηνε ανεξίτηλα σημάδια.


Στιγμιότυπο από ντοκιμαντέρ για την σφαγή του Κονγκό από τον Λεοπόλδο.

Όσοι εξακολουθούσαν να μην είναι αποδοτικοί, δέχονταν μέχρι 100 τέτοια χτυπήματα που τους έστελναν στο θάνατο. Σε άλλες περιπτώσεις τους έκοβαν το ένα χέρι.
Τον Λεοπόλδο εκπροσωπούσε ένας ιδιωτικός μισθοφορικός στρατός που είχε αναλάβει να τρομοκρατεί και να σκοτώνει τους εργάτες χωρίς να φαίνεται πουθενά ο ίδιος.
Λευκοί αξιωματικοί βασάνιζαν τους υποδουλωμένους εργάτες, μερικοί εκ των οποίων προέρχονταν και από φυλές κανίβαλων ή είχαν απαχθεί από γύρω χωριά.

Κομμένα χέρια ως λάφυρα!

Η μαρτυρία ενός κατώτερου αξιωματικού του μισθοφορικού στρατού του Λεοπόλδου αποκαλύπτει την ωμή πραγματικότητα:

- Ο διοικητής μας διέταξε να κόψουμε και να παλουκώσουμε τα κεφάλια όλων των ανδρών ενός χωριού που αντιστάθηκε στις επιθυμίες του Λεοπόλδου. Κόψαμε επίσης και τα γεννητικά τους όργανα. Τέλος, μας ανάγκασαν να κρεμάσουμε σε σχήμα σταυρού μανάδες με τα παιδιά τους.

Ο βασιλιάς Λεοπόλδος Β” του Βελγίου είχε καταγραφεί ως ο πλουσιότερος άντρας εκείνης της εποχής. Η αμύθητη περιουσία του ξεπερνούσε τα 100 εκατομμύρια δολάρια ενώ το μεγαλύτερο της μεταβιβάστηκε στην βελγική κυβέρνηση μετά το θάνατο του.

Όσο οι λαοί θα μένουν απαθείς στις σφαγές που κάνουν οι «ηγέτες» τους, τόσο «Τζιχαντιστές» θα γεννιούνται. Τι δουλειά έχουν οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία; Παντού σ’ όλη τη γη η δύση σκοτώνει με καλές «βόμβες». Σκοτώνουν γιατί θέλουν να πάρουν τα διαμάντια, το χρυσό τον πλούτο των αδυνάμων. Εμείς απαθείς ..συμμετέχουμε. Αυτοί ασφαλείς κι εμείς θύματα της τρομοκρατίας μας…

- Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του BBC για την σφαγή του Κονγκό:

https://kinimalaou.blogspot.com/

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

ΤΟ ΨΥΧΑΝΩΜΑΛΟ ΒΑΘΎ ΚΡΆΤΟΣ... Το βαθύ κράτος της Δεξιάς !!!

https://www.ksipnistere.com/

 ΤΟ ΨΥΧΑΝΩΜΑΛΟ ΒΑΘΎ ΚΡΆΤΟΣ...

 Ιανουαρίου 23, 2022 

Το βαθύ κράτος της Δεξιάς !!!

-Θαυμάστε το ωρέ παληκάρια !!!.............

Νίκος Γεωργιάδης. 

Bουλευτής Ν.Δ ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων. 

26 -2-2019 ένοχος κατά πλειοψηφία. 

Στην έφεση το αδίκημα παραγράφηκε, 

λόγω της αλλαγής του Π. Κ. 

-Λιγναδης. 

Ψάρεμα ανηλίκων και κατά συρροή βιασμών.

Διευθυντής στο Ε.Θ από τη Μενδώνη...που δεν ήξερε. 

-Αναστάσιος Δράκος. 

Τοκογλυφία και παιδοφιλία καθηγητής στην ΑΣΟΕ. 

Φίλος του Γεωργιάδη. 

-Παναγιώτης Ευστρατίου. 

Αντιπρόεδρος ΣΤΕ παιδεραστία και χρήση ναρκωτικών. 

-Χάρης Τομπούλογλου...

που απασχόλησε το πανελλήνιο με τις… ιδιαίτερες προτιμήσεις του.

Μάλλον, Τα Rafale Τα Πήρανε Για Να Φύγουν Γρήγορα...!!!

ΜΕ RAFALE ΘΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 Ιανουαρίου 23, 2022 
- ΔΕΗ, ακρίβεια, COVID “καίνε” τον Μητσοτάκη …και στο βάθος ο Μαρινάκης…

 Μια πατριωτική κυβέρνηση θα οδηγούσε τον Πρωθυπουργό στο Ειδικό Δικαστήριο…

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

egerssi@otenet.gr
www.egerssi.gr


Την περίοδο 2016-2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν Πρόεδρος της ΝΔ και Αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων!

Τότε ξεσάλωνε κατά του (τότε) Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για όλα τα θέματα! Υποσχόταν την ανασύσταση της Ελληνικής Πολιτείας σε όλα τα επίπεδα! Έπεισε τόσο πολύ τον ευκολόπιστο Ελληνικό λαό, που στις εκλογές του Ιουλίου 2019 βγήκε η ΝΔ πρώτο κόμμα, καταλαμβάνοντας το 39,85% των εκλογέων! Έτσι μετά από μια 10ετία συμμαχικών κυβερνήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ κέρδισαν την απόλυτη αυτοδυναμία με 158 Βουλευτές!

Ωστόσο ο Ελληνικός λαός, ή καλύτερα όσοι ψήφισαν τη ΝΔ, εάν γνώριζαν τι θα ακολουθούσε, ενδεχομένως θα προτιμούσαν να τους έχει κοπεί το χέρι που έριξαν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της ΝΔ!

Βέβαια, έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα τα αισχρά προεκλογικά ψεύδη των πολιτικών αρχηγών και τα οποία σερβίρουν στον ελληνικό λαό προκειμένου να του υφαρπάξουν την ψήφο και στη συνέχεια εφαρμόζουν στην πράξη τα ακριβώς αντίθετα! Που δυστυχώς όμως επηρεάζουν στο έπακρο την ζωή των πολιτών αυτής της χώρας! Που τους ανατρέπουν τα όνειρα μιας ζωής, που τους εξανεμίζουν τους κόπους τους, που τους καταστρέφουν ολοσχερώς και που στη συνέχεια τους αφήνουν μόνους τους για να αντιμετωπίσουν την κακή τους μοίρα, την κακή τους πολιτική επιλογή!

- Η αντιμετώπιση του Covid-19 στηρίχτηκε με εμπάθεια και στρεβλώσεις…

- Ωστόσο κανένας – και ο πλέον απαισιόδοξος - ψηφοφόρος της ΝΔ δεν θα περίμενε ότι αυτή η κυβέρνηση θα εξελισσόταν στην περισσότερο αυταρχική κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης και των Μνημονίων και η οποία σε όλα τα επίπεδα ζωής της κοινωνίας θα κατέγραφε αρνητικά ρεκόρ, ρεκόρ κυβερνητικής αποτυχίας.

Και δεν υπάρχει δικαιολογία, πως επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης ενέκυψε στην ζωή μας ο Covid-19, αφού το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και δεν δικαιολογείται η Ελλάς να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις αντιμετώπισής του (απόδειξη διεθνή Μέσα, που αναφέρουν ότι η Ελλάς είναι η πιο σκληρή χώρα στην επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στα απάνθρωπα μέτρα που έλαβε κατά των αντιεμβολιαστών)!

Γιατί δυστυχώς, όταν κάποιος είναι ανίκανος, είναι περισσότερο χειραγωγήσιμος από τις “διεθνείς αγορές” και τον “διεθνή παράγοντα”, άρα και περισσότερο επικίνδυνος για τα συμφέροντα της Ελλάδος και του ελληνικού λαού!

Που αποδείχτηκε αυτό περίτρανα, από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης Covid-19, επειδή ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποδείχτηκε ανίκανος να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση, προσεγγίζοντάς την με εμπάθεια, με στρεβλώσεις!

Έτσι κατάφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ξεσηκώσει εναντίον του όλον τον ελληνικό λαό, αφού η εμμονή του στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου, διέλυσε το σχεδόν ανύπαρκτο ΕΣΥ! Αφού οι ΜΕΘ είναι ελάχιστες σε σχέση με τον πληθυσμό μας και σε αντιπαράθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν υπεράριθμες ΜΕΘ!

Σήμερα ωστόσο αυτή η Πανελλαδική κατακραυγή εκφράζεται και από ανεμβολίαστους και από εμβολιασμένους! Από τη στιγμή, που όσοι αναγκάστηκαν να εμβολιαστούν δεν πήραν τη ζωή τους πίσω, όπως τους είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο περιφερόμενος ιατρικός θίασος στα ΜΜΕ των λοιμωξιολόγων, εκνευρίζει περισσότερο παρά πείθει τους πολίτες! Από τη στιγμή που αποκαλύπτεται πλέον, πως οι εμβολιασμένοι και νοσούν και μεταδίδουν τον ιό! Έτσι φτάσαμε στο σημείο, κάθε δημόσια παρουσία του Πρωθυπουργού να αποδοκιμάζεται, ακόμη και με αισχρά συνθήματα, που ξεπερνούν κάθε λαϊκή αποδοκιμασία προηγούμενου Πρωθυπουργού!

Τελικά αυτός ο Πρωθυπουργός δεν αντιλαμβάνεται ότι με την παράλογη και ακραία εφαρμογή της υποχρεωτικότητας του εμβολίου, της επιβολής διοικητικού προστίμου στους άνω των 60 ετών που δεν εμβολιάζονται, γίνεται στόχος από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας;



Συνένοχα τα ΜΜΕ στη διατήρηση του Μητσοτάκη στην Πρωθυπουργία…



Όμως αυτή η κυβέρνηση δεν θα ήταν τόσο απολυταρχική, τόσο καθεστωτική, αν δεν είχε σύμμαχό της τα ΜΜΕ και αυτό αποδεικνύεται και από την λίστα “Πέτσα”!

Αυτά τα Μέσα ανδρώθηκαν ειδικότερα στα χρόνια των Μνημονίων, δημιουργώντας περαιτέρω πολιτικά τζάκια διαπλοκής και τα οποία στήριξαν και τα προώθησαν! Πολύτιμα εργαλεία αυτών των Μέσων οι κατ΄ όνομα και μόνο μεγαλοδημοσιογράφοι, οι οποίοι είχαν ως μόνο σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργοδοτών τους, από τη στιγμή που αυτοί δεν ήταν μόνο εκδότες εφημερίδων και ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, αλλά αναλάμβαναν και μεγάλα έργα του Ελληνικού Δημοσίου.

Επακόλουθη βεβαίως ήταν και η προσωπική προβολή αυτών των δημοσιογράφων, που κάποια στιγμή εκμεταλλευόμενοι αυτήν την προβολή, μεταπηδούν στον πολιτικό στίβο για να ασχοληθούν με την “επίλυση” των προβλημάτων μας.

Έτσι, μεταξύ πολιτικής και δημοσιογραφίας, δημιουργήθηκε ένας ομφάλιος λώρος που σφιχταγκάλιασε το κορμί του Ελληνικού λαού, με αποτέλεσμα να το θρυμματίσει!

Έτσι σήμερα αυτά τα Μέσα εισπράττουν την οργή των πολιτών, αφού επιλογή τους ήταν να βαδίσουν σε “σε αχαρτογράφητα νερά”!

Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στους τηλεοπτικούς – ραδιοφωνικούς Συστημικούς σταθμούς τους, αλλά και στις εφημερίδες τους!

Αφού γι΄ αυτούς τους επιχειρηματικούς Ομίλους και των δημοσιογράφων τους, το μόνο πρόβλημα της ελληνικής Κοινωνίας ήταν και είναι η αντιμετώπιση του Covid-19 με τον εγκλεισμό των Ελλήνων στα σπίτια τους και τον “θάνατο” της επιχειρηματικότητας. Με την στέρηση της ελευθερίας τους και των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων!

Αποφασίζοντας “ανεπηρέαστα”, “αντικειμενικά” και “δημοκρατικά”, πως αυτοί να περνούν καλά και ο λαός να “κουρεύεται”!

Αποφασίζουν, ξεχειλώνοντας το πουλόβερ της “ενημέρωσης”, μόνο με αυτό το θέμα, προσκαλώντας έτσι στα τηλεοπτικά στούντιο “δημοκρατικούς” επιστήμονες της μιας μόνο άποψης, αυτής που εκφράζει η αντιλαϊκή σημερινή κυβέρνηση!

Οι επιστήμονες που έχουν διαφορετική άποψη είναι παντελώς κομμένοι, εκτός βέβαια από κάποια ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς περιφερειακής – τοπικής εμβέλειας, που δεν φιμώνουν τη φωνή τους!

Αυτοί οι μεγάλο-καναλάρχες και οι μεγάλο-δημοσιογράφοι υπάλληλοί τους, ποτέ δεν αναδείκνυαν τα θεσμικά και δομικά προβλήματα της χώρας μας! Ποτέ δεν πρόλαβαν το κακό που φαινόταν ότι ερχόταν! Ποτέ δεν ενημέρωσαν το λαό για το ποιοι φταίνε για την ολοσχερή καταστροφή μας! Ποτέ δεν μίλησαν με ονοματεπώνυμα για τις εγκληματικές πολιτικές φιγούρες που κατέστρεψαν την ζωή μας!

Γιατί, ως σκοπό δεν είχαν και δεν έχουν την ενημέρωση του λαού, αλλά διά μέσω της τεχνικής πολιτικής πόλωσης και της διασποράς της κατασκευασμένης είδησης, σκοπό έχουν να γεμίζουν τους “κρυφούς” αλλά και ανοικτούς τους προσωπικούς λογαριασμούς στις τράπεζες και τις offshore εταιρείες τους…

-Το “Χρυσό βατόμουρο” σε Βασιλακόπουλο και Ευαγγελάτο…



- Στα δύσκολα δε αυτής της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, πιο συγκεκριμένα, παραχωρείται τηλεοπτικό στασίδι προκειμένου “να εξαγνιστεί από τις πολιτικές του αμαρτίες”! Τελευταίο ηχηρό παράδειγμα η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου!

Ωστόσο το βραβείο του “Χρυσού βατόμουρου” (στο Χόλυγουντ είναι το βραβείο, όπου “βραβεύεται” η χειρότερη κινηματογραφική ταινία της χρονιάς) θα αποδιδόταν από πλευράς λοιμωξιολόγων – ειδικών στον καθηγητή Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, για τις ακραίες, καθεστωτικού τύπου τοποθετήσεις του, για δε την δημοσιογραφική πλευρά θα το απέδιδα στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο! Οι οποίοι προκαλούν καθημερινά την οργή του λαού (μάρτυς μου τα social media όπου γίνεται ο κακός χαμός)!

Όμως το Mega ανήκει στον εφοπλιστή επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, όπως και εφημερίδες, διαδικτυακά σάιτ και βέβαια η ΠΑΕ Ολυμπιακός!

Διαπίστωσή μου λοιπόν το τελευταίο χρονικό διάστημα – και νομίζω δεν κάνω λάθος – υπάρχει σχετική στροφή από τον ΔΟΜ (Δημοσιογραφικό Οργανισμό Μαρινάκη) προς τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του!

Ως τελευταίο “χτύπημα” στην κυβερνητική πολιτική, φρονώ πως είναι τα όσα ισχυρίστηκε προχθές ο Νίκος Ευαγγελάτος στην μεσημεριανή εκπομπή του στο Mega Channel:

«Είχαμε κάνει 3 δόσεις εμβολίου. Το συζητούσαμε και χθες, αν πάμε για 4η δόση στο γενικό πληθυσμό. Ο κ. Θεμιστοκλέους (Μάριος Θεμιστοκλέους: Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας) μας είπε χθες, ΟΧΙ. Και έρχεται σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και μας λέει ΟΧΙ στην 4η δόση…»!

-Μόνο δυστυχία έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη…

-Αυτός ο εξουσιασμένος Πρωθυπουργός, έχει ήδη πέσει και δεν το αντιλαμβάνεται!

Το κύκνειο άσμα του ωστόσο δεν θα επιβεβαιωθεί, ούτε από τις πυρκαγιές και την ανικανότητα του επιτελικού κράτους του να σώσει τις περιουσίες των συνανθρώπων μας και την καταστροφή του περιβάλλοντος!

Δεν θα είναι τα ψέματα με τα οποία φλόμωσε τους πληγέντες για παροχή οικονομικών αποζημιώσεων!

Δεν θα είναι τα εθνικά θέματα και εποικισμός της Πατρίδας μας με παράνομους μετανάστες, δεν θα είναι η συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας μας και η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας με τους παράνομους μετανάστες, δεν θα είναι ο κηρυγμένος πόλεμος κατά της Ορθοδοξίας!

Το κύκνειο άσμα του Πρωθυπουργού θα είναι η ακρίβεια! Θα είναι η δραστική αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ!



- Θα είναι η δραστική αύξηση στο ψωμί και τα αγαθά πρώτης ανάγκης!

Θα είναι η έκρηξη της τιμής στα καύσιμα, του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης κίνησης! Θα είναι η έκρηξη της τιμής του φυσικού αερίου!

Τα νοικοκυριά “φλέγονται” από τις δυσβάσταχτες αυτές ανατιμήσεις!



- Μάρτυς μου ο ελληνικός λαός, μάρτυς μου ο “Οικονομικός Ταχυδρόμος”

ο οποίος έγραψε:

«Το πετρέλαιο ανατιμήθηκε πάνω από 58% σε σχέση με πέρσι.
Πρόκειται για την 5η σερί συνεδρίαση, όπου η τιμή του μαύρου χρυσού ανεβαίνει, φτάνοντας στα υψηλά των τελευταίων ετών, καθώς εκφράζονται ζωηρές ανησυχίες για το κατά πόσο μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση από τα υφιστάμενα επίπεδα παραγωγής.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ), ο ΟΠΕΚ παρήγαγε το Δεκέμβριο περίπου 800 χιλιάδες βαρέλια/ημέρα χαμηλότερα από το στόχο που είχε θέσει, ενώ η γεωπολιτική ένταση στην περιοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μάλλον δεν βοήθησε την κατάσταση. Το αποτέλεσμα; Αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 58,11% σε σχέση με πέρσι! Δυσβάσταχτη και η αύξηση της βενζίνης.

Προφανής είναι η επίπτωση και η επιβάρυνση στους καταναλωτές.

Κατ' αρχάς, η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει “πετάξει” στα 1,786 ευρώ/ λίτρο, όταν πέρσι τέτοιο καιρό ήταν στα 1,473 ευρώ, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι σε αυτό το 12μηνο έχει πάρει πάνω 21,2%.

Και μιλάμε για τη μέση τιμή, γιατί αν ανατρέξει κανείς στους Νομούς, θα διαπιστώσει ότι κάποιοι άτυχοι οδηγοί “φλερτάρουν” με το 2ευρο. Η πιο ακριβή ζώνη παραμένουν οι Κυκλάδες (1,991 ευρώ η απλή και 2,128 ευρώ η “κατοστάρα”), ενώ και στα Δωδεκάνησα η μέση τιμή διαμορφώνεται πάνω από τα 1,90 ευρώ.

Απαγορευτικό το πετρέλαιο εν όψει και του χιονιά.

Περιμένοντας την “Ελπίδα”, δηλαδή τη σφοδρή κακοκαιρία, που “υπόσχεται” πολικές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά, έχει ενδιαφέρον να δει κανείς πώς διαμορφώνεται το κόστος θέρμανσης. Για τις επιβαρύνσεις από το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα έχουν χυθεί τόνοι μελάνης, ωστόσο οι καταναλωτές δυστυχώς δεν μπορούν να βρουν καταφύγιο ούτε στην... παραδοσιακή θέρμανση με πετρέλαιο. Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 1,19 ευρώ/λίτρο, όταν στην αρχή της σεζόν είχε ξεκινήσει στα 1,16 ευρώ. Η σύγκριση με την περσινή τιμή είναι απογοητευτική, καθώς η μέση τιμή βρισκόταν στα μόλις 0,879 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι έκτοτε έχει σημειώσει αύξηση 35,4%. Κι αυτό αφορά στη μέση τιμή, γιατί αν ανατρέξει κανείς στα στοιχεία ανά Περιφέρεια, θα διαπιστώσει ότι στις 25 από αυτές, δηλαδή περίπου στις μισές, διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα!
Το... κερασάκι στην τούρτα είναι, η κατάταξη στον ευρωπαϊκό πίνακα τιμών, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση, δηλαδή έχει την 4η ακριβότερη βενζίνη όντας στο ίδιο club με τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, χώρες με πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, ενώ απέχει περίπου 12 λεπτά από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Η αιτία γνωστή και δεν είναι άλλη από το συνδυασμό υψηλού ΕΦΚ και ΦΠΑ, που αντιστοιχούν περίπου στο 60% της τελικής τιμής...»!

Επίσης διαβάζουμε:

«ΑΑΔΕ: 5,135 δις ευρώ οι απλήρωτοι φόροι στο 11μηνο του 2021. Στα 110,171 δις ευρώ τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Εφορία!»!

- Φύγε με Rafale, όχι με ελικόπτερο…

- Αυτός ο Πρωθυπουργός, μας στέρησε την ελευθερία, τα συνταγματικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα, μας πούλησε στους ξένους, μας έκαψε και τώρα μας φτωχοποιεί περαιτέρω!

Μπορεί να φύγει, όσο υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα ελικόπτερα! Και να πάει όσο πιο μακριά γίνεται! Τώρα, όχι αύριο!

Εκτός αν επιβιβασθεί σε ένα από τα Rafale, για να φύγει πολύ πιο γρήγορα!!

Μια ανάρτηση που βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό!

Μάλλον, Τα Rafale Τα Πήρανε Για Να Φύγουν Γρήγορα...!!! Σεισμός Στο Μαξίμου: Ο Φουρθιώτης Κοινοποίησε Συνομιλίες Του Με Κορυφαίο Υπουργό

 Ιανουαρίου 24, 2022 

- Δικαιώνεται πλήρως όχι μόνο η αποκάλυψη μας που έγινε πριν από λίγες ώρες, αλλά και ο πρώην υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι καρατομήθηκε από το υπουργείο επειδή δεν έκανε τα χατίρια του υπόδικού παρουσιαστή!


Πριν από λίγο λοιπόν ο Μένιος Φουρθιώτης έδωσε στην δημοσιότητα τηλεφωνικές του συνομιλίες με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον διευθυντή του γραφείου τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Ρωμανό.

-Ο δεύτερος συμμετείχε, μάλιστα, σε πολλές εκπομπές του παρουσιαστή, προκαλώντας μεγάλες απορίες.

-Οι συνομιλίες φαίνεται να έχουν καταγραφεί 12 μήνες πριν, όταν ο παρουσιαστής ήταν πανίσχυρος και οι ποινικές του υποθέσεις δεν είχαν φτάσει σε επίπεδο διερεύνησης. Άρα, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι ο παρουσιαστής είχε προβλέψει και είχε πλαστογραφήσει ψεύτικα ονόματα στο κινητό του.

Εξαπάτησε το πανελλήνιο ο Γεραπετρίτης

- Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος διαβεβαίωνε από το βήμα της Βουλής ότι δεν έχει καμία σχέση με τον παρουσιαστή, εξαπατώντας το πανελλήνιο, αλλά και προσωπικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, πρέπει να υποβάλει άμεσα την παραίτηση του ή να βγει με πειστικά επιχειρήματα και να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του υπόδικου Φουρθιώτη.

- Όσο για τον Νίκο Ρωμανό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει πλέον να απολογηθεί κυρίως στους ψηφοφόρους του για τα πρόσωπα με τα οποία στελέχωσε την παράταξη. Τι τον συνδέει με αυτούς τους τύπους;

Δείτε την ανάρτηση του παρουσιαστή:

- newsbreak.gr

23 Ιανουαρίου 1973: Οι ΗΠΑ και το Βόρειο Βιετνάμ υπογράφουν συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών στο Παρίσι που τερμάτισε τον Πόλεμο του Βιετνάμ που ξεκίνησε πριν μια δεκαετία.

 Ωστόσο, η κατάπαυση πυρός δεν διήρκησε πολύ. Ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης αποχώρησε από το Βιετνάμ τον Μάρτιο του 1973 αλλά οι συγκρούσεις μεταξύ των κομμουνιστών Βιετκόνγκ και των στρατευμάτων της Νότιας Κορέας που είχαν τη στήριξη των ΗΠΑ συνεχίστηκαν για δυο χρόνια ακόμα. 
Ο Πόλεμος του Βιετνάμ έληξε οριστικά μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας του Νοτίου Βιετνάμ, Σαϊγκόν, από τα στρατεύματα του βορείου Βιετνάμ στις 30 Απριλίου 1975.
 


Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Προυντόν Πιερ Ζοζέφ.

 Προυντόν
 Ο δάσκαλος του αναρχισμού Πιερ Ζοζέφ  Προυντόν

Ο γάλλος θεωρητικός που πρώτος αυτοανακηρύχτηκε αναρχικός!

Ο δάσκαλος του αναρχισμού Πιερ Ζοζέφ Προυντόν

- https://www.newsbeast.gr/

Με την περιβόητη σήμερα φράση «η ιδιοκτησία είναι κλοπή», ο πολιτικός στοχαστής Πιερ Προυντόν ήταν ο πρώτος ιστορικά ιδεολόγος που προσδιόρισε τις βασικές γραμμές της αναρχίας τόσο ως πολιτική ιδεολογία όσο και ως μεταρρυθμιστικό πρόταγμα. «-Είσαι δημοκράτης; -Όχι. -Μήπως είσαι φιλελεύθερος; -Όχι, καθόλου. -Τι είσαι τότε; -Είμαι αναρχικός», δηλώνει τρανά ο Προυντόν στο σύγγραμμά του «Τι είναι η ιδιοκτησία;» δημιουργώντας ένα πολιτικό δεδικασμένο που θα άφηνε μεγάλη παρακαταθήκη στον χώρο του αντιεξουσιαστικού κινήματος. Σφοδρός εχθρός κάθε κυβέρνησης ανθρώπου από άνθρωπο, ο Προυντόν θα εισάγει δύο νέους όρους στην πολιτική σκέψη: την αμοιβαιότητα (μουτουαλισμό) και τον φεντεραλισμό, που θα μετατρέψει σε αιχμή του δόρατος της θεωρητικής του σκέψης. Η οικονομική θεωρία του ήταν ένα σύστημα ισότιμης παραγωγής και ανταλλαγής, στο οποίο οι συλλογικότητες συναλλάσσονται μεταξύ τους έντιμα και χωρίς κέρδος, ανταλλάσσοντας τον παραγόμενο πλούτο. Μέσα στην κοινωνική αυτή αλληλεξάρτηση, η εξουσία δεν έχει θέση, καθώς κανένας κυβερνητικός μηχανισμός δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ισότιμη αρμονία της κοινωνίας. Όσο για τον φεντεραλισμό του, στον οποίο αφιέρωσε ένα καλό μέρος του έργου του, ήταν η ιδέα της ομοσπονδίας σε ευθεία αντίθεση µε το έθνος-κράτος. Ο Προυντόν επέμενε ότι οι μηχανισμοί της αγοράς θα ενείχαν θετικά αποτελέσματα αν συνοδεύονταν με αντιεξουσιαστικές μορφές κοινωνικής οργάνωσης. Περισσότερο ίσως στο μεταίχμιο δύο κόσμων και εποχών παρά στην αρχή κάτι καινούριου, ο Προυντόν δεν αντιτάχθηκε ποτέ στην ελεύθερη αγορά και την ιδιωτική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, παρά μόνο στην ύπαρξη συγκεντρωτικού κράτους και στην εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού από τους εργοδότες. Τόσο ο ίδιος ο Προυντόν όσο και οι υποστηρικτές του προσπάθησαν να εφαρμόσουν τη θεωρία του μουτουαλισμού στη πράξη, ιδρύοντας «Αμοιβαίες Πιστωτικές Τράπεζες», οι οποίες χρέωναν τους πελάτες με συμβολικούς τόκους, μόνο για να καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας των υποκαταστημάτων και όχι για να αποκομίζουν κέρδος σε βάρος τους. Ο πρώτος θεωρητικός του αναρχισμού και ογκόλιθος της πρώιμης αναρχικής σκέψης του 19ου αιώνα έκανε να χυθούν τόνοι μελάνης τόσο από τους σφοδρούς πολέμιούς του (όπως ο Μαρξ) όσο και από τους ταγμένους θαυμαστές του. Παρά ταύτα, ο Προυντόν παραμένει ένας μοναχικός στοχαστής που δεν αποδέχτηκε ποτέ ότι είχε σκαρώσει ένα πολιτικό αντιπαράδειγμα, ούτε θέλησε ποτέ να το μετατρέψει σε κίνημα. Κι όμως το έκανε, καθώς πάνω του θα πατούσαν οι μεγάλοι της αναρχίας Μπακούνιν («Ο Προυντόν είναι ο πατέρας όλων μας») και Κροπότκιν, αλλά και πολλά συνδικαλιστικά και πολιτικά κινήματα της Ευρώπης. Μέχρι και τη δεκαετία του 1920, η σκέψη του Προυντόν διέπνεε απ’ άκρη σ’ άκρη τον ριζοσπαστισμό της γαλλικής εργατικής τάξης, του Προυντόν που έλεγε: «Δεν υπάρχει κανένας θεός εκτός από την Ανθρωπότητα -το περιεχόμενο της θεολογίας είναι ασήμαντο. Δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση εκτός από την Ελευθερία -το περιεχόμενο της πολιτικής δεν έχει καμιά αξία. Κυριολεκτώντας, η καλύτερη μορφή κυβέρνησης, όπως και η πιο τέλεια θρησκεία, είναι μια αντιφατική ιδέα. Το πρόβλημα είναι να ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να αποκτήσουμε όχι την καλύτερη κυβέρνηση αλλά την καλύτερη ελευθερία» («Ιδιοκτησία και Επανάσταση»)…


Προυντόν Πιέρ-Ζοζέφ , 1809-1865


- Γάλλος αναρχικός

Το να σε κυβερνούν σημαίνει να σε παρακολουθούν, να σε ελέγχουν, να σου βάζουν νόμους, να σου επιβάλλουν κανόνες, να σε δικάζουν, να σε εξαναγκάζουν, να σου κάνουν κήρυγμα, να σε εξετάζουν, να σε αξιολογούν να σε κρίνουν, να σε λογοκρίνουν, να σε διατάζουν άνθρωποι που δεν έχουν ούτε το δικαίωμα ούτε τη γνώση ούτε τον χαρακτήρα για να το κάνουν.

--------------------------------------------------------------------------------------



Πιερ-Ζοζέφ Προυντόν (15 Ιανουαρίου 1809 – 19 Ιανουαρίου 1865) 

-  Ο Πιερ Ζοζέφ Προυντόν (Pierre Josef Prοudhon) (Μπεζανσόν, 15 Ιανουαρίου 1809 – Παρίσι, 19 Ιανουαρίου 1865) ήταν Γάλλος πολιτικός, μουτουαλιστής φιλόσοφος και σοσιαλιστής. Ήταν μέλος του γαλλικού κοινοβουλίου, και ήταν ο πρώτος που αυτοχαρακτηρίστηκε αναρχικός. Θεωρείται από τους σημαντικότερους αναρχικούς συγγραφείς και οργανωτές. Μετά τα γεγονότα του 1848, άρχισε να αυτοαποκαλείται φεντεραλιστής. Ο Προυντόν ήταν τυπογράφος στο επάγγελμα, ο οποίος έμαθε μόνος του λατινικά, για να τυπώνει καλύτερα βιβλία σε αυτήν τη γλώσσα. Η γνωστότατη του φράση είναι ότι η ιδιοκτησία είναι κλεψιά, που περιέχεται στο πρώτο του μεγάλο έργο Περί ιδιοκτησίας (Qu’est-ce que la propriété? Recherche sur le principe du droit et du gouvernement), που εκδόθηκε το 1840.   Η έκδοση του βιβλίου προσέλκυσε το ενδιαφέρον των γαλλικών αρχών, αλλά και την κριτική του Μαρξ, ο οποίος ξεκίνησε αλληλογραφία με το συγγραφέα. Οι δύο άντρες αλληλοεπηρεάστηκαν: Συναντήθηκαν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της εξορίας του Μαρξ. Η φιλία τους τελικά έληξε, όταν ο Μαρξ απάντησε στο «Σύστημα οικονομικών αντιθέσεων ή η φιλοσοφία της αθλιότητας» του Προυντόν με το προκλητικά τιτλοφορημένο «Η αθλιότητα της φιλοσοφίας».   H διαμάχη έγινε μία των πηγών ρήξης μεταξύ των αναρχικών και των μαρξιστικών πτερύγων της Πρώτης Διεθνούς. Κάποιοι, όπως Έντμουντ Γουίλσον, ισχυρίστηκαν ότι η επίθεση του Μαρξ στον Προυντόν οφειλόταν στην υπεράσπιση από τον τελευταίο του Καρλ Γκρυν, τον οποίο ο Μαρξ αντιπαθούσε έντονα και ο οποίος ετοίμαζε μεταφράσεις του έργου του Προυντόν.   Ο Προυντόν προτιμούσε τα εργατικά σωματεία και τους εργατικούς συνεταιρισμούς, όπως και την ατομική εργατική/αγροτική ιδιοκτησία, παρά την κοινωνικοποίηση της γης και των χώρων εργασίας. Πίστευε ότι η σοσιαλιστική επανάσταση μπορούσε να επιτευχθεί με ειρηνικό τρόπο.   Στις «Εξομολογήσεις ενός επαναστάτη» ο Προυντόν ισχυρίστηκε ότι «η αναρχία είναι τάξη» (Anarchy is Order), μια φράση που πολύ αργότερα ενέπνευσε, κατά τη γνώμη κάποιων, το αναρχικό σύμβολο του Α μέσα σε κύκλο, σήμερα ένα από τα πιο κοινά γκράφιτι στις πόλεις.   Προσπάθησε ανεπιτυχώς να δημιουργήσει μια εθνική τράπεζα, η οποία θα χρηματοδοτείτο από φόρο εισοδήματος σε καπιταλιστές και μετόχους. Παρόμοια κατά κάποιον τρόπο με μια πιστωτική ένωση, θα παρείχε άτοκα δάνεια. Τα πρώτα χρόνια Ο Προυντόν γεννήθηκε στην Μπεζανσόν της Γαλλίας. Ο πατέρας του ήταν κατασκευαστής βαρελιών ενός ζυθοποιού. Ως αγόρι, έβοσκε αγελάδες και είχε άλλα παρόμοια, απλά ενδιαφέροντα. Αλλά δεν ήταν εντελώς αυτοδίδακτος: στα 16 μπήκε στο σχολείο της πόλης, αν και η οικογένειά του ήταν τόσο φτωχή που δεν μπορούσε να αγοράσει τα απαραίτητα βιβλία. Αναγκαζόταν να τα δανείζεται από τους συμμαθητές του, για να αντιγράφει τα μαθήματα. Στα 19 εργαζόταν ως στοιχειοθέτης. Αργότερα εξελίχθηκε σε διορθωτή για τον Τύπο και διορθωτή εκκλησιαστικών κειμένων, και με αυτόν τον τρόπο απέκτησε μια πολύ αξιόλογη γνώση της θεολογίας. Έτσι κατέληξε να μαθαίνει εβραϊκά και να τα συγκρίνει με τα ελληνικά, τα λατινικά και τα γαλλικά. Και ήταν η πρώτη απόδειξη του πνευματικού του θάρρους ότι με τη βοήθεια αυτών έγραψε ένα δοκίμιο γενικής γραμματικής. Καθώς ο Προυντόν δε γνώριζε τίποτα για τις πραγματικές αρχές της Φιλολογίας, η πραγματεία του δεν είχε αξία. Το 1838 κέρδισε το επίδομα Suard, μια υποτροφία 1500 φράγκων το χρόνο για τρία χρόνια, για την ενθάρρυνση υποσχόμενων νέων, την οποία την έδινε η Ακαδημία της Μπεζανσόν.   Το ενδιαφέρον για την πολιτική Το 1839 έγραψε μια πραγματεία, τη «Χρησιμότητα της αργίας της Κυριακής» (L’Utilité de la célébration du dimanche), η οποία περιείχε τους σπόρους των επαναστατικών ιδεών του. Περίπου την ίδια εποχή πήγε στο Παρίσι, όπου έζησε μια φτωχή, ασκητική και μελετηρή ζωή, αλλά γνώρισε τις σοσιαλιστικές ιδέες που τότε έκαναν την εμφάνισή τους στην πρωτεύουσα. Το 1840 δημοσίευσε το έργο του «Τι είναι ιδιοκτησία» (Qu’est-ce que la propriété). Η διάσημη απάντησή του σε αυτό το ερώτημα (τι είναι δηλ. η ιδιοκτησία: η ιδιοκτησία είναι κλεψιά[1]), φυσικά δεν ευχαρίστησε την Ακαδημία της Μπεζανσόν, και υπήρξαν σκέψεις να αποσύρουν την υποτροφία του, αλλά την κράτησε για το κανονικό διάστημα.   Η τρίτη του αναφορά στην ιδιοκτησία ήταν ένα γράμμα του στο φουριεριστή Κονσιντεράν. Δικάστηκε γι’ αυτό στην Μπεζανσόν, αλλά αθωώθηκε. Το 1846 δημοσίευσε το «Σύστημα των οικονομικών αντιθέσεων ή η φιλοσοφία της αθλιότητας». Για κάποιο χρονικό διάστημα, ο Προυντόν διηύθυνε ένα μικρό τυπογραφείο στην Μπεζανσόν, αλλά χωρίς επιτυχία. Ύστερα συνδέθηκε ως κάποιου είδους διευθυντής με μια εμπορική επιχείρηση στη Λυών. Το 1847 άφησε τη δουλειά του και τελικά εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου τώρα τον τιμούσαν ως ηγέτη του νεωτερισμού. Την ίδια χρονιά έγινε ελευθεροτέκτονας.   Επανάσταση του 1848 Ο Προυντόν ξαφνιάστηκε από τις επαναστάσεις του 1848 στη Γαλλία. Συμμετείχε στην εξέγερση του Φεβρουαρίου και στη σύνταξη της «Πρώτης Δημοκρατικής Διακήρυξης» της καινούριας Δημοκρατίας. Αλλά είχε επιφυλάξεις για τη νέα προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Dupont de l’Eure (1767-1855), ο οποίος από τη Γαλλική Επανάσταση του 1789 υπήρξε γνωστός πολιτικός, αν και συχνά στην αντιπολίτευση. Εκτός από τον Dupont de l’Eure στην προσωρινή κυβέρνηση επικρατούσαν ρεπουμπλικάνοι, όπως ο Λαμαρτίνος (Εξωτερικών), ο Ledru-Rollin (Εσωτερικών), ο Crémieux (Δικαιοσύνης), ο Burdeau (Πολέμου) κτλ, επειδή επεδίωκε πολιτικές μεταρρυθμίσεις σε βάρος των σοσιαλιστικών-οικονομικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ο Προυντόν θεωρούσε βασικές. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του Ιουλίου του 1830, το Δημοκρατικό-Σοσιαλιστικό κόμμα είχε συγκροτήσει αντι-κυβέρνηση στο Δημαρχείο, στην οποία συμμετείχαν οι Louis Blanc, Armand Marrast, Ferdinand Flocon, και ο εργάτης Albert.   Ο Προυντόν δημοσίευσε τη δική του άποψη για τις μεταρρυθμίσεις, που ολοκληρώθηκε το 1849, τη «Λύση του κοινωνικού ζητήματος» (Solution du problème social), στην οποία χάραξε ένα πρόγραμμα αμοιβαίας οικονομικής συνεργασίας μεταξύ εργατών. Πίστευε ότι αυτό θα μετέφερε τον έλεγχο των οικονομικών σχέσεων από τους καπιταλιστές και τους κεφαλαιούχους στους εργάτες. Το κεντρικό μέρος αυτού του σχεδίου ήταν η ίδρυση μιας τράπεζας που θα παρείχε πίστωση με πολύ χαμηλό τόκο και την έκδοση «εργατο-επιταγών», που θα κυκλοφορούσαν αντί για χρήμα βασισμένο σε χρυσό.   Κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Γαλλικής Δημοκρατίας (1848-1852), ο Προυντόν έκανε τη μεγαλύτερη δημόσια σύγκρουσή του μέσω της δημοσιογραφίας. Συνεργάστηκε με τέσσερις εφημερίδες: τον «Εκπρόσωπο του λαού» (Φεβρουάριος 1848-Αύγουστος 1848), το «Λαό» (Σεπτέμβρης 1848-Ιούνιος 1849), τη «Φωνή του λαού» (Σεπτέμβρης 1849 – Μάης 1850) και το «Λαό του 1850» (Ιούνιος 1850 – Οκτώβριος 1850). Το πολεμικό του συγγραφικό ύφος, σε συνδυασμό με την αντίληψη του εαυτού του ως πολιτικού περιθωρίου, δημιούργησαν μια κυνική, μαχητική δημοσιογραφία, η οποία είχε απήχηση σε πολλούς Γάλλους εργάτες, αλλά ξένιζε άλλους. Άσκησε επανειλημμένα κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης και προωθούσε μεταρρυθμίσεις στις πιστώσεις και τις συναλλαγές. Γι’ αυτόν το σκοπό, προσπάθησε να ιδρύσει μια λαϊκή τράπεζα (Banque du peuple) στις αρχές του 1849, αλλά παρόλο που γράφτηκαν πάνω από 13.000 άνθρωποι (κυρίως εργάτες), οι εξοφλητικές αποδείξεις ήταν περιορισμένες, μη φτάνοντας τα 18.000 φράγκα, και ολόκληρη η επιχείρηση ουσιαστικά πέθανε πριν καν γεννηθεί.   Ο Προυντόν έθεσε υποψηφιότητα για τη συντακτική συνέλευση τον Απρίλιο του 1848, αλλά δεν εκλέχτηκε, παρόλο που το όνομά του υπήρχε στα ψηφοδέλτια στο Παρίσι, τη Λυών, τη Μπεζανσόν και τη Λιλ. Ωστόσο πέτυχε αργότερα, στις συμπληρωματικές εκλογές της 4ης Ιουνίου, και υπηρέτησε ως βουλευτής κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τα Εθνικά Εργαστήρια, που δημιουργήθηκαν από το διάταγμα της 25ης Φεβρουαρίου 1848, που το πέρασε ο ρεπουμπλικάνος Louis Blanc. Τα Εργαστήρια θα έδιναν δουλειά στους ανέργους. Ο Προυντόν δεν ήταν ποτέ ενθουσιασμένος με τέτοιου είδους Εργαστήρια, καθώς τα αντιλαμβανόταν σαν ουσιωδώς φιλανθρωπικά ιδρύματα, που δεν έλυναν το πρόβλημα του οικονομικού συστήματος. Ωστόσο ήταν κατά της κατάργησής τους, εκτός αν μπορούσε να βρεθεί μια εναλλακτική λύση για τους εργάτες που βασίζονταν σε αυτά για τη διαβίωσή τους.   Το 1848 το κλείσιμο των Εθνικών Εργαστηρίων προκάλεσε την Εξέγερση του Ιουνίου, και η βία σοκάρισε τον Προυντόν. Αφού επισκέφτηκε προσωπικά τα οδοφράγματα, αργότερα θυμόταν ότι η παρουσία του στη Βαστίλλη ήταν «μία από τις πιο φρικτές πράξεις της ζωής μου». Αλλά γενικά κατά τη διάρκεια των ταραχωδών γεγονότων του 1848, ο Προυντόν αντιτέθηκε στην εξέγερση κηρύττοντας τον ειρηνικό συμβιβασμό, μια στάση που ερχόταν σε συμφωνία με τη στάση κατά της βίας που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Δεν ενέκρινε τις εξεγέρσεις και τις διαδηλώσεις του Φεβρουαρίου, του Μαΐου και του Ιουνίου του 1848, αν και αισθανόταν συμπόνια για τις κοινωνικές και ψυχολογικές αδικίες που οι εξεγερμένοι είχαν αναγκαστεί να υποστούν.   Ο Προυντόν πέθανε στις 19 Ιανουαρίου 1865 και βρίσκεται θαμμένος στο Παρίσι, στο κοιμητήριο του Μονπαρνάς (τρίτη διασταύρωση, κοντά στο δρομάκι Lenoir, στον οικογενειακό τάφο των Προυντόν).   Πολιτική φιλοσοφία Ο Προυντόν ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στον εαυτό του ως αναρχικό. Στο «Περί ιδιοκτησίας» το 1840 όριζε την αναρχία ως την «απουσία ενός αφέντη, ενός ηγεμόνα» και στη «Γενική ιδέα της επανάστασης» (1850) προέτρεπε για «μια κοινωνία χωρίς εξουσία». Επέκτεινε αυτήν την ανάλυση πέρα από τα πολιτικά καθιερωμένα, υποστηρίζοντας στο «Περί ιδιοκτησίας» ότι ο «ιδιοκτήτης» ήταν συνώνυμο του «κυρίαρχος». Για τον Προυντόν:   Το «κεφάλαιο»…στο πολιτικό πεδίο είναι ανάλογο της «κυβέρνησης»…Η οικονομική ιδέα του καπιταλισμού, η πολιτική της κυβέρνησης ή της εξουσίας και η θεολογική ιδέα της Εκκλησίας είναι τρεις πανομοιότυπες ιδέες, συνδεδεμένες με διάφορους τρόπους. Το να επιτίθεσαι σε μια από αυτές ισοδυναμεί με το να επιτίθεσαι σε όλες…Αυτό που κάνει το κεφάλαιο στην εργατιά και το κράτος στην ελευθερία, η Εκκλησία το κάνει στο πνεύμα. Αυτή η τριάδα του απολυταρχισμού είναι τόσο ολέθρια στην πράξη όπως και στη φιλοσοφία. Τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την καταπίεση του λαού θα ήταν ταυτόχρονα να σκλαβώσεις το σώμα, τη θέληση και τη λογική του. Ο Προυντόν στα πρώτα έργα του ανέλυσε τη φύση και τα προβλήματα της καπιταλιστικής οικονομίας. Παρά τη βαθιά κριτική του στον καπιταλισμό, ωστόσο ερχόταν αντιμέτωπος και με τους σύγχρονους σοσιαλιστές που εξιδανίκευαν τα συνδικάτα. Με μια σειρά σχολίων από το ‘Περί ιδιοκτησίας» (1840) μέσω του «Θεωρία της ιδιοκτησίας» (1863-64), το οποίο εκδόθηκε μετά το θάνατό του, δήλωσε με τη σειρά ότι «η ιδιοκτησία είναι κλεψιά», «η ιδιοκτησία δεν είναι δυνατή», «η ιδιοκτησία είναι δεσποτισμός» και «η ιδιοκτησία είναι ελευθερία». Όταν είπε ότι «η ιδιοκτησία είναι κλεψιά», αναφερόταν στο γαιοκτήμονα ή καπιταλιστή που έκλεψε τα κέρδη από τους εργάτες. Για τον Προυντόν, ο υπάλληλος του καπιταλιστή ήταν «υποτελής, τον εκμεταλλεύονταν και η μόνιμη κατάστασή του ήταν η υπακοή». Όταν υποστήριζε ότι η ιδιοκτησία είναι ελευθερία, αναφερόταν όχι μόνο στο προϊόν της εργασίας ενός εργάτη, αλλά και στο σπίτι και στα εργαλεία της δουλειάς του αγρότη ή του τεχνίτη και στο εισόδημα που έπαιρνε πουλώντας τα αγαθά του. Για τον Προυντόν η μόνη θεμιτή πηγή ιδιοκτησίας ήταν η εργασία. Ό,τι κανείς παράγει είναι η ιδιοκτησία του και οτιδήποτε πέρα από αυτό όχι. Στήριζε την αυτοδιαχείριση των εργατών και ήταν υπερ της ατομικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής. Απέρριπτε έντονα την κατοχή των προϊόντων της εργασίας από την κοινωνία, ισχυριζόμενος στο «Περί ιδιοκτησίας» ότι παρόλο που «η ιδιοκτησία είναι προϊόν[…]δε συνεπάγεται την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής» […]Το δικαίωμα στο προϊόν είναι αποκλειστικό […] το δικαίωμα στα μέσα είναι κοινό» και εφαρμόζοντάς το στη γη: («Η γη είναι […]ένα κοινό πράγμα») και στους χώρους εργασίας («Αφού όλο το συσσωρευμένο κεφάλαιο είναι κοινωνική ιδιοκτησία, κανείς δεν μπορεί να είναι αποκλειστικός ιδιοκτήτης του»). Όμως δεν ενέκρινε την κατοχή της γης ή των μέσων παραγωγής από την κοινωνία, αλλά την κατοχή τους από αυτόν που τα χρησιμοποιούσε (κάτω από την επίβλεψη της κοινωνίας, με την «οργάνωση μιας κοινωνίας που λειτουργεί ως ρυθμιστικός παράγοντας», έτσι ώστε «να ρυθμίζει την αγορά». Ο Προυντόν θεωρούσε τον εαυτό του σοσιαλιστή, αλλά ήταν αντίθετος με την κρατική κατοχή κύριων αγαθών, ενώ προτιμούσε να τα κατέχουν οι ίδιοι οι εργάτες οργανωμένοι σε ενώσεις. Αυτό τον κάνει έναν από τους πρώτους θεωρητικούς του ελευθεριακού σοσιαλισμού. Ο Προυντόν ήταν μια από τις κύριες επιρροές για την θεωρητικοποίηση της αυτοδιαχείρισης των εργατών στα τέλη του 19ου αιώνα και στον 20ό. Αυτήν την ιδιοκτησία από το χρήστη την ονόμαζε «κατοχή» και αυτό το οικονομικό σύστημα μουτουαλισμό. Ο Προυντόν είχε πολλά επιχειρήματα κατά του δικαιώματος στη γη και στο κεφάλαιο, συμπεριλαμβανομένων λόγων βασισμένων στην ηθική, την οικονομία, την πολιτική και την ατομική ελευθερία. Ένα τέτοιο επιχείρημα ήταν ότι έτσι γινόταν δυνατό το κέρδος, το οποίο με τη σειρά του οδηγούσε στην κοινωνική αστάθεια και στον πόλεμο, δημιουργώντας πλήθος χρεών που σταδιακά έπαυαν να μπορούν να ξεπληρωθούν από τους εργάτες. Ένα άλλο ήταν ότι παρήγαγε το «δεσποτισμό» και μετέτρεπε τους εργάτες σε έμμισθους δούλους υποκείμενους στην εξουσία ενός αφεντικού.   Στο «Περί ιδιοκτησίας» ο Προυντόν έγραψε:   Η ιδιοκτησία, χρησιμοποιώντας τον αποκλεισμό και την καταπάτηση, ενώ ο πληθυσμός αυξανόταν, υπήρξε η πρωταρχική και καθοριστική αιτία όλων των επαναστάσεων. Όταν οι θρησκευτικοί και οι κατακτητικοί πόλεμοι σχεδόν κατέστρεψαν τους λαούς, υπήρξαν μόνο τυχαίες ταραχές, οι οποίες σύντομα επουλώθηκαν από τη μαθηματική εξέλιξη της ζωής των εθνών. Η πτώση και ο θάνατος των κοινωνιών οφείλονται στη δυνατότητα συσσώρευσης που δίνει η ιδιοκτησία. Ο Ζοζέφ Ντεζάκ επιτέθηκε στην υποστήριξη από τον Προυντόν της έννοιας της πατριαρχίας, την οποία οι αναρχικοί των τελών του 20ού αιώνα θα όριζαν ως σεξισμό, κάτι αντίθετο με τις αρχές του αναρχισμού.   Στο τέλος της ζωής του ο Προυντόν τροποποίησε κάποιες από τις προηγούμενες απόψεις του. Στην «Αρχή του Φεντεραλισμού» (1863) άλλαξε την αρχική κατά του κράτους στάση του, παραθέτοντας επιχειρήματα για την «εξισορρόπηση της εξουσίας από την ελευθερία» διατυπώνοντας μια «θεωρία ομοσπονδιακής κυβέρνησης». Επίσης όρισε διαφορετικά τον αναρχισμό, «ο καθένας κυβερνάει τον εαυτό του», που σήμαινε ότι «οι πολιτικές λειτουργίες περιορίστηκαν σε βιομηχανικές λειτουργίες και ότι το κοινωνικό σύστημα προκύπτει μονάχα από τις συναλλαγές και τις ανταλλαγές». Σε αυτό το έργο επίσης αποκάλεσε το οικονομικό του σύστημα «αγροτικο-βιομηχανική ομοσπονδία», υποστηρίζοντας ότι θα παρείχε συγκεκριμένες ομοσπονδιακές ρυθμίσεις, προστατεύοντας τους πολίτες των ομοσπονδιακών κρατών από τον καπιταλιστικό και τον οικονομικό φεουδαλισμό, τόσο μέσα όσο κι έξω από αυτά» κι έτσι θα σταματούσε την επανεισήγηση της «έμμισθης δουλείας». Αυτό, επειδή «τα πολιτικά δικαιώματα πρέπει να ενισχύονται από την οικονομία».   Στη «Θεωρία της ιδιοκτησίας», που εκδόθηκε μετά το θάνατό του, υποστήριζε ότι «η ιδιοκτησία είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να σταθεί ως αντίβαρο στο Κράτος». Επομένως, «ο Προυντόν μπορούσε να διατηρήσει την ιδέα της ιδιοκτησίας ως κλεψιάς και ταυτόχρονα να προσφέρει ένα νέο της ορισμό ως ελευθερίας. Υπάρχει μια μόνιμη πιθανότητα κατάχρησης, εκμετάλλευσης, που σημαίνει κλεψιά. Ταυτόχρονα όμως η ιδιοκτησία είναι ένα φυσικό δημιούργημα της κοινωνίας και ένα οχύρωμα απέναντι στην καταπατητική δύναμη του κράτους».   Συνέχισε να αντιτίθεται στην ιδιοκτησία, τόσο καπιταλιστική όσο και κρατική. Στη «Θεωρία της Ιδιοκτησίας» υποστηρίζει: «Τώρα, το 1840, απορρίπτω κατηγορηματικά την ιδέα της ιδιοκτησίας, τόσο για το σύνολο όσο και για το άτομο», αλλά μετά διατυπώνει τη νέα του θεωρία για την ιδιοκτησία: «Η ιδιοκτησία είναι η μεγαλύτερη επαναστατική δύναμη που υπάρχει, με εκπληκτική ικανότητα να στέκεται ενάντια στην εξουσία» και «η κυριότερη λειτουργία της ιδιοκτησίας μέσα στο πολιτικό σύστημα θα είναι να στέκεται ως αντίβαρο στο κράτος, κι έτσι να ενισχύει την ελευθερία του ατόμου». Παρόλα αυτά, συνέχισε να αντιτίθεται στη συγκέντρωση πλούτου και ιδιοκτησίας, υποστηρίζοντας τη μικρής κλίμακας ιδιοκτησία των αγροτών και των τεχνιτών. Ακόμη αντιτιθόταν στην ιδιωτική ιδιοκτησία της γης: «Αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ, σε σχέση με τη γη, είναι ότι το να καταβάλεις δουλειά δίνει το δικαίωμα να κατέχεις αυτό στο οποίο δούλεψες». Επιπροσθέτως, εξακολουθούσε να πιστεύει ότι η «ιδιοκτησία» θα έπρεπε να είναι πιο ισοκατανεμημένη και περιορισμένη στο μέγεθος που πραγματικά χρησιμοποιούσαν τα άτομα, οι οικογένειες και οι ενώσεις εργατών. Υποστήριζε το δικαίωμα στην κληρονομιά, και το υπερασπιζόταν σαν «ένα από τα θεμέλια της οικογένειας και της κοινωνίας». Ωστόσο αρνιόταν να το επεκτείνει πέρα από τα προσωπικά υπάρχοντα, υποστηρίζοντας ότι «σύμφωνα με τους κανόνες της ένωσης, η μεταβίβαση πλούτου δεν αφορούσε τα μέσα εργασίας».   Ως συνέπεια της αντίθεσής του με το κέρδος, την έμμισθη εργασία, την εκμετάλλευση των εργατών, την ιδιοκτησία γης και κεφαλαίου, και την κρατική ιδιοκτησία, ο Προυντόν απέρριπτε τόσο τον καπιταλισμό όσο και τον κομουνισμό. Θέσπισε τον όρο «μουτουαλισμός» για το είδος της αναρχίας του, το οποίο περιελάμβανε κατοχή των μέσων παραγωγής από τους εργάτες. Στο όραμά του, οι αυτοαπασχολούμενοι τεχνίτες, οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί θα εμπορεύονταν τα προϊόντα τους στην αγορά. Για τον Προυντόν τα εργοστάσια και άλλοι μεγάλοι χώροι εργασίας θα λειτουργούσαν ως «ενώσεις εργατών» βασισμένες σε αμεσοδημοκρατικές αρχές. Το κράτος θα έπαυε να υπάρχει. Η κοινωνία θα οργανωνόταν με μια ομοσπονδία από «ελεύθερες κομούνες» (μια κομούνα είναι μια τοπική κοινότητα στα γαλλικά). Το 1863 ο Προυντόν είπε: «Όλες οι οικονομικές μου ιδέες που αναπτύχθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια μπορούν να συνοψιστούν στις λέξεις: αγροτική-βιομηχανική ομοσπονδία. Όλες οι πολιτικές μου ιδέες συμπυκνώνονται σε έναν παρόμοιο «τύπο»: πολιτική ομοσπονδία και αποκέντρωση.»   Ο Προυντόν αντιτίθοταν στους τόκους και στα νοίκια, αλλά δεν ήθελε να τα καταργήσει με νόμο: «Ξεκαθαρίζω ότι, όταν έκανα κριτική στους θεσμούς στους οποίους η ιδιοκτησία είναι η θεμέλιος λίθος, ποτέ δε θέλησα να απαγορεύσω ή να καταπιέσω, με ηγεμονικά διατάγματα, τα ενοίκια οικοπέδων ή τους τόκους επί των κεφαλαίων. Πιστεύω ότι όλες αυτές οι εκδηλώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας πρέπει να παραμείνουν ελεύθερες και να εναπόκεινται στη βούληση του καθενός: δε ζητάω γι’ αυτές μετατροπές, περιορισμούς ή καταστολή, εκτός από αυτές που έρχονται φυσικά και αναγκαία από τη διεθνοποίηση της αρχής της αμοιβαιότητας που προτείνω.»   Ο Προυντόν ήταν ένας επαναστάτης, αλλά η επανάστασή του δε σήμαινε βίαιο ξεσηκωμό ή εμφύλιο πόλεμο, αλλά μετασχηματισμό της κοινωνίας. Αυτός ο μετασχηματισμός ήταν ουσιωδώς ηθικός στη φύση του και απαιτούσε την υψηλότερη ηθική από εκείνους που ήθελαν την αλλαγή. Ήταν χρηματική-νομισματική μεταρρύθμιση, συνδυασμένη με την οργάνωση μιας τράπεζας πιστώσεων και εργατικές ενώσεις, τα οποία ο Προυντόν πρότεινε να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός, για να επιφέρουμε στην κοινωνία νέους όρους. Δεν είπε όμως πώς τα χρηματικά ιδρύματα θα αντιμετώπιζαν το πρόβλημα του πληθωρισμού και την επαρκή κατανομή σπάνιων πόρων.   Έκανε λίγες δημόσιες κριτικές στο Μαρξ και το Μαρξισμό, γιατί στην εποχή του ο Μαρξ ήταν συγκριτικά ελάσσων διανοητής. Ήταν μετά το θάνατο του Προυντόν που ο μαρξισμός έγινε μεγάλο κίνημα. Πάντως έκανε κριτική στους αυταρχικούς σοσιαλιστές της περιόδου του. Αυτή περιελάμβανε τον κρατικό σοσιαλιστή Louis Blanc, για τον οποίο ο Προυντόν είπε «Έχω να πω στον Blanc: δεν επιθυμείτε ούτε τον καθολικισμό ούτε τη μοναρχία ούτε τους ευγενείς, αλλά έχετε Θεό, θρησκεία, δικτατορία, λογοκρισία, ιεραρχία, διακρίσεις και τάξεις. Από την πλευρά μου αρνούμαι το Θεό σας, την εξουσία σας, την κυριαρχία σας, το δικαστικό κράτος σας». Ήταν το βιβλίο του Προυντόν «Περί ιδιοκτησίας» που έπεισε το νεαρό Καρλ Μαρξ ότι η ιδιωτική ιδιοκτησία έπρεπε να καταργηθεί.   Σε ένα από τα πρώτα του έργα, στην «Αγία Οικογένεια», ο Μαρξ γράφει: «Όχι μόνο ο Προυντόν γράφει για το συμφέρον του προλεταριάτου, αλλά είναι κι ο ίδιος προλετάριος, εργαζόμενος. Το έργο του είναι ένα επιστημονικό μανιφέστο του γαλλικού προλεταριάτου.» Ο Μαρξ ωστόσο διαφωνούσε με τον αναρχισμό του Προυντόν και αργότερα δημοσίευσε κακές κριτικές στον Προυντόν. Ο Μαρξ έγραψε το «Η αθλιότητα της φιλοσοφίας», για να αντικρούσει το «Η φιλοσοφία της αθλιότητας» του Προυντόν. Στο σοσιαλισμό του, τον Προυντόν τον ακολούθησε ο Μιχαήλ Μπακούνιν.   Κληροδότημα Αν και τελικά επισκιάστηκε από τον Καρλ Μαρξ, ο οποίος τον απέρριψε σαν μπουρζουά σοσιαλιστή, εξαιτίας των απόψεών του υπέρ της αγοράς, ο Προυντόν είχε μια άμεση και διαρκή επιρροή στο κίνημα του αναρχισμού και πιο πρόσφατα στα επακόλουθα του Μάη του ’68 και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.   Περιέργως, χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά ως αναφορά από τον «Κύκλο του Προυντόν», μια ακροδεξιά ένωση που σχηματίστηκε το 1911 από τον George Valois και τον Edward Berth, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν κι μαζί από τον συνδικαλιστή George Sorel. Αλλά θα έτειναν σε μια σύνθεση σοσιαλισμού και εθνικισμού, αναμειγνύοντας το μουτουαλισμό του Προυντόν με τον ολοκληρωτικό εθνικισμό του Charles Maurra. Το 1925, ο George Valois ίδρυσε το Faisceau, τον πρώτο φασιστικό συνασπισμό από τους fasci του Μουσολίνι.   Εκτός του ότι θεωρείται αναρχιστής φιλόσοφος, θεωρείται από κάποιους πρόδρομος του φασισμού. Ο ιστορικός του φασισμού, και συγκεκριμένα των Γάλλων φασιστών, ο Zeev Sternhell, έχει σημειώσει αυτή τη χρησιμοποίηση του Προυντόν από την άκρα δεξιά. Στη «Γέννηση της φασιστικής ιδεολογίας» λέει ότι:   «Η «Γαλλική Δράση» (Αction Francaise) από την αρχή θεωρούσε το συγγραφέα της «Φιλοσοφίας της Αθλιότητας» έναν από τους δασκάλους της. Του δόθηκε τιμητική θέση στην εβδομαδιαία στήλη του περιοδικού του κινήματος, η οποία είχε τίτλο ακριβώς «Οι δάσκαλοί μας». Ο Προυντόν χρωστούσε αυτή τη θέση του στη «Γαλλική Δράση» σε αυτό που οι οπαδοί του Maurra έβλεπαν σαν αντιδημοκρατικότητα, αντισημιτισμό, απέχθεια στο Ζαν-Ζακ Ρουσσώ, περιφρόνηση στη Γαλλική Επανάσταση, στη δημοκρατία και στον κοινοβουλευτισμό και σαν υπεράσπιση του έθνους, της οικογένειας, της παράδοσης και της μοναρχίας.» Αλλά η κληρονομιά που μας άφησε ο Προυντόν δεν περιορίζεται στην εκμετάλλευση της σκέψης του από την επαναστατική δεξιά (la droite révolutionnaire). Επίσης επηρέασε τους αντικομφορμιστές της δεκαετίας του 1930, όπως και τον κλασικό αναρχισμό. Στη δεκαετία του 1960, έγινε η κύρια επιρροή της αυτοδιαχείρισης των εργατών στη Γαλλία, εμπνέοντας το CFDT, το οποίο δημιουργήθηκε το 1964, και το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα,(PSU) , το οποίο ιδρύθηκε το 1960 και του οποίου ηγήθηκε μέχρι το 1967 ο Édouard Depreux. Συγκεκριμένα, η αυτοδιαχείριση επηρέασε την εμπειρία της αυτοδιαχείρησης της LIP στην Μπεζανσόν.   Η σκέψη του Προυντόν έχει αναβιώσει κάπως μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού στο Ανατολικό Μπλοκ. Μπορεί να συνδεθεί χαλαρά και με σύγχρονες προσπάθειες για άμεση δημοκρατία. Η ομάδα Προυντόν, η οποία συνδέεται με την Αναρχική Ομοσπονδία (Fédération Anarchiste) , δημοσίευσε μια ανασκόπηση από το 1981 ως το 1983 και πάλι μέχρι το 1994 (η πρώτη περίοδος αντιστοιχεί με την εκλογή του σοσιαλιστή υποψηφίου Francois Mitterand το 1981 και την φιλελεύθερη οικονομική στροφή που πήρε το 1983 η σοσιαλιστική κυβέρνηση). Είναι σθεναρά αντιφασιστική και συνδέεται με την «Ομάδα Απόλυτα Ενάντια στο Λε Πεν» (Section Carrément Anti Le Pen) , η οποία αντιτίθεται στον Ζαν Μαρί Λεπέν. Οι αγγλόφωνοι αναρχικοί επίσης έχουν κάνει προσπάθειες να κρατήσουν την παράδοση του Προυντόν ζωντανή και να εμπλακούν σε ένα διάλογο για τις ιδέες του Προυντόν. Ο μουτουαλισμός του Kevin Carlson είναι συνειδητά προυντονικός, και ο Shawn P. Wilbur συνεχίζει να διευκολύνει τη μετάφραση των έργων του Προυντόν στα αγγλικά και να στοχάζεται σχετικά με τη σημασία τους για το σύγχρονο αναρχικό προτσές.

 πηγή:el.wikipedia.org


Πιερ Ζοζέφ Προυντόν



 Πιερ Ζοζέφ Προυντόν: Ο πατέρας του αναρχισμού

- https://www.nostimonimar.gr/

Ο πρώτος άνθρωπος που αυτοχαρακτηρίστηκε ως αναρχικός γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1809. Ο Πιερ Ζοζέφ Προυντόν, πολιτικός οικονομολόγος, αναγνωρισμένος από τον ίδιο τον Μπακούνιν ως ο ιδρυτής του αναρχισμού, υπήρξε οραματιστής μίας κοινωνίας ανεξάρτητων και αυτοαπασχολούμενων τεχνιτών.


Προερχόμενος από φτωχή οικογένεια, ο Προυντόν ασχολήθηκε με την τυπογραφία και κατά τη διάρκεια του 1840 ήταν γνωστός σε όλη την Ευρώπη. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η θεωρία του. Ο Προυντόν χρησιμοποίησε για τον εαυτό του τη λέξη αναρχικός – που μέχρι τότε είχε αρνητική σημασία – δίνοντας της την μετέπειτα σημασία της. Η θεωρία του, όπως ο ίδιος την αποκαλούσε, ήταν ο «αμοιβαίος σοσιαλισμός».


Το πιο γνωστό βιβλίου του είναι το «Τι είναι ιδιοκτησία;» που κυκλοφόρησε το 1840. Την ερώτηση δεν την άφησε αναπάντητη. «Η ιδιοκτησία είναι κλοπή» ήταν η δική του απάντηση. Τα «Κατά τον εορτασμό της Κυριακής» (1839), «Από τη δημιουργία της τάξης στην ανθρωπότητα»(1843), «Οικονομικά συστήματα ή η φιλοσοφία της μιζέριας» (1846) είναι ορισμένα από τα σημαντικά έργα του κι όλα αποτυπώνουν το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλος επικριτής της γαλλικής μοναρχίας.


 Anarchy is order, 

 government is civil war 


Η παρισινή επανάσταση που ξέσπασε το Φεβρουάριο του 1848 δεν ήταν έκπληξη. Ο Προυντόν στην αλληλογραφία του, εξιστόρησε τη δική του συμμετοχή στην εξέγερση και ανέλυσε τη σύνθεση αυτού που ο ίδιος ονόμασε «πρώτη ρεπουμπλικανική διακήρυξη» της νέας δημοκρατίας. Η ίδια επιστολή αναφέρει, ωστόσο, ότι ο Προυντόν είχε τους ενδοιασμούς του σχετικά με τη νέα κυβέρνηση διότι προωθούσε μία πολιτική μεταρρύθμιση σε βάρος των κοινωνικοοικονομικών μεταρρυθμίσεων που ο ίδιος θεωρούσε εξαιρετικής σημασίας.

- Αποφασισμένος ότι το νέο δημοκρατικό πολίτευμα πρέπει να πάρει τη σωστή πορεία, ο Prοudhon, δημοσίευσε τη δική του άποψη για τη μεταρρύθμιση. Στην «Επίλυση του κοινωνικού προβλήματος» περιέγραψε ένα πρόγραμμα αμοιβαίας οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων που πίστευε ότι θα μεταφέρει τον έλεγχο των οικονομικών σχέσεων από τα χέρια των καπιταλιστών στα χέρια των εργαζομένων. Υποστήριξε επίσης την ανάγκη ίδρυσης μιας τράπεζας που θα εξασφάλιζε την παροχή πιστώσεων με πολύ χαμηλό επιτόκιο και θα εξέδιδε «σημειώματα ανταλλαγής», βάσει του χρυσού, που θα κυκλοφορούσαν αντί των χρημάτων.

- Ο Προυντόν είχε μεγάλο αντίκτυπο κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Δημοκρατίας, διαθέτοντας ως μέσο τη δημοσιογραφία και τέσσερις διαφορετικές εφημερίδες. Η επιθετική γραφή του, σε συνδυασμό με την αντίληψη που είχε για τον εαυτό του, ότι αποτελεί δηλαδή έναν αουτσάιντερ της πολιτικής, έκανε μία δημοσιογραφία κυνική και μαχητική που ενόχλησε αρκετούς αλλά επηρέασε πολλούς Γάλλους εργαζόμενος. Σε πολλά άρθρα του επέκρινε την πολιτική της κυβέρνησης και συνέχισε να προτείνει τη μεταρρύθμιση των πιστώσεων και ανταλλαγής. Προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της θεωρίας του, προσπάθησε να ιδρύσει μία Λαϊκή Τράπεζα, στις αρχές του 1849, αλλά παρά το γεγονός ότι υπήρξαν 13.000 συνδρομητές, τα έσοδα ήταν πολύ λίγα και η τράπεζα δεν κατάφερε να επιβιώσει.


 Liberty is not the daughter 

 but the mother of order. 


Τον Απρίλιο του 1848, ο Προυντόν απέτυχε να εκλεγεί στη Συντακτική Συνέλευση, παρά το γεγονός ότι το όνομά του εμφανίστηκε στις ψηφοφορίες του Παρισιού, της Λυών και της Λιλ. Τα κατάφερε, ωστόσο, στις συμπληρωματικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 4 Ιουνίου και ως εκ τούτου ήταν αναπληρωτής κατά τη διάρκεια των συζητήσεων των Εθνικών Εργαστηρίων. Ο Προυντόν ποτέ δεν είχε υποστηρίξει τα εν λόγω εργαστήρια, καθώς τα αντιλαμβανόταν ως κατ’ ουσίαν φιλανθρωπικά ιδρύματα που δεν απειλούν το οικονομικό σύστημα. Δεν ήθελε, πάντως την κατάργησή τους εκτός αν δίνονταν στους εργαζομένους οικονομικές εγγυήσεις για την επιβίωσή τους.

- Η βία της εξέγερσης του Ιουνίου, τον συγκλόνισε. Επισκέφθηκε τα οδοφράγματα προσωπικά, προκειμένου να βρίσκεται στην πηγή των γεγονότων, ενώ ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει την παρουσία του στη Βαστίλη, εκείνη την εποχή, ως «μία από τις πιο αξιότιμες πράξεις της ζωής μου». Κατά τη διάρκεια πάντως των γεγονότων του 1848, ο Προυντόν ήταν υπέρ ενός ειρηνικού συμβιβασμού – μία στάση που ήταν σύμφωνη με τη στάση του καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του, καθώς ήταν κατά της χρήσης βίας. Ποτέ δεν ενέκρινε πλήρως τις εξεγέρσεις του Φεβρουαρίου, του Μαΐου και του Ιουνίου του 1848, αν και έδειξε ότι αντιλαμβανόταν και κατανοούσε πλήρως τις κοινωνικές και ψυχολογικές αδικίες που οδήγησαν στα γεγονότα αυτά.


The idea of God is the type of foundation

of the principle of authority and absolution

which is our task to destroy or at least to

subordinate wherever it manifests itself


Μετά τον Ιούνιο του 1848, ο Προυντόν, δέχτηκε, στο πλαίσιο της Εθνικής Συνέλευσης, σκληρή κριτική από τους συντηρητικούς, κυρίως όσον αφορά τις οικονομικές προτάσεις που προωθούσε. Τελικώς, οι προτάσεις του καταψηφίστηκαν. Η απάντησή του ήταν μία 3ωρη ομιλία, στην οποία υποστήριξε ότι η κατάργηση της ιδιοκτησίας ήταν το ουσιαστικό οικονομικό αίτημα της επανάστασης του 1848, ενώ επέμεινε ότι υπήρχε ανάγκη «να προχωρήσει η χώρα με την κοινωνική εκκαθάριση». Την ομιλία του ακολούθησε μία πρόταση μομφής που υποστηρίχτηκε ακόμη και οι Louis Blanc και Pierre Leroux.

- Ο Προυντόν επιπλέον ήρθε σε σύγκρουση με το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Λουδοβίκο Ναπολέοντα ή Ναπολέοντα Γ’. Η σύγκρουση αυτή οδήγησε στην ποινική δίωξη του και την φυλάκιση του. Το 1848, ο Prοudhon, είχε ασκήσει σκληρή κριτική στον Ναπολέοντα Γ με δύο, μάλιστα, άρθρα του. Αντιτάχθηκε επιπλέον στη δημιουργία ενός ισχυρού εκτελεστικού οργάνου που να εκλέγεται άμεσα από το λαό, ενώ αντιτάχθηκε και στον ίδιο το Ναπολέοντα Γ στις προεδρικές εκλογές του Δεκέμβρη το 1848. Οι επιθέσεις του Προυντόν έγιναν πιο σκληρές, τον Ιανουάριο του 1849 και η κυβέρνηση απάντησε με το να άρει την ασυλία που του είχε χορηγηθεί από την ποινική δίωξη. Έτσι, το Μάρτιο του 1849, ο Προυντόν καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης. Για δύο μήνες κρυβόταν, συνεχίζοντας, ωστόσο να γράφει. Το βράδυ της 5ης Ιουνίου, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο Sainte – Pelagie.

- Στη φυλακή δεν σταμάτησε να γράφει, μάλιστα δημοσίευσε και τέσσερα βιβλία, ανάμεσα στα οποία και μία προσωπική εξομολόγηση, η «Εξομολόγηση ενός επαναστάτη» (Confession d’ un révolutionnaire). Δεν σταμάτησε βέβαια να πραγματεύεται το ζήτημα της εξέλιξης προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης ελευθερίας και κοινωνικής ισότητας. Το βιβλίο του «La Révolution sociale demontrée par le coup d’ état du 2 decembre» δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μία έκκληση προς τον Βοναπάρτη να επιφέρει τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ο ίδιος είχε τόσο μιλήσει.

- Ο Προυντόν είχε μεγάλη συνέπεια στα όσα πρέσβευε για το κοινωνικό του πρόγραμμα. Γενικός στόχος του υπήρξε πάντα να επιστρέψει ο έλεγχος της παραγωγικής διαδικασίας στους εργαζόμενους, διασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι που ανήκουν τα δικά τους μέσα παραγωγής. Στον «Εκπρόσωπο του λαού» γράφει: «Τι είναι ο παραγωγός στην πραγματική κοινωνία; Δεν είναι τίποτα. Τι πρέπει να είναι; Τα πάντα». Οι ιδέες του Προυντόν συνεχίζουν να έχουν αντίκτυπο μέχρι και σήμερα, ιδιαίτερα στην πατρίδα του, τη Γαλλία.

Prospero Gallinari, un contadino comunista

Ο Γκαλινάρι, 62 χρόνων, βρέθηκε νεκρός σήμερα το πρωί μέσα στο γκαράζ του σπιτιού του στο Ρέτζο Εμίλια (κεντρική Ιταλία)...............14/01/2013..

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις της αστυνομίας, υπέκυψε αφού ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία.


14 Γενάρη 2013: Φεύγει από τη ζωή “ένας αγρότης στη μητρόπολη”, ο κομμουνιστής αγωνιστής των Ερυθρών Ταξιαρχιών, Πρόσπερο Γκαλινάρι.



 

Prospero Gallinari, un contadino comunista .

 ο Πρόσπερο Γκαλινάρι, ακτιβιστής, μέλος των Ερυρθρών Ταξιαρχιών, του διάσημου ιταλικού τρομοκρατικού ακροαριστερού κινήματος.

Ο Πρόσπερο ήταν μέλος της ομάδας που το 1978 απήγαγε τον πρωθυπουργό Άλντο Μόρο. Φέρεται μάλιστα να ήταν αυτός που τον δολοφόνησε, έπειτα από 55 μέρες στην αιχμαλωσία.

Ο ιταλός ακτιβιστής βρέθηκε νεκρός μέσα στο γκαράζ του σπιτιού του. Πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για καρδιακή ανακοπή, πράγμα καθόλου απίθανο, μιας το 1990 είχε αποφυλακιστεί λόγω σοβαρών καρδιακών δυσλειτουργιών.


Prospero Gallinari, un contadino comunista.

 A Prospero Gallinari, un contadino comunista
14 GENNAIO 2013 .
Nato a Reggio Emilia nel 1951, si forma politicamente nelle file della FGCI. Militante delle Brigate Rosse dalle origini fino alla fine del loro percorso nel 1988. Stava scontando una condanna a tre ergastoli. Arrestato nel 74?, evaso nel 77?, riarrestato nel 79?, passa 17 anni della propria vita in carcere senza mai dissociarsi dal percorso politico intrapreso, e ancora oggi detenuto in semiliberta per ragioni di salute che lo hanno segnato nel tempo di tutta la sua carcerazione.
Fiero della sua origine contadina, della sua terra e della sua storia, Prospero ha pubblicato nel 2006 il libro: “Un contadino nella metropoli. Ricordi di un militante delle Brigate Rosse”, un libro che si rivela, pagina dopo pagina, documento importante per i militanti di ieri e di oggi. In uno stile asciutto e rigoroso, Prospero consegna alla scrittura la propria esperienza politica ed umana di militante comunista rivoluzionario, senza sconti, auto-celebrazioni o ripensamenti di comodo, proprio come era lui.
- Nel 2007 a cura del centro sociale Askatasuna, fu pubblicata la video-intervista: “Prospero Gallinari. Una storia del Novecento” dove Prospero ha riletto con passione parte della sua vicenda umana e politica.
- Alziamo i nostri pugni al cielo per Prospero, un contadino nella metropoli, un contadino comunista.
- I compagni e le compagne di Infoaut ..


 

Prospero Gallinari, un contadino comunista .

Πέθανε ο Πρόσπερο Γκαλινάρι, απαγωγέας του Άλντο Μόρο
Είχε απελευθερωθεί εξαιτίας σοβαρών καρδιακών προβλημάτων
14/01/2013..


 

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

- Ο Μητσοτάκης, ο ίδιος γόνος μιας παλιάς πολιτικής δυναστείας, έχει χτίσει μια πραγματική «βιομηχανία μετακλητών» σύμφωνα με το δοκιμασμένο μοντέλο από τη νίκη του στις εκλογές.

 https://ntaskaspress.gr/

Φοβερή επίθεση γερμανών στον Μητσοτάκη για διαφθορά! Τα σουξέ της Αικατ.Σακελλαροπούλου,ο Παπούλιας,η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,το κωλόσπιτο ,το ΔΝΤ και ο Προκόπης που αρνήθηκε να…

  
939
 
0

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Προσέξτε το παρακάτω σκίτσο:

 

Ποιό είναι το θέμα στο σκίτσο;

Αυτό που ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος κάποτε για να το υποβαθμίσει είχε πει στην “Αυριανή” ,όπου είχε καθημερινό άρθρο και εκπομπή στον οικείο τηλεοπτικό σταθμό:

“Διάφορες πατσαβούρες,δηλαδή  ο “Ελεύθερος Τύπος” . ξεσηκώνει τον κόσμο και συκοφαντούν τον Ανδρέα ,τον πιο φτωχό πρωθυπουργό της χώρας για το σπίτι που πήρε φτηνά και με δανεικά από φίλους.Προσπαθούν να τον χτυπήσουν για ένα ανύπαρκτο θέμα,για ένα κωλόσπιτο…”

Το σκίτσο όπως καταλάβατε είναι σχόλιο για τον θάνατο του Κάρολου Παπούλια.Ο αξιοπρεπής Κάρολος, τότε Υπουργός, δεν αρνήθηκε να εμφανισθεί εικονικά ως δανειστής 10 εκατομμυρίων δραχμών,δηλαδή περίπου 28.000 ευρώ σήμερα,ώστε ο Ανδρέας να εμφανιστεί ότι αγόρασε κανονικά και με νόμο του “πόθεν έσχες”το “κωλόσπιτο”αυτό στην Εκάλη,στο οποίο η Μιμή έκανε …6  …κωλομαιζονέτες στη συνέχεια!

Το σκίτσο δεν το έκανε ο “Ελεύθερος Τύπος”,αλλά η σοβαρή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ(Πετρουλάκης) επαναφέρει- με τον Παπούλια ακόμα άταφο- αυτό το θέμα, για το οποίο σύσσωμοι μας αποδοκίμαζαν το 1988-1994 και κίτρινους μας ανέβαζαν ολοκίτρινους μας κατέβαζαν.Γιατί ρωτούσαμε για το “πόθεν έσχες” ,το οποίο μετέτρεψαν σε “πόθεν αίσχος” στην πράξη.

Τότε εμείς ρωτούσαμε ακόμα γιατί σιωπούσε και δεν διεκδικούσε τίποτα απο τις…μαιζονέτες η Μαργαρίτα που φαινόταν να έφυγε μετά 50 χρόνια γάμου χωρίς δεκάρα τσακιστή.

Επρεπε να φτάσουμε στο 2015-2018 να χάσει ο Γιώργος Παπανδρέου στην Αθήνα δύο θηριώδεις δίκες από τον δημιουργό της λίστας Λαγκάρντ Φαλσιανί για να καταλάβουμε.Ο Φαλσιανί είχε πει-γράψει σε βιβλίο ότι ο Γιώργος εκβιαζόταν από Μέρκελ κλπ, διότι στον μέγα λογαριασμό των 580 εκατομ ευρώ της λίστας Λαγκάρντ εντοπίζεται και η Μαργαρίτα Παπανδρέου.

Ο Γιώργος είναι ο πρωθυπουργός που εκβιάστηκε για να μην κάνει δημοψήφισμα και να φέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τον απεχθή Τόμσεν δίπλα στον απεχθή Σόϊμπλε το 2010.Τότε ο Κάρολος Παπούλιας ήταν πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες μας τότε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων και ένας μακαρίτης που ήταν κορυφαίος δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου ,ευρισκόμενοι σε απόγνωση και βλέποντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα διαλυθεί αν και χρωστάει τα μαλλιοκέφαλά του πήγαν στο προεδρικό Μέγαρο και έκαναν όλοκληρη παράσταση.Είπαν στον Παπούλια να μην υπογράψει την έλευση του Ταμείου.

Εκείνος όμως  τελικά υπέγραψε την έλευσή του “γιατί αυτή ήταν η απόφαση της κυβέρνησης”…

Και έτσι ήρθε η φτώχεια και των γονέων…Αλά όχι των …γόνων!!!Οι οποίοι παίζουν τα εκατομμύρια …κομπολόϊ

Δούλεμα στο πόπολο.Νομίζουμε ότι αυτό το θέμαμε τις χαμένες δίκες του Γιώργου και το αντικείμενό τους δεν το έχει ανακαλύψει ακόμα η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,αλλά είμαστε βέβαιοι ότι εκεί κατά το 2045-2046 θα κάνει κάποιο σκίτσο …Ζωή νάχει η…Μαργαρίτα!

Δεν γράφουμε παραπάνω για να μην μας πιάσει στο στόμα της η Αικατερίνη η Μικρή ,η οποία στην κηδεία του Καρόλου μας μίλησε για λαϊκισμούς και τα ρέστα,όχι στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, διότι στα συμβόλαια αγοράς του σπιτιού της  δεν λέει πουθενά ότι χρωστάει έστω και ευρώ.

Η Αικατερίνη επελέγη από τον Κυριάκο το Γενάρη του 2020.Ηταν η δεύτερη επιλογή  κορυφαίου απο το Μεταξουργείο.Η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 2019  ο Λιγνάδης,ο οποίος θα δικαστεί οσονούπω για βιασμούς και διάφορα άλλα αίσχη σε βαθμό κακουργήματος.

Τότε,το καλοκαίρι του 2019 η Αικατερίνη η Μικρή ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και είχε μια άριστη σχέση με τον Αντιπρόεδρο Ευστρατίου, ο οποίος τώρα παραιτήθηκε(μη χάσουμε και τη σύνταξη…)μετά το πρωτοφανές θέμα με τους νεαρούς και τα ναρκωτικά,το οποίο στη συνέχεια …κατεπνίγη στην μπόχα του…

Πρόεδρο την είχε κάνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.Με το θάρρος αυτό η Αικατερίνη που μισεί τον λαϊκισμό,εισηγήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα,μέσω του Υπουργού Δικαιοσύνης κ.Καλογήρου να υπογραφούν άμεσα από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο οι προαγωγές δικαστών στον Αρειο Πάγο και στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Ενδιαφερόταν πολύ να εδραιώσει εκείνους που θεωρούσε εκείνη ικανούς και δικούς της στο ΣτΕ και οι προαγωγές την δευκόλυναν πολύ.Προφανώς τότε η Αικατερίνη άκουγε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και έλιωνε απο ικανοποίηση.

Αυτό είναι περισσότερο απο προφανές ,διότι υπήρχε ένας ψηλός που κατακεραύνωνε τον ΣΥΡΙΖΑ και του έλεγε ότι είναι αθλίότητα οι προαγωγές κορυφαίων δικαστών μέσα στην προεκλογική περιόδο που έτρεχε στο τέλος της.

Ο καθηγητής και άριστος Συνταγματολόγος Προκόπης Παυλόπουλος έκανε το αντίθετο από αυτό που έκανε ο ….καραμανλικός στο τέλος Κάρολος Παπούλιας. Είπε ότι δεν υπογράφει κι ας είναι απόφαση της Κυβέρνησης.Ικανοποιήθηκε σφόδρα ο ψηλός που λεγόταν Κυριάκος Μητσοτάκης,δυσαρεστήθηκε σφόδρα η Αικατερίνη η Μικρή και η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (δεν είναι ένας,αλλά πολλοί…ΣΥΡΙΖΑ!)που είχε κάνει τις επιλογές.

Είναι ακριβώς αυτή η Αικατερίνη η Μικρή,αυτή που μισεί τον λαϊκισμό,αυτή που βρήκε τρόπο και χώθηκε στην πολιτική αγκαλιά-επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και την πρότεινε πρόεδρο της Δημοκρατίας επτά μήνες μετά τις αγκαλιές με ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.Καταραμένε λαϊκισμέ ,φέρνεις τούμπα και τα καλύτερα και σοβαρότερα κορίτσια και αγόρια…

Πολύ άτιμη αυτή η γλώσσα του σώματος…

Και ο Κυριάκος είναι γόνος σαν τον Γιώργο και τουλάχιστον το πρόβλημα της ζωής του(εμείς πιστεύουμε για τον τρισεγγόνων του…) το έχει λύσει .Προφανώς το ένατο στυλ του(φωτογραφία) και τα λόγια τα μεγάλα βοήθησαν να  δελεάσει την άβγαλτη και χαμηλοβλεπούσα Αικατερίνη με μια προεδρία,ώστε να την κάνει να μιλάει για λαϊκισμό σε κάθε σπίτι ,κάθε κρεμασμένου…

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος έκοβε βόλτες στα χιόνια των Ζαγοροχωρίων,τα οποία η ΟΥΝΕΣΚΟ ετοιμάζεται να θέσει υπο καθεστώς προστασίας.Και όπως γράφει το ΒΗΜΑ(σήμερα) που ξέρει τι συμβαίνει γύρω του ο Κυριάκος με τη Μαρέβα βλεφάριασαν αγορές ακινήτου και εκεί.

Οχι,ο Παπούλιας,αν και Γιαννιώτης βέρος δεν είχε αγοράσει(φυσικά δεν είχε δώσει δραχμή ως “δανεικά”…) εκεί,ενώ ο Προκόπης Παυλόπουλος θέλει 3-4 ζωές ακόμα για να φύγει απο το διαμέρισμα των 135 τετραγωνικών στην πολυκατοικία του.Ούτε με την προεδρία δεν κατάφερε να το αφήσει για ένα-εστω βράδυ,να νιώσει τα μεγαλεία του κυρ Χρήστου και της Φρόσως.Από την Αικατερίνη ακόομα περιμένουμε επίσημη (όχι μέσω της γειτόνισας Στάη…)διάψευση ότι τα νιώθει αυτά τα μεγαλεία συχνά-πυκνά…

Θα πει κανείς ότι ζηλεύουμε την προκοπή του Μητσοτάκη και θα απαντήσουμε ότι απο αγάπη και σεβασμό στον Στελλάρα γράφουμε τα ελάχιστα για ελόγου του…

Ίσως μας συγκρατεί και η επίθεση των…γερμανών στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η απολύτως έγκυρη γερμανική εφημερίδα ΤΑΖ γράφει ένα κείμενο που δεν έχει γραφεί για κανέναν Ελληνα πρωθυπουργό από γερμανική εφημερίδα.Και αποκαλεί τον Κυριάκο (της Αικατερίνης της Μικρής ή αντιστρόφως,δεν έχουμε θέμα…) τον ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ πρωθυπουργό της χώρας.

Για να μην υποθέσουν εχθροί και φίλοι ότι λαϊκίζουμε διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:

“Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχει χτίσει μια πραγματική βιομηχανία κρατικών υπαλλήλων. Ποτέ δεν υπήρξαν τόσοι πολλοί λεγόμενοι μετακλητοί, όσο σήμερα.

Στην Ελλάδα, ο 67χρονος Γρηγόρης Ψαριανός, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και κειμενογράφος, έχει αλλάξει κόμμα τόσο συχνά όσο άλλοι αλλάζουν εσώρουχό.

Το 2007 και το 2009 εξελέγη στο ελληνικό κοινοβούλιο με το τότε μικρό ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης, το ΣΥΡΙΖΑ, το 2012 με το πιο μετριοπαθές κυβερνών κόμμα Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) και το 2015 με το φιλελεύθερο κόμμα Ποτάμι. Τον Ιούλιο του 2019 έθεσε υποψηφιότητα με τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία. Ήθελε να βοηθήσει τον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη να διώξει τον τότε αριστερό αρχηγό της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα. «Ο Μητσοτάκης, θα καθαρίσει επιτέλους τον φουσκωμένο κρατικό μηχανισμό», διαβεβαίωνε ο Ψαριανός. Η ΝΔ νίκησε, όμως ο Ψαριανός απέτυχε να εκλεγεί στην Αθήνα. Τότε ήταν ήδη 64 ετών.

Ο Ψαριανός όμως βρήκε τελικά καταφύγιο: Τον Δεκέμβριο του 2020 προσλήφθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τον πρώην προϊστάμενο δικαστή Παναγιώτη Πικραμένο.

Ο Ψαριανός δεν χρειάστηκε να κάνει αίτηση για δουλειά. Πήρε την καλά αμειβόμενη θέση χωρίς προσπάθεια.

Φωτογραφία του 2015.Πήρε τότε το πτυχίο που θα μπορούσε να πάρει το 1980 ,όταν ήταν 25 χρόνων…Αξιοκρατία α λα Κυριάκος…

Επιθυμητά προσόντα: κανένα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη του έδωσε δουλειά. Έτσι απλά.

Ο Ψαριανός είναι ο λεγόμενος μετακλητόςΠρόκειται για κυβερνητικό υπάλληλο στην Ελλάδα που είναι κοντά στο κυβερνών κόμμα. Όσο το κόμμα είναι στην εξουσία, θα παραμένει δημόσιος υπάλληλος. Αν το κόμμα χάσει την εξουσία, θα χάσει και αυτός την κρατική του δουλειά.
Οι μετακλητοί είναι στην πραγματικότητα καθαρά «απόβλητα»: η Ελλάδα έχει σχεδόν 600.000 δημόσιους υπαλλήλους και 10 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι θέσεις εργασίας των μετακλητών συνοδεύονται από έναν γενναιόδωρο μισθό συν τα ειδικά επιδόματα – σημαντικά περισσότερα από όσα κερδίζουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Αυτή η «δουλειά των ονείρων» δίνεται κατά προτίμηση σε συγγενείς δημοσίων λειτουργών ή κομματικούς «στρατιώτες».

Απόδοση και προσόντα; Δεν πειράζει. Μόνο η πίστη και το πόσο στηρίζεις την εξουσία μετράνε.

Μια κουλτούρα μετριότητας

Ο Μητσοτάκης, ο ίδιος γόνος μιας παλιάς πολιτικής δυναστείας, έχει χτίσει μια πραγματική «βιομηχανία μετακλητών» σύμφωνα με το δοκιμασμένο μοντέλο από τη νίκη του στις εκλογές.

Ο Μητσοτάκης οπουδήποτε ρέουν κυβερνητικά κεφάλαια, έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας για πλήθος πιστών οπαδών.

Ο Μητσοτάκης θέτει νέα πρότυπα: ποτέ πριν δεν υπήρξαν τόσοι πολλοί μετακλητοί υπάλληλοι στην Ελλάδα όσο σήμερα.

(Ξένη δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) συνομιλεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη (Δ), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Πολύ άτιμη αυτή η γλώσσα του σώματος…

Ο Μητσοτάκης είναι χειρότερος από όλους τους προκατόχους του, χειρότερος και από τον Τσίπρα που ο ίδιος είχε στήσει ένα παρόμοιο σύστημα.

Τον Ιούλιο του 2019, πριν αναλάβει ο Μητσοτάκης, υπήρχαν 1.710 μετακλητοί. Στα τέλη Οκτωβρίου 2021, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε 3.138. Επιπλέον, υπάρχουν 1.641 πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων μυριάδων νομικών προσώπων όπως οι ημιδημόσιες εταιρείες.

Εξάλλου, 14.957 δήθεν ειδικές περιπτώσεις ανήκουν στους μηχανισμούς της ΝΔ που πληρώνονται με χρήματα των φορολογουμένων. Ο στρατός του Μητσοτάκη επίσης κερδίζει όλο και περισσότερα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε έγκαιρα τους μισθούς των Μετακλητών κατά 65 με 70%. Κόστισαν στο δημόσιο ταμείο περί τα 65 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Μόνο οι στενότεροι υπάλληλοι του Μητσοτάκη κόστισαν 16,5 εκατ. ευρώ.

Το κυβερνών κόμμα έχει βαριά χρέη

Ο Μητσοτάκης είχε καταδικάσει έντονα την  πρακτική των μετακλητών όταν ήταν αντιπολίτευση: «30.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά οι κυβερνώντες δεν τους νοιάζονται! Οι μόνοι που τα πάνε καλά είναι η κομματική μετακλητή που διέκοψε η κυβέρνηση!

Η αξία των κρατικών συμβάσεων που ανατέθηκαν απευθείας στον ιδιωτικό τομέα από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 ανήλθε στα 13,55 δισ. ευρώ – το υψηλότερο επίπεδο από το 2010.

Οι κρατικές συμβάσεις ανατέθηκαν από τα υπουργεία και άλλους δημόσιους φορείς σε ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες χωρίς διαγωνισμούς.

Ο Μητσοτάκης πρόσφατα συνέχισε να «φουσκώνει» το μέγεθος της κυβέρνησής του. Τώρα αριθμεί συνολικά 59 υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς.

Καμία κυβέρνηση στην Αθήνα δεν είχε τόσους πολλούς από το τέλος της δικτατορίας το 1974, χωρίς να περιλαμβάνει τους πολλούς γενικούς γραμματείς στα 19 υπουργεία.

Το ότι η ΝΔ με χρέη 353.906.007,38 ευρώ (από το 2020) είναι αδιαμφισβήτητα το πιο υπερχρεωμένο κόμμα της Ευρώπης είναι άσχετο για έναν Μετακλήτο.

Αυτό ισχύει και για το γεγονός ότι τα χρέη της ΝΔ αυξήθηκαν κατά 142 εκατ. ευρώ από τις αρχές του 2016 επί κομματικής ηγεσίας Μητσοτάκη και η ΝΔ θα χρειαστεί 170 χρόνια για να ξεπληρώσει όλα της τα χρέη.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο αποτυχημένος βουλευτής και νυν κυβερνητικός υπάλληλος, ρώτησε την τότε κυβέρνηση Σύριζα ως βουλευτής το 2016 «πόσοι μετακλητές υπάρχουν;» και «πόσο κοστίζουν οι κρατικοί εργαζόμενοι στον Έλληνα φορολογούμενο;».

Είναι πλέον μέρος αυτού του συστήματος και ο ίδιος.”

Θυμίζουμε: Ο Κυριάκος φτάνοντας στο έσχατο σημείο αθλιότητας μας είπε ότι δεν ψηφίζει τον Προκόπη Παυλόπουλο ,γιατί δεν πολέμησε πολύ το πελατειακό κράτος.Και αντι αυτού έφερε στο Μέγαρο τον θηλυκό Ψαριαν…,συγνώμη Αικατερίνη,αλλά σε θυμηθήκαμε ξανά διαβάζοντάς για τον “Γλοιγόρη της καρδιάς μας”

ΥΓ1 Ο γόνος είναι Δήμαρχος Αθήνας.Αφού έγραψε σελίδες λαμπρές ως Περιφερειάρχης Στερεάς με Αντιπεριφερειάρχη τον σημερινό Δήμαρχο Λαμίας Καραίσκο ήρθε στην Αθήνα και εξελέγη. Επι των ημερών του ένα γραφείο στην οδό Σόλωνος πληρώνει ρεύμα 215 ευρώ και απο αυτά τα 190 ευρώ είναι υπερ του Δήμου Αθηναίνων.Αυτουνού που συντηρεί τον διαβόητο ραδιοσταθμό και πολλά άλλα.

Διαβάζουμε στον Κώστα Βαξεβάνη ότι θα αλλάξει τα φώτα της Αθήνας και θα κοστίσει η αλλαγή 54 εκατομμύρια ευρώ.Αυτό είναι το 100% του κόστους.Το 10% πόσο μας βγαίνει;Το 20%;Εκπτώσεις δεν έχουμε;

ΥΓ2 Αλήθεια πρύτανη κ.Δημόπουλε θα την κάνετε στην Αθήνα επίτιμη διδάκτορα του Καποδιστριακού την Αικατερίνη τη Μικρή για το περιβάλλον μετά την γνωστή -κατάπτυστη νομικά- απόφαση με την οποία μπήκαν οι ΑΠΕ στα δάση;Γιατί τόση πρεμούρα για Αθήνα;Για να αποκτήσει τίτλο που δεν είχε;Γιατί δεν την κάνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο οποίο φοίτησε;Ξέρει κάτι παραπάνω η παρακάτω από σας;