Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

21 February 1934 (aged 38) Larreynaga, Managua, Nicaragua



 Υπερήφανος ο Σαντίνο

Γράφει ο Ντανιέλ Κόβαλικ, ο καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και συγγραφέας του βιβλίου «No More War: How the West Violates International Law»: «Ταξιδεύω στη Νικαράγουα από το 1987. Ττότε ήταν που είδα τις πρώτες εικόνες του Σαντίνο και έμαθα για τον αγώνα του ενάντια στους πεζοναύτες των ΗΠΑ. Συνάντησα ακόμη και έναν γέρο στο Οκοτάλ, που πολέμησε με τον Σαντίνο και που περήφανα καθόταν στην βεράντα του με άθικτη την παλιά στολή που φορούσε στη μάχη. Έχω δει μια χώρα με συγκλονιστικά χαμηλά επίπεδα φτώχειας και υπανάπτυξης να γίνεται ευημερούσα και ανεπτυγμένη. Τώρα πια ο Αουγκούστο Σέζαρ Σαντίνο κοιτάζει τη Νικαράγουα με το παγερό βλέμμα των αγαλμάτων και σίγουρα θα είναι περήφανος με ό,τι βλέπει...




Αουγκούστο Σέζαρ Σαντίνο. Ο επαναστάτης που άλλαξε την Ιστορία της Νικαράγουα.

21 February 1934 (aged 38)
Larreynaga, Managua, Nicaragua


  «Το έπος του Αουγκούστο Σέζαρ Σαντίνο ξεσήκωσε τον κόσμο. Ο μακροχρόνιος αγώνας του αρχηγού των ανταρτών της Νικαράγουας είχε τις ρίζες του στο αίτημα των θυμωμένων αγροτών για γη. Ο μικρός, κουρελιασμένος στρατός του, πολέμησε για χρόνια κόντρα σε 12.000 αμερικανούς εισβολείς και την φανατική Εθνική Φρουρά. Κονσέρβες από σαρδέλες γεμάτες με πέτρες χρησίμευαν σαν χειροβομβίδες, τουφέκια Σπρίνγκφιλντ και πολλά μαχαίρια κλάπηκαν από τον εχθρό κι αυτά ήταν τα όπλα τους! Η σημαία κυμάτιζε από οποιοδήποτε ραβδί, και οι χωρικοί μετακινούνταν μέσα από ορεινές διαβάσεις φορώντας λωρίδες δέρματος που ονομάζονταν χουαράκες αντί για μπότες. Οι αντάρτες τραγούδησαν, με τη μελωδία της Αντελίτα: «Στη Νικαράγουα, κύριοι, το ποντίκι σκοτώνει τη γάτα».


Ανελέητοι βομβαρδισμοί

Και έτσι, πάνω στην απελπισία τους να υποτάξουν με κάποιο τρόπο τον Σαντίνο και τη συμμορία των «χαρούμενων» ανδρών και γυναικών του, οι ΗΠΑ στράφηκαν σε μια νέα μορφή πολέμου, που συνεχίζουν να διεξάγουν μέχρι σήμερα: Τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς πόλεων και χωριών με θύματα αμάχους.

Καταγράφοντας μαρτυρίες μαρτύρων της επίθεσης των ΗΠΑ, ένας ιστορικός περιγράφει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ως «έναν αδίστακτο απρόσωπο εχθρό που προκαλεί αδιάκριτη βία εναντίον σπιτιών, χωριών, ζώων και ανθρώπων που, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, σωματικής δύναμης, κοινωνικής στάτους, δεν είχαν καμία προστασία και η αγωνία τους ήταν να σώσουν τη ζωή τους και τα υπάρχοντά τους».


Σύμφωνα με έναν συμπολεμιστή του Σαντίνο που έζησε τον αεροπορικό βομβαρδισμό και την λεηλασία του Οκοτάλ της Νικαράγουα: «Η αεροπορία προκάλεσε μεγάλη ζημιά στον πληθυσμό από απώλειες ζωής και απώλειες περιουσίας...».

Τα στρατεύματα του Σαντίνο στάθηκαν παλικαρίσια κάτω από τα αεροπλάνα και πολέμησαν όσο καλύτερα μπορούσαν, καταρρίπτοντας ένα Fokker, αλλά δεν μπορούσαν να αντισταθούν περισσότερο. Τα στρατεύματα των Αμερικανών μπήκαν σε κατεστραμμένες πόλεις και τις αποτελείωσαν, λεηλατώντας ακόμα και τις καμπάνες από τα ερείπια των εκκλησιών και πετώντας τις στο ποτάμι· σφάζοντας παιδιά και γυναίκες»!

- Ένα ενοχλητικό έντομο...

Γράφει ο Εντουάρντο Γκαλεάνο στους «Καθρέφτες» του: «Ένα πλατύγυρο καπέλο του σκέπαζε το πρόσωπο. Από το 1926 ένα ενοχλητικό έντομο που ονομάζεται Αουγκούστο Σέζαρ Σαντίνο έχει τρελάνει τον γίγαντα κατακτητή. Χιλιάδες πεζοναύτες βρίσκονται εδώ και χρόνια στη Νικαράγουα όμως η βαριά στρατιωτική μηχανή των Ηνωμένων Πολιτειών δεν καταφέρνει να νικήσει τους πατριώτες αγρότες που παίζουν κρυφτό μαζί της. «Ο Θεός και τα βουνά είναι σύμμαχοι μας», λέει ο Σαντίνο. Λέει επίσης πως η Νικαράγουα και αυτός έχουν την τύχη να υποφέρουν από την ίδια ασθένεια οξείας μορφής λατινοαμερικάντιδας…

Ο Θεός και τα βουνά είναι σύμμαχοι μας, λέει ο Σαντίνο. 

/copyright en.wikipedia.org

- Αποκαλούν τον Σαντίνο ληστή. Αυτός τους ευχαριστεί για το αστείο. «Ώστε ήταν ληστής και ο Τζορτζ Ουάσινγκτον που πολεμούσε για το ίδιο πράγμα;». Επίσης τους ευχαριστεί για τα δώρα: τα τουφέκια Browning, τα πολύτιμα Thompson και όλα τα όπλα και τα πυρομαχικά που εγκαταλείπουν και το βάζουν στα πόδια. Το κατόρθωμα του Σαντίνο απλώθηκε πάνω από τον κόσμο, δείχνοντας σε όλους ότι ακόμα και ένας μικρός αντάρτικος στρατός μπορεί να αμφισβητήσει, να αποκρούσει, ακόμη και να νικήσει τη στρατιωτική υπεροχή μιας υπερδύναμης! «Ελάτε, σκοτώστε μας στη χώρα μας όσοι πολλοί κι αν είσαστε! Θα σας περιμένω σαν αρχηγός γνήσιων πατριωτών. Κι αν μας σκοτώσετε, το αίμα μας θα κυλίσει πάνω στους άσπρους τοίχους του Λευκού σας Οίκου, αυτής της φωλιάς μέσα στην οποία εξυφαίνονται εγκληματικά σχέδια», είχε διαμηνύσει στους Αμερικανούς.

Το 1933 οι πεζοναύτες έφυγαν ταπεινωμένοι από τη Νικαράγουα. Έφυγαν; Όχι ακριβώς. Άφησαν στη θέση τους τον Αναστάσιο Σομάζα και τους στρατιώτες του, που είχαν εκπαιδευτεί από τους εισβολείς να πάρουν τη σκυτάλη. Ο Σαντίνο, νικητής του πολέμου, ηττήθηκε από προδοσία. Το 1934 έπεσε θύμα των προδοτών της Εθνικής Φρουράς, στενών συνεργατών των Αμερικανών, που με δέλεαρ μια συνάντηση ειρήνης θα τον απαγάγει και θα τον δολοφονήσει άνανδρα. Σε τρεις μήνες θα έκλεινε τα 39 και θα πατούσε τα 40. Τον πρόλαβαν οι δολοφόνοι».

Τα λείψανα του Σαντίνο δεν βρέθηκαν ποτέ.

«Σκύλας γιος, αλλά… ο γιος της σκύλας μας»

Εν τω μεταξύ, ο Σομόζα – «Σκύλας γιος, αλλά… ο γιος της σκύλας μας», όπως θα τον ειρωνευόταν – έγινε πρόεδρος της Νικαράγουας με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και στράφηκε γρήγορα στην εξόντωση των οπαδών και των υποστηρικτών του Σαντίνο.

Ο Σομόζα και ο γιος του, και πιο μετά ο εγγονός του, κυβέρνησαν τη Νικαράγουα με σιδερένια γροθιά (και στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ) για τα επόμενα 45 χρόνια. Ωστόσο, το παράδειγμα του Σαντίνο ενέπνευσε τη δημιουργία του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Σαντινίστας (FSLN) το 1962. Το FSLN, και πάλι ένα κυρίως αγροτικό κίνημα σε μια κυρίως αγροτική κοινωνία, διεξήγαγε έναν ανταρτοπόλεμο εναντίον του Σομόζα και της Εθνικής Φρουράς του, με αποκορύφωμα τη νίκη της. Ο Σομόζα δεν έφυγε χωρίς μάχη. στο τέλος του εμφυλίου 50.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, κυρίως από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που θύμιζαν τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1920 και στις αρχές της δεκαετίας του 1930.

Επιπλέον, 100.000 τραυματίστηκαν, 40.000 παιδιά έμειναν ορφανά και 150.000 άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες. Και, όταν ο Σομόζα έφυγε από τη χώρα, πήρε το θησαυρό του, διασφαλίζοντας ότι τεράστιες εκτάσεις της Νικαράγουας θα παρέμεναν ερειπωμένες από την αεροπορική του επιδρομή για τα επόμενα χρόνια. Ο δικτάτορας Σομόζα, δολοφονήθηκε από Αργεντίνους επαναστάτες το 1980, ενώ ήταν εξόριστος στην Παραγουάη.

Πριν από τον Φιντέλ, τον Τσε, τον Χο, τον Μάο υπήρξε ο Σαντίνο: Το ποντίκι που σκότωσε τη γάτα, αλλά φαγώθηκε από άλλα ποντίκια

21 February 1934 (aged 38)
Larreynaga, Managua, Nicaragua


  ο Αουγκούστο Σέζαρ Σαντίνο. Ο επαναστάτης που άλλαξε την Ιστορία της Νικαράγουα. 


- Αν και ο Σαντίνο δεν είναι τόσο γνωστός όπως οι μεγάλοι επαναστάτες του 20ου αιωνα, ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς και επιτυχημένους αντάρτες που έβαλε δύσκολα στους αμερικανούς πεζοναύτες στη Νικαράγουα. Η εικόνα του, με το εμβληματικό του καουμπόικο καπέλο α λα Tom Mix, γυρτό από τη μία πλευρά, συνεχίζει να είναι το εικόνισμα που προσεύχονται κι ομνύουν στα χωριά και στις πόλλεις της Νικαράγουα – μιας χώρας που διοικείται εδώ και χρόνια από το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Σαντινίστας, που πήρε το όνομά του προς τιμήν του Αουγκούστο Σέζαρ.


- Σε αντίθεση με τους διάσημους επαναστάτες, ο Σαντίνο δεν ήταν διανοούμενος και δεν ήταν μαρξιστής. Ήταν ένας μηχανικός από μια μικρή πόλη έξω από την πόλη Μασάγια, στη Νικαράγουα, και μέλος του Φιλελεύθερου Κόμματος της πατρίδας του.

Ο Σαντίνο δεν έγινε επαναστάτης από πεποίθηση ή μελετώντας Ιστορία· παρασύρθηκε στον ένοπλο αγώνα ως απάντηση στην εισβολή και την κατοχή των πεζοναυτών των ΗΠΑ στη χώρα του, που άρχισε το 1911 με στόχο την εκδίωξη του προέδρου του Φιλελεύθερου Κόμματος Χοσέ Ζελάγια.

Όπως εξήγησε το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η αμερικανική δυσφορία προς τον Ζελάγια προήλθε από την πρόθεσή του να συνεργαστεί με την ιαπωνική κυβέρνηση για την διάνοιξη ενός καναλιού από τον Ατλαντικό μέχρι τις ακτές του Ειρηνικού στο έδαφος της Νικαράγουα, κανάλι που θα συναγωνιζόταν τη διώρυγα του Παναμά η οποία ελέγχεται από τις ΗΠΑ.

- Δεν το «σήκωσαν» οι ΗΠΑ 


- Αυτό ερχόταν αντίθετο με το Δόγμα Μονρόε του 1823, το οποίο χοντρικά υποστηρίζει ότι «Οι ΗΠΑ έχουν την αποκλειστική κυριαρχία στο Δυτικό Ημισφαίριο και το δικαίωμα να επέμβουν σε οποιαδήποτε χώρα που βρίσκεται σε αυτό για να αποτρέψουν την επιρροή άλλων εθνών».

Οι ΗΠΑ δημιούργησαν διαδοχή προέδρων του Συντηρητικού Κόμματος της αρεσκείας τους υπό καθεστώς βίας και έτσι μπόρεσαν να συνάψουν συμφωνία με την (δική τους) κυβέρνηση της Νικαράγουας, η οποία παρείχε σε αμερικανικές εταιρείες σημαντικά ποσοστά στον σιδηρόδρομο της Νικαράγουας, αλλά και έλεγχο των οικονομικών και των δημόσιων Ταμείων. Ωστόσο, αυτό δεν άρεσε στον λαό της χώρας που, τελικά, επαναστάτησε. Όπως εξηγεί το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η προσπάθεια των ΗΠΑ «να αποτρέψουν την τοπική διαχείριση των οικονομικών… προκάλεσε σημαντική εθνικιστική ανησυχία στη Νικαράγουα». Για να καταστείλουν την προκύπτουσα αναταραχή και τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ των Φιλελευθέρων και των Συντηρητικών, οι ΗΠΑ, που είχαν αποσύρει τους Πεζοναύτες τους το 1924, έστειλαν ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στη Νικαράγουα το 1925.

- Αμερικανοί πεζοναύτες στο Puerto Cabezas της Νικαράγουας, αναμένοντας διαταγές. /copyright Ap PhotosΑμερικανοί πεζοναύτες στο Puerto Cabezas της Νικαράγουας, αναμένοντας διαταγές. /copyright Ap Photos

- Αυτή η απόβαση ήταν το φιτίλι που πυροδότησε την «πυριτιδαποθήκη» του Αουγκούστο Σέζαρ Σαντίνο, ο οποίος οδήγησε εκατοντάδες - κυρίως επαναστατημένους αγρότες - εναντίων των Αμερικανών. Όπως γράφει ένας ιστορικός: «Ο Σαντίνο, ο οποίος είχε γίνει στρατηγός των Φιλελευθέρων στον εμφύλιο, εξαπέλυσε τους κεραυνούς του, λεηλατώντας το αμερικανικό χρυσωρυχείο San Albino και εκδίδοντας διακηρύξεις εναντίον των «άνανδρων και εγκληματιών Γιάνκις» και των «σκωληκοφάγων και παρηκμασμένων αριστοκρατών της Νικαράγουας, που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

- Ο μικρός, κουρελιασμένος, αλλά ανίκητος στρατός...

Ο Σαντίνο και οι δυνάμεις του, αν και ολιγάριθμες και επίσης όχι τόσο καλά οπλισμένες όσο το Σώμα των Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών, αποδείχθηκαν μια ισχυρή δύναμη που δεν μπορούσε ούτε να τιθασευτεί ούτε και να νικηθεί. Ο Σαντίνο έγινε σύντομα θρύλος .

21 February 1934 (aged 38) Larreynaga, Managua, Nicaragua

Πριν από τον Φιντέλ, τον Τσε, τον Χο, τον Μάο υπήρξε ο Σαντίνο: Το ποντίκι που σκότωσε τη γάτα, αλλά φαγώθηκε από άλλα ποντίκια..


 

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ .

Προκλητικός ο Θ. Πάγκαλος
Νιώθει υπερηφάνεια ο πρώην ΥΠΕΞ για το χειρισμό της υπόθεσης, που κατέληξε στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη στην Τουρκία


 Από διαμαρτυρία Κούρδων

https://www.rizospastis.gr/

- «Είμαι υπερήφανος για τον τρόπο που χειρίστηκα το ζήτημα, γιατί απάλλαξα τη χώρα από μία τρομακτική περιπέτεια». Την προκλητική αυτή δήλωση έκανε χθες, αναφερόμενος στην υπόθεση Οτσαλάν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη των 13 κατηγορουμένων για την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, το Γενάρη του 1999, του Κούρδου ηγέτη. Κι ενώ ο Θ. Πάγκαλος νιώθει υπερηφάνεια, που, από τους χειρισμούς τους δικούς του και της κυβέρνησης Σημίτη, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν παραδόθηκε στα χέρια της Τουρκίας, ένας άλλος συνάδελφός του υπουργός, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος, όταν ρωτήθηκε από το συνήγορο του Οτσαλάν Θ. Θεοδωρόπουλο «πώς έγινε και κατέληξε ο Κούρδος ηγέτης στα χέρια των Τούρκων, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση διατείνεται πως φρόντιζε για την προστασία του;», δήλωσε με νόημα: «Δε θ' αναφερθώ σ' αυτό το θέμα». Τη δήλωση Πάγκαλου κλήθηκε να σχολιάσει και ο τρίτος μάρτυρας που κατέθεσε στη δίκη, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δραστήρια εμπλακείς στην υπόθεση Οτσαλάν, Κ. Μπαντουβάς, ο οποίος με αποδοκιμαστικό τρόπο είπε χαρακτηριστικά: «Προτιμώ να μη σχολιάσω».

Πάγκαλου ομολογίες και ...σιωπές

Στην κατάθεσή του, ο Θ. Πάγκαλος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, διότι η Τουρκία είχε απειλήσει με πόλεμο τη χώρα εκείνη που καθ' οιονδήποτε τρόπο θα δεχόταν τον Κούρδο ηγέτη. Στη συνέχεια, όμως, παραδέχτηκε ότι πόλεμος δε θα γινόταν, αλλά η χώρα θα έμπαινε σε περιπέτειες. «Το μισό στρατό τους - είπε χαρακτηριστικά - αν κινούσαν προς τα σύνορά μας, θα έπρεπε να κάνουμε επιστράτευση». Πρόσθεσε, δε, ότι θα ήμασταν υπό κατηγορία στην Ευρώπη και στον κόσμο, γιατί δεν παραδίδουμε τον Οτσαλάν στην Τουρκία. Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι αν έμενε στην Ελλάδα ο Οτσαλάν οι Αμερικανοί θα μετέτρεπαν τη χώρα σε ένα είδος Ιράκ, διότι θέση τους ήταν ότι ο Κούρδος ηγέτης είναι τρομοκράτης και το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση.

-Αναφερόμενος πολλές φορές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε πως ασκούσαν ισχυρότατες πιέσεις στις ευρωπαϊκές χώρες να μη δώσουν άσυλο στον Οτσαλάν και πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης είχε δεχτεί τη θέση των ΗΠΑ, αποφεύγοντας, όμως, επιμελώς να αναφερθεί στο βαθμό προσχώρησης της ελληνικής κυβέρνησης και του ιδίου σ' αυτήν τη θέση. Για να ισχυροποιήσει, πάντως, την ελληνική άρνηση χορήγησης ασύλου στον Οτσαλάν, ισχυρίστηκε, ψευδώς, πως όταν εξετάστηκε στη Βουλή η υπόθεση Οτσαλάν κανένα κόμμα δεν υποστήριξε πως έπρεπε να του δοθεί πολιτικό άσυλο. Η αποκατάσταση της αλήθειας ήρθε λίγη ώρα αργότερα με την κατάθεση του Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος διευκρίνισε ότι κατά της χορήγησης ασύλου ήταν τα δύο μεγάλα κόμματα.

-Ο Θ. Πάγκαλος αναρωτήθηκε επίσης, γιατί ο Οτσαλάν ήρθε στην Ελλάδα και δεν έμεινε στην Ιταλία, όπου είχε καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου. Δεν μπήκε, όμως, στον πειρασμό να απαντήσει, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δε διέταξε τη σύλληψή του στο ελληνικό έδαφος και την επαναπροώθησή του στην Ιταλία με το ίδιο σκεπτικό, ότι δηλαδή εκεί εκκρεμούσε αίτημά του για άσυλο.

-Ο πρώην υπουργός παραδέχτηκε πως ο Οτσαλάν βρισκόταν υπό τον ελληνικό έλεγχο, από τη στιγμή που μπήκε παράνομα στο έδαφος της χώρας και έως τη σύλληψή του από τους Αμερικανούς - και στη συνέχεια από τους Τούρκους πράκτορες στην Κένια. Ετσι, αν και προφανώς δεν το ήθελε, παραδέχτηκε πως η ευθύνη για τη σύλληψη του Οτσαλάν, αν όχι για την παράδοσή του, είναι καθαρά ελληνική.

-Ο Θ. Πάγκαλος επιβεβαίωσε την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και μ' έναν άλλο τρόπο. Οταν ρωτήθηκε από το συνήγορο του Κούρδου ηγέτη Θ. Θεοδωρόπουλο, αν υπήρχε κυβερνητική εντολή να πετάξουν τον Οτσαλάν έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, απάντησε φανερά εκνευρισμένος: «Αυτά δεν είναι του κατηγορητηρίου. Αυτά είναι για τη Βουλή. Οταν μπείτε στη Βουλή και θελήσετε ν' ανοίξετε το θέμα, να με ρωτήσετε και θα σας απαντήσω καταλλήλως».

-Για τους κατηγορούμενους, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ήταν πλήρως αθωωτικός, πλην του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για τον οποίο είπε πως δεν έπρεπε να έρθει στην Ελλάδα, αφού ήξερε ότι δε θα του χορηγούνταν άσυλο.

-Κατά τ' άλλα, για τον Αντώνη Ναξάκη είπε πως έπαιξε τεχνικό ρόλο στη μεταφορά του Οτσαλάν στην Ελλάδα, πως δεν ήταν δική του πρωτοβουλία, αλλά του ανατέθηκε από άλλους αυτός ο ρόλος, πως διακρίνεται για τη δημοκρατικότητά του και τον πατριωτισμό του, πως πάντα ενεργούσε στο πλαίσιο της επίσης πολιτειακής πολιτικής και πως ό,τι έκανε δεν το έκανε για να προκαλέσει ζημιά στην πατρίδα του.

-Για την Βούλα Δαμιανάκου και την κόρη της Ελ. Βασιλοπούλου, που φιλοξένησαν τον Οτσαλάν στο σπίτι τους, είπε πως το έκαναν από ανθρωπιστικά αισθήματα και δημοκρατική ευαισθησία και πως άδικα ταλαιπωρούνται στα δικαστήρια. Επίσης, για τον πιλότο που μετέφερε τον Οτσαλάν στην Ελλάδα, σημείωσε πως είναι ένα τυχαίο πρόσωπο, εκτός κι αν κάποιος αποδείξει πως επιλέχτηκε επί τούτου.

- Αλ. Παπαδόπουλος: Εγώ είπα να τον συλλάβουμε

Στη δική του κατάθεση, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος είπε πως όταν ενημερώθηκε για την είσοδο του Οτσαλάν στην Ελλάδα είχε τη θέση να γίνουν άμεσες συλλήψεις και να τεθούν σε διαθεσιμότητα όσοι από τους κρατικούς υπαλλήλους ενέχονταν στην υπόθεση, αλλά τελικά επιλέχτηκε από την κυβέρνηση να γίνει πολιτικός χειρισμός του θέματος, γιατί αυτό εξυπηρετούσε το εθνικό συμφέρον. Αναφερόμενος στον Οτσαλάν, ο πρώην υπουργός σημείωσε πως ήταν ένας άνθρωπος κυνηγημένος, στον οποίον οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν κατεβάσει τα ρολά, με αποτέλεσμα να έχει πραγματική ανάγκη να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο.

-Αναφερόμενος στον Αν. Ναξάκη, υποστήριξε πως ήταν σφάλμα του που συμμετείχε στην παράνομη είσοδο του Οτσαλάν στην Ελλάδα, αλλά δεν το έπραξε με σκοπό να βλάψει το εθνικό συμφέρον. Εξίσου αθωωτικός ήταν ο Αλ. Παπαδόπουλος και για την Β. Δαμιανάκου και την κόρη της, λέγοντας ότι κακώς ταλαιπωρούνται στα δικαστήρια.

-Τελευταίος, κατά τη χθεσινή ημέρα της δίκης, κατέθεσε ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπαντουβάς, ο οποίος υποστήριξε πως η υπόθεση Οτσαλάν μόνο εθνική διάσταση είχε για την Ελλάδα και πως η κατάληξή της έπληξε τα εθνικά συμφέροντα άμεσα και μακροπρόθεσμα. Ο Κ. Μπαντουβάς ισχυρίστηκε ακόμη πως η διαχείριση της υπόθεσης Οτσαλάν από την ελληνική κυβέρνηση ήταν τραγικά εσφαλμένη «λόγω σύγχυσης και πανικού». Πρόσθεσε, δε, πως αν ο Κούρδος ηγέτης είχε συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές και στελνόταν στην Ιταλία όπου εκκρεμούσε αίτησή του για άσυλο, θα γλίτωνε και τώρα δε θα βρισκόταν στα χέρια των Τούρκων.

-Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή, όπου, μεταξύ άλλων, έχουν κληθεί να καταθέσουν ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σωκ. Κοσμίδης και ο περιβόητος πρώην αξιωματικός της ΕΥΠ Σ. Καλεντερίδης.

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Δολοφονία ο θάνατος του Κώστα Τσαλικίδη της Vodafone.

 - Η καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΑΔ και ο σ.Παπαγγελόπουλος

Posted on 17/11/2017 by roidis


[Θα απολυθεί ο Υπουργός κατά της Διαφθοράς από τον «Εθνάρχη» (!) Τσίπρα;]

https://roides.wordpress.com/

Ο πρώτος και καλύτερος από τ’ αριστερά

- του Αναγνώστη Λασκαράτου

Παραμονή του «Πολυτεχνείου»,έσκασε η βόμβα, όπως την αντιγράφω από το φιλοκυβερνητικό ‘Documento’: «Ευρωπαϊκή «καμπάνα» για την «αυτοκτονία» Τσαλικίδη» «… το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα, θεωρώντας ότι οι αρχές της χώρας απέτυχαν να ερευνήσουν επαρκώς τον θάνατό του και επιδικάζοντας το ποσό των 50.000 ευρώ στους οικείους του…..και 4.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.. Όσο κι αν οι δικοί του «διαρρήγνυαν τα ιμάτια» τους πως αποκλείεται ο Κώστας τους να αυτοκτόνησε, οι αρχές δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα. Η εξ αρχής τοποθέτηση της οικογένειας ήταν ότι ο θάνατος του Κώστα Τσαλικίδη ήταν σκηνοθετημένη αυτοκτονία και πως συνδεόταν άρρηκτα με μια υπόθεση στην οποία ενεργοποιούνται κολοσσιαία κρατικά, οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα….Ο καθηγητής Καρς συνέταξε μια έκθεση πραγματογνωμοσύνης, η οποία φαίνεται να ακυρώνει τις εκτιμήσεις των Ελλήνων ιατροδικαστών…Το δικαστήριο συμπέρανε ότι οι ελληνικές αρχές απέτυχαν να διεξαγάγουν μια επαρκή και αποτελεσματική έρευνα για τον θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη. Συγκεκριμένα συμπέρανε ότι οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν την συμπληρωματική έρευνα απλά παραθέτοντας όλα τα βήματα που ακολουθήθηκαν και κάνοντας αναφορές σε νέες εκθέσεις, χωρίς να διερευνηθούν οι ανακρίβειες που εντοπίστηκαν, όπως η έλλειψη των τραυματισμών που συνήθως συνδέονται με το κρέμασμα και τις αντιφάσεις στο σημάδι που άφησε το σχοινί στο λαιμό του θύματος. Δεν διερευνήθηκαν και άλλες ανακρίβειες, όπως η χτυπητή αντίθεση στα συμπεράσματα ανάμεσα στην ιατροδικαστική έκθεση στην προκαταρκτική και τη συμπληρωματική έρευνα, η έλλειψη κίνητρου για αυτοκτονία και το σπασμένο οζώδες οστό, εύρημα που παραπέμπει σε στραγγαλισμό. Δεν είναι ξεκάθαρο με βάση ποια λογική ο Εισαγγελέας δεν άσκησε δίωξη ούτε ζήτησε περεταίρω έρευνα καθώς και την απόφασή του να κλείσει την έρευνα….». Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα ξεχνάει να αναφέρει το όνομα ενός Εισαγγελέα, που είχε σχέση με τις έρευνες. Είναι ο υπουργός («κατά της Διαφθοράς») της σημερινής κυβέρνησης Τσίπρα-Καραμανλη-Καμμένου (και υφυπουργός Δικαιοσύνης της προηγούμενης συγκυβέρνησης Λαφαζάνη-Κωνσταντοπούλου) κ.Παπαγγελόπουλος, πρώην ανώτατος δικαστικός και διοικητής της καραμανλικής ΕΥΠ, που φέρεται από σειρά δημοσιευμάτων ως υπεύθυνος αρμόδιος δικαστικός ερευνητής της υπόθεσης του σκανδάλου των υποκλοπών. Το όνομα του όμως είχε αναφερθεί («πήρε μόνο 13 καταθέσεις σε διάστημα ενός χρόνου», «δεν θέλησε να συνδέσει τον θάνατο Τσαλικίδη με τις υποκλοπές», κλπ) από το ‘Hot Doc’-τ.12, Β΄Οκτωβρίου 2012.


Δολοφονία ο θάνατος του Κώστα Τσαλικίδη της Vodafone : Αποκαλύψεις


Με τον κ.Παπαγγελόπουλο, ένα ακόμη σκεύος αιφνιδιαστικής επιλογής του κ.Τσίπρα (που έχει χαρακτηρίσει τον μικρό Αλέξη «Εθνάρχη» χωρίς να σχισθεί το καταπέτασμα της Μητρόπολης), είχαμε ασχοληθεί πολύ νωρίς, με σειρά άρθρων μας, όπως αυτό: «Γιατί απολύθηκε ο κ.Νικολούδης;» (26.10.2015), όταν αυτοί που όφειλαν να μιλήσουν σιωπούσαν. Τον κ.Παπαγγελόπουλο τον έχει καταγγείλει η οικογένεια Τσαλικίδη και τον συνόδευε μια πολύ βαριά ατμόσφαιρα: «Υιοθέτησαν «ολόκληρο» τον Παπαγγελόπουλο» (Βαθύ Κόκκινο, 2.4.2016):  «Το θέαμα θα ήταν κωμικό, αν δεν ήταν πολιτικά αποτρόπαιο. Ο πρώην εισαγγελέας-επόπτης της Αντιτρομοκρατικής και πρώην διοικητής της ΕΥΠ/ΚΥΠ, ο περιβόητος Δ. Παπαγγελόπουλος έλεγε στη Βουλή πως δεν έχει πολύ χρόνο να τα πει όλα και πρέπει να βιαστεί, και από κάτω οι Μπαλαούρας, Μπάρκας και Φάμελλος του φώναζαν… πες τα όλα υπουργέ…. Η σιγουριά του για την κάλυψή του από τους Τσιπραίους (είχε πάρει διαβεβαιώσεις προφανώς) φάνηκε από το ότι η ομιλία του ήταν γραπτή και τη διάβαζε χωρίς να σηκώνει τα μάτια από τα χαρτιά….Είναι 19 Σεπτέμβρη του 2013. Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που έχει την αρμοδιότητα για τη στελέχωση του ΕΣΡ, κατατίθεται πρόταση για την τοποθέτηση του Δ. Παπαγγελόπουλου στην προεδρία του ΕΣΡ. Την πρόταση τύποις καταθέτουν οι ΑΝΕΛ…..Ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνης ξεσηκώνει τον κόσμο, κατηγορώντας τον Παπαγγελόπουλο ως αρχιτέκτονα της συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών. Το κομπρεμί χαλάει, καθώς οι τρεις παρόντες εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ αναγκάζονται, μετά την παρέμβαση Κακλαμάνη, να ψηφίσουν «παρών». Οι ψήφοι της-ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ δεν έφταναν για να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, οπότε η πρόταση αποσύρθηκε για να επανέλθει εν ευθέτω χρόνω. Πέντε μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του συμβάντος και καθώς οι παρασκηνιακές διαδικασίες για το διορισμό Παπαγγελόπουλου συνεχίζονται, η οικογένεια Τσαλικίδη δίνει στον Τύπο την εξής ανακοίνωση: «Η Οικογένεια του Κώστα Τσαλικίδη, του νεκρού στελέχους της Vodafone το 2005, εκφράζει τον αποτροπιασμό της απέναντι στην είδηση ότι ο εισαγγελέας Παπαγγελόπουλος που επί ένα χρόνο ερευνούσε την υπόθεση των υποκλοπών, χωρίς να ειδοποιήσει την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή για το γεγονός (ΑΔΑΕ), πράγμα που συνέβαλε στο να χαθεί πολύτιμος χρόνος ώστε να μην αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα η αιτία του θανάτου του Κώστα, αυτός ο ίδιος άνθρωπος προτείνεται σήμερα, οκτώ χρόνια μετά, ως πρόεδρος μια άλλης ανεξάρτητης αρχής, του ΕΣΡ…..Θορυβημένοι οι συριζαίοι, προσπαθούν να βγάλουν την ουρά τους απέξω. …Ο Ν. Βούτσης απολογήθηκε ως εξής στον γνωστό Παπαχρήστου των «Νέων»: …. Οταν ο Παπαχρήστος του υπενθύμισε το παρελθόν του Παπαγγελόπουλου …. ο Βούτσης δε δίστασε ν’ απαντήσει κυνικά: «Το γνωρίζουμε (σ.σ. το παρελθόν του Παπαγγελόπουλου), αλλά σας είπα ήρθε μια συναινετική πρόταση και την ψηφίσαμε»!


Τον κ.Παπαγγελόπουλο είχαν επισημάνει από παλιά και άλλοι: «Τον φοβούνται ακόμα και νεκρό» (Ιός-Ελευθεροτυπία, 7/2/2010): «Η κυβέρνηση διστάζει να προχωρήσει σε Εξεταστική Επιτροπή για το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο της μεταπολιτευτικής περιόδου. Κι ας είναι το μόνο που έχει σημαδευτεί από το θάνατο ενός νέου ανθρώπου.…Η Επιτροπή της Βουλής έχει και ένα πρώτο ντοκουμέντο, πάνω στο οποίο μπορεί να στηρίξει την «αναψηλάφηση» της υπόθεσης. Πρόκειται για την ερώτηση 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που είχε κατατεθεί στις 7 Σεπτεμβρίου, την τελευταία μέρα δηλαδή πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές. Με την ερώτηση αυτή, που έμεινε βέβαια αναπάντητη, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τέσσερις από τους οποίους κατέχουν ήδη κυβερνητική θέση (Πεταλωτής, Καρχιμάκης, Μπόλαρης, Τζάκρη), σχολιάζουν την τοποθέτηση ως Διοικητή της ΕΥΠ του κ. Παπαγγελόπουλου, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για τη συγκάλυψη της υπόθεσης και θέτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:…».


Ο κ.Παπαγγελόπουλος ήταν πολύ γνωστή περίπτωση, καταγεγραμμένη σε ανύποπτο χρόνο, όταν όμως υπουργοποιήθηκε αυθαίρετα από τους Παππά-Τσίπρα, ούτε ένας (αριθμ.1) από τους Επαναστάτες και επίδοξους ανατροπείς και Διαφωτιστές της καθυστερημένης Δύσης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν διαμαρτυρήθηκε. Ενδεικτικά παραθέτω 3 δημοσιεύματα του «αστικού Τύπου», επειδή τα επαναστατικά έντυπα, έχουν κάνει το κορόιδο: «Ο εισαγγελέας με το ρεκόρ υποθέσεων στο… αρχείο»  (‘Ελευθεροτυπία’, 14 Ιουλίου 2009): «ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΕΥΠ Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ….ερεύνησε την περίφημη υπόθεση ΜΑΥΟ, σχετικά με παράνομες χρηματοδοτήσεις του κόμματος της Ν.Δ. Η δικογραφία αρχειοθετήθηκε ελλείψει στοιχείων. Την ίδια τύχη είχαν και οι καταγγελίες για το σπίτι που έκτισε στο Πόρτο Γερμενό ο μετέπειτα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς…. έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον χειρισμό (βλέπε απραξία) της έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών. ….Λίγο πριν λήξει η διετής θητεία του, το 2005, η κυβέρνηση έσπευσε με φωτογραφική διάταξη να παρατείνει διά νόμου, για ένα χρόνο, τη θητεία όλων των προϊσταμένων στις μεγάλες εισαγγελίες της χώρας! …. ενεπλάκη μάλιστα, άλλη μία φορά στη θητεία του, με την ΕΥΠ: στην υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών. …Χρειάστηκε να πάρει δημοσιότητα το θέμα στο BBC, για να βγει η υπόθεση από τη ναφθαλίνη. … Η δικογραφία είναι από το 2006 στην ανάκριση και παραπαίει, οδεύοντας οριστικά στο αρχείο. Το αξιοπερίεργο είναι ότι κάποιοι από τους κατηγορούμενους είναι τώρα υφιστάμενοι του κ. Παπαγγελόπουλου στην ΕΥΠ….».


«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ»  (ΤΟ ΒΗΜΑ, Μπρούσαλη, Δ. 12/02/2006)  «Ο εισαγγελέας με το «χόμπι» των προκαταρκτικών εξετάσεων…Είναι γιος αστυνομικού…. Χειρίστηκε σημαντικές δικογραφίες, με σημαντικότερη αυτή που σχετιζόταν με εκβιασμούς εις βάρος επιχειρηματιών με κατηγορούμενο τον εκδότη Γρηγόρη Μιχαλόπουλο. …Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ενημερώνεται κατά κύριο λόγο από συγκεκριμένο έντυπο και με γνώμονα τα δημοσιεύματά του αποφασίζει για τις παρεμβάσεις του. ….Μερικές από τις πιο γνωστές υποθέσεις για τις οποίες ο κ. Παπαγγελόπουλος παρήγγειλε τη διεξαγωγή έρευνας είναι αυτή των Κώστα Κεντέρη, Κατερίνας Θάνου και Χρήστου Τζέκου για το «τροχαίο ατύχημα» τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, καθώς και η περίπτωση του Απόστολου Βαβύλη. Ερευνες για το τίποτα Επιλεκτική αντιμετώπιση. Ξεχωριστό κεφάλαιο στη θητεία του κ. Παπαγγελόπουλου ως προϊσταμένου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αποτελούν οι εντολές του για τη διενέργεια έρευνας για τη νομιμότητα των συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας…H ευαισθησία που έδειξε ο κ. Παπαγγελόπουλος, λίγες μόλις ημέρες μετά την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, για την υπόθεση της νομιμότητας των συμβάσεων των εξοπλιστικών προγραμμάτων επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ δεν φάνηκε και στην περίπτωση των συνεχών δημοσιευμάτων του αντιπολιτευτικού Τύπου που κατήγγειλαν ζημιογόνες συμβάσεις οι οποίες υπεγράφησαν από τον σημερινό υπουργό Εθνικής Αμυνας…όλο και περισσότεροι συνδέουν την παράταση της θητείας του κ. Παπαγγελόπουλου με την υπόθεση των «ψηφιακών κοριών»…


«Οι υπόγειες διαδρομές Παπαγγελόπουλου» (Κρουστάλλη Δ.  ΤΟ ΒΗΜΑ 03/04/2016)…..Αυτά που είπε έκαναν αίσθηση αλλά όχι τόση όση το ύφος του, ένα μείγμα αλαζονείας και δικαιικής περιφρόνησης, αταίριαστο για έναν πρώην εισαγγελικό λειτουργό. Ο κ. Παπαγγελόπουλος όμως δεν έκανε σταδιοδρομία στηριζόμενος στη νομική αυθεντία του αλλά στις πολιτικές σχέσεις που καλλιέργησε. Την περίοδο της πρωθυπουργίας Καραμανλή είχε δεχθεί δημόσιες καταγγελίες, ακόμη και στη Βουλή, από το ΠαΣοΚ….Ο οποίος θεωρεί ότι «καλώς ή κακώς, τρεις είναι οι εθνάρχες στην Ελλάδα: του Κέντρου ο Ελευθέριος Βενιζέλος, της Δεξιάς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και της Αριστεράς ο Αλέξης Τσίπρας». Και ο οποίος πιστεύει ότι τα τρία πρόσωπα που εγγυώνται τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα της κρίσης είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής….».

ΥΓ

«Ποιο ακριβώς είναι το έργο του κ.Παπαγγελόπουλου;»

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Που βρίσκεται σήμερα η παρδαλή αυλή του Χριστόδουλου ... από Κωλοσούζας.


                                                                    06/04/2008 

Αναδημοσιεύσεις

Ρεπορτάζ του Έθνους του Σαββάτου

Σε νέους ρόλους οι πρωταγωνιστές του «ράσα - γκέιτ»

Η αποφυλάκιση του Βαβύλη, οι νέοι «δρόμοι» του Κουλουσούσα και οι περιπέτειες του Θεόκλητου«E» 5/4

- Κάποτε (όχι πολύ παλιά - το «μαύρο» για την εκκλησιαστική διοίκηση 2005) ήταν «πρωταγωνιστές» και ασκούσαν εκκλησιαστική εξουσία.

- Σήμερα βρίσκονται μακριά από το επίκεντρο των γεγονότων και προσπαθούν να βρουν μια νέα αφετηρία ζωής για να ξεφύγουν από το παρελθόν.

- Ο Απόστολος Βαβύλης αποφυλακίστηκε και επιδιώκει «να ανασυγκροτήσει τη ζωή του», ενώ ο μοναχός Ειρηναίος παραμένει κλειδαμπαρωμένος στο παρεκκλήσιο της Αγίας Θέκλας στα Ιεροσόλυμα.

- Ο πρώην στενός συνεργάτης του έκπτωτου Πατριάρχη και διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών του Πατριαρχείου, Νίκος Παπαδήμας, «μονάζει» -σύμφωνα με πληροφορίες- στο Μαϊάμι των ΗΠΑ με καταθέσεις πάνω από 5 εκατ. δολάρια.

- Ο παρ' ολίγον αυτόχειρας Σεραφείμ Κουλουσούσας πέταξε τα ράσα, απέκτησε ιδιόκτητο διαμέρισμα στο Π. Ψυχικό και απολαμβάνει την glamorous ζωή που στερήθηκε ως αρχιμανδρίτης.

- Ο μητροπολίτης πρώην Αττικής Παντελεήμων δίνει δικαστικό αγώνα για να απεμπλακεί από τον νόμο. Το 2005, εν μέσω εκκλησιαστικών σκανδάλων, αποκαλύφθηκε ότι σε off shore εταιρείες διέθετε πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ (1,5 δισ. δρχ.) για τα γεράματά του, όπως δήλωσε ο ίδιος. Διαμένει στο σπίτι της αδελφής του στην Αγία Παρασκευή.


«Ατιμωρησία»

Στενός φίλος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Μετατέθηκε στην Αττική πριν από δώδεκα χρόνια. Κατηγορήθηκε για ηθικά παραπτώματα βάσει ηχογραφημένων συνομιλιών, η γνησιότητα των οποίων ποτέ δεν ελέγχθηκε.

- Φέρεται να συνομίλησε και με ανώτατους δικαστικούς προκειμένου να διευθετήσει τις ανοιχτές υποθέσεις του.

- Αυτό το διάστημα ο κ. Παντελεήμων αναμένει την εξέλιξη της έφεσης που έχει υποβάλει στο δευτεροβάθμιο Πενταμελές Εφετείο για την υπόθεση της Μονής Εφραίμ. Πρωτόδικα του επιβλήθηκε ποινή οκταετούς κάθειρξης με την κατηγορία της υπεξαίρεσης «ιερού» χρήματος από την εν λόγω μονή.

Ενώ ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, αρχιμανδρίτης Επιφάνιος, κατέφυγε στη Μητρόπολη Δημητριάδος.


Απόστολος Βαβύλης

Σκοπεύει να γίνει συγγραφέας ο «άνθρωπος» με τα χίλια πρόσωπα

«Ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα», Απόστολος Βαβύλης, αποφυλακίστηκε. Το υπ αριθμόν 887/2008 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών έκρινε ότι πρώην αθλητής, σωματοφύλακας, μεσάζοντας και μοναχός «δεν είναι επικίνδυνος για την τέλεση νέων αδικημάτων».

-Στις φυλακές Κορυδαλλού, απομονωμένος στο ταραγμένο παρελθόν του, παρέμεινε σχεδόν τρία χρόνια. Προηγουμένως ήταν έγκλειστος στις φυλακές της Μπολόνια.

- Τα πρώτα 24ωρα, μετά την αποφυλάκισή του, κατέφυγε προσωρινά σε κάποιους συγγενείς του στην Αθήνα. Το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξει στον Βόλο στο σπίτι των υπερήλικων γονιών του, καθώς το έχει δηλώσει ως έδρα για τις μηνιαίες επισκέψεις του στην Αστυνομία.

«Θέλω να ξεκουραστώ, να ανασυγκροτήσω τη ζωή μου και να προγραμματίσω το μέλλον μου, χωρίς να αναγκάζομαι να κρύβομαι», ήταν τα πρώτα λόγια του σε πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του.

- Στο ίδιο πρόσωπο εξομολογήθηκε ότι του στοίχισε πάρα πολύ η κατασυκοφάντησή του: «Στους κυνηγούς του Αγρινίου, οι οποίοι σκότωσαν πέντε άτομα, οι τηλεοράσεις προστάτευσαν τα πρόσωπά τους με πλέγμα, ενώ εμένα με έδειχναν και με φωτογράφιζαν ως κατάσκοπο...».

- Ο Απόστολος Βαβύλης, ή Φωκάς, ή Αϊβαλιώτης, με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες της αποκάλυψης των μυστικών της πολιτείας και της υπεξαίρεσης και απάτης σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Magna Graecia, που είχε ιδρυθεί για να στηρίξει το έργο της αναστήλωσης των Ορθόδοξων μοναστηριών της Κάτω Ιταλίας.

- Ωστόσο στο ποινολόγιό του παραμένουν ακόμη οι κατηγορίες που αφορούν τη γνησιότητα επιστολής του κ. Ειρηναίου προς τον Γιάσερ Αραφάτ, ψευδή ένορκη βεβαίωση σχετικά με τις δραστηριότητες του έκπτωτου Πατριάρχη στους Αγίους Τόπους, καθώς και πλαστογραφία δύο επιταγών συνολικού ποσού 20.000 ευρώ.

- Η συμβολή του δικηγόρου του, Γιάννη Βλάχου, ήταν καθοριστική για την αποφυλάκισή του. Τον συμβούλεψε να μεταφερθεί από την Ιταλία στην Ελλάδα και να εμπιστευθεί την ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να διαλευκανθούν οι κατηγορίες εναντίον του, για όσο διάστημα κρατούνταν σε εκτέλεση των αμετάκλητων ποινών που του είχαν επιβληθεί στην Ιταλία. Η επιλογή αυτή απέδωσε, δικαιώνοντας τον συνήγορό του.

- Στις φυλακές της Μπολόνια παρέμεινε συνολικά για έναν χρόνο, από τις 22 Απριλίου 2005 έως το τέλος Απριλίου 2006. Ο Απόστολος Βαβύλης -όπως ο ίδιος αποκάλυψε- διαδραμάτισε καίριο ρόλο στις πατριαρχικές εκλογές του 2001 στα Ιεροσόλυμα.

- Εκτελώντας εντολές του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου -σύμφωνα με συνέντευξή του- μετέβη στους Αγίους Τόπους προκειμένου να συμβάλει στην ανάδειξη του κ. Ειρηναίου στον πατριαρχικό θρόνο. Φέρεται να συνέβαλε στη διακίνηση μονταρισμένου υλικού, ροζ απόχρωσης, το οποίο επιβάρυνε έναν από τους κύριους συνδιεκδικητές του θρόνου, τον μητροπολίτη Βόστρων Τιμόθεο.

Σχεδιάζει να γράψει ένα βιβλίο για την «ιστορία της ζωής του», με βάση τις σημειώσεις που περνούσε σ' έναν φορητό υπολογιστή, τον οποίο διέθετε κατά το πρώτο διάστημα του εγκλεισμού του στις φυλακές της Μπολόνια.


Παπαδήμας

«Μονάζει» στο Μαϊάμι με... 5 εκατ. δολάρια στους λογαριασμούς του

- Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρώην στενός συνεργάτης του κ. Ειρηναίου φέρεται να βρίσκεται σήμερα στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, με ρευστό το ποσό των 5 εκατ. δολαρίων.

- Επισήμως κατηγορήθηκε ότι υπεξαίρεσε το ποσό των 150.000 ευρώ από τα ταμεία του Πατριαρχείου. Με εξουσιοδότηση του κ. Ειρηναίου -όπως αποκάλυψαν οι ισραηλινές εφημερίδες- προέβη στη μεταβίβαση μεγάλων και σημαντικών τμημάτων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων σε μπλοκ Ισραηλινών επιχειρηματιών.

- Σε δημοσίευμά της η ισραηλινή εφημερίδα «Μaariv» αποκάλυψε ότι ο διαχειριστής της περιουσίας του Πατριαρχείου, Νίκος Παπαδήμας, κρύβεται πίσω από τη συμφωνία πώλησης δύο κεντρικών ξενοδοχείων, που ανήκαν στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο. Ο κ. Παπαδήμας -σύμφωνα με το δημοσίευμα- είχε λάβει εξουσιοδότηση από τον Πατριάρχη για τις πωλήσεις με τη συμβολαιογραφική πράξη 4307 και αριθμό πρωτοκόλλου 397.


Κουλουσούσας

Πέταξε τα ράσα και «άρπαξε» το μόντελινγκ


Ο Νίκος Νικολάου, πρώην Σεραφείμ Κουλουσούσας, έπειτα από ένα σύντομο πέρασμα από το Παρίσι επέστρεψε στην Ελλάδα για να ασχοληθεί με τον χορό και τη μόδα και δούλεψε σε πρακτορείο μοντέλων ως πράκτορας.

- Ο χώρος της... show biz όμως αποδείχθηκε σκληρός και τελικά τον εγκατέλειψε. Κληρικό τον χειροτόνησε ο κ. Θεόκλητος όταν ήταν μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος. Στη συνέχεια τον εγκατέστησε στο επισκοπείο. Εκανε απόπειρα αυτοκτονίας και εισήχθη στο νοσοκομείο Καρδίτσας.

- Αργότερα ήρθε στην Αθήνα προαχθείς σε αρχιμανδρίτη. Ανέλαβε το ιδιαίτερο γραφείο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου και εγκαταστάθηκε στην αρχιεπισκοπική κατοικία στη Φιλοθέη.

- Το 2005 πέταξε τα ράσα. Ο πρώην αρχιμανδρίτης και ιδιαίτερος του μακαριστού Χριστόδουλου γνώριζε πολλά. Ποτέ όμως δεν αναφέρθηκε σε πρόσωπα ή καταστάσεις του παρελθόντος. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έλαβε σημαντική βοήθεια για να ξεχάσει όσα έμαθε και όσα έπαθε...


Θεόκλητος

Προκαταρκτική εξέταση για 100.000 ομογενειακά δολάρια που κατατέθηκαν στον λογαριασμό του για τους πυρόπληκτους

- Ο πρώην στενός συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου το τελευταίο διάστημα βρίσκεται αντιμέτωπος με ερώτημα της υπεξαίρεσης «ιερού» χρήματος.

- Ο Εισαγγελίας Βόλου, ανήμερα της Πρωταπριλιάς παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το ποσό των 100.000 δολαρίων, που είχε καταθέσει ομογενής σε τραπεζικό λογαριασμού του μητροπολίτη υπέρ των πυρόπληκτων της Ηλείας, διατέθηκε προς το σκοπό αυτό, ή αξιοποιήθηκε στην επένδυση αμοιβαίων κεφαλαίων.

- Ολα ξεκίνησαν από μια ξένη τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και σε αυτήν ο μητροπολίτης πρώην Θεσσαλιώτιδος διατηρεί λογαριασμό. Στον συγκεκριμένο λογαριασμό είχαν κατατεθεί χρήματα υπέρ των πυροπλήκτων, αλλά και δωρεές για τα έξοδα της ιατρικής φροντίδας του ασθενούντος, τότε, Αρχιεπισκόπου.

- Τον Σεπτέμβριο η τράπεζα απέστειλε στην Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες αναφορά με την οποία γνωστοποιούσε ότι ο κ. Θεόκλητος είχε επενδύσει σε αμοιβαία κεφάλαια το ποσό των 100.000 δολαρίων.

- Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Θεόκλητος «προς αποκατάσταση της αλήθειας», επισημαίνει τα εξής: «Ευρισκόμενος στο Μαϊάμι με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο Ελληνας ομογενής κ. Πάρης Κατσούφης ζήτησε από τον μακαριστό Χριστόδουλο να του δώσει τραπεζικό αριθμό λογαριασμού ώστε να καταθέσει το ποσό των 100.000 δολαρίων υπέρ των πυροπλήκτων της Ηλείας.

- Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μην έχοντας προσωπικό ή άλλο λογαριασμό πρόχειρο, ζήτησε από εμένα να γίνει η κατάθεση του παραπάνω ποσού σε δικό μου λογαριασμό, ώστε να κατατεθούν σε αυτόν προσωρινά τα χρήματα, όπως κι έγινε.

- Μετά την επιστροφή μου στην Αθήνα εγώ ο ίδιος έκανα την εκταμίευση των χρημάτων και τα οποία σε συνεννόηση με τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου κατέθεσα στον ειδικό για τους πυρόπληκτους λογαριασμό της Συνόδου, με απόδειξη που απεστάλη στον δωρητή και φυλάσσεται στο αρχείο της Συνόδου και το προσωπικό μου».


Επιφάνιος

Βρήκε «καταφύγιο» στον Βόλο

- Εγκατέλειψε την Αθήνα και τη Μονή Πετράκη καταφεύγοντας στη μητρόπολη Δημητριάδος. Με αναμφισβήτητες επικοινωνιακές και οργανωτικές ικανότητες, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου και διάδοχος του κ. Θεόκλητου στα καθήκοντα αυτά αναζήτησε κασέτες με παράνομο υλικό. Το περιεχόμενό τους υποτίθεται ότι επιβάρυναν έναν... ορκισμένο «πολέμιο» του μακαριστού προκαθημένου, τον μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο.

- Μία άλλη εκδοχή -ίσως και η ασφαλέστερη- είναι ότι οι κασέτες και το ηχογραφημένο περιεχόμενό τους αναφέρονταν στον ίδιο τον μακαριστό Χριστόδουλο και σε άλλα στενά πρόσωπα του περιβάλλοντός του.

- Αποσύρθηκε για ένα διάστημα και επανήλθε στη θέση του διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου διατηρήθηκε μέχρι πρόσφατα. Ηταν ένα από τα επτά πρόσωπα που προσπαθούσε να αποκαταστήσει ο μακαριστός προκαθήμενος.


Ειρηναίος

Στην απομόνωση της Αγίας Θέκλας

- Παραμένει απομονωμένος σ' ένα διαμέρισμα το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά με το παρεκκλήσιο της Αγίας Θέκλας, εντός των τειχών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

- Πρόσφατα, στις 27 Μαρτίου, οι αγιοταφίτες ανακατέλαβαν το παρεκκλήσιο και τους εξωτερικούς χώρους του χρησιμοποιώντας -σύμφωνα με πληροφορίες- σιδεροπρίονο, προκειμένου να κόψουν τις μπάρες και τις σιδεριές που είχε τοποθετήσει ο έκπτωτος Πατριάρχης για λόγους ασφαλείας.

- Ο κ. Ειρηναίος ζήτησε την παρέμβαση της ισραηλινής αστυνομίας, η οποία ωστόσο δεν αναμείχθηκε.

-Στενός φίλος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου από την εποχή που διατελούσε έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα. Η «μεσιτεία» του μακαριστού Χριστόδουλου υπέρ του και η συμβολή του Απόστολου Βαβύλη, κατά τη διάρκεια των πατριαρχικών εκλογών, αποδείχθηκαν καθοριστικές.

- Ο κ. Ειρηναίος κατηγορήθηκε ότι εκχώρησε γη των Ιεροσολύμων σε Εβραίους προκειμένου να τον αναγνωρίσουν.

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

petros@pegasus.gr

Η Ημέρα της Απελευθέρωσης είναι επίσημη αργία στην Αγκόλα στις 4 Φεβρουαρίου.

 https://www.officeholidays.com/


- Αυτές οι διακοπές σηματοδοτούν την έναρξη του ένοπλου αγώνα κατά του αποικιακού ελέγχου το 1961.

Ιστορία της Απελευθέρωσης

Ο πορτογαλικός αποικισμός αυτής της δυτικής αφρικανικής χώρας ξεκίνησε με παράκτιους οικισμούς και εμπορικούς σταθμούς που ιδρύθηκαν τον 16ο αιώνα, αν και μόλις τη δεκαετία του 1920

η Πορτογαλία μπορούσε να διεκδικήσει τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής που τώρα είναι γνωστή ως Αγκόλα.


Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, πολλά αφρικανικά έθνη είχαν αποκτήσει ανεξαρτησία από τον αποικιακό έλεγχο, όπως η Γκάνα και η γειτονική χώρα της Αγκόλα, το Κονγκό. Ενώ το κίνημα για τον αφρικανικό εθνικισμό φαινόταν ασταμάτητο, ένα ευρωπαϊκό έθνος αντ' αυτού έσφιξε τη λαβή του στις υπερπόντιες αποικίες του - την Πορτογαλία.


Με την αύξηση της ζήτησης για εθνικισμό της Αγκόλας, οι εντάσεις σχετικά με την αναγκαστική καλλιέργεια βαμβακιού ξέσπασαν σε βία τον Φεβρουάριο του 1961. 


Στη Λουάντα, το πρωί της 4ης Φεβρουαρίου, μαύροι μαχητές έστησαν ενέδρα σε περιπολικό της αστυνομίας και εισέβαλαν στην Πολιτική Φυλακή του Σάο Πάολο, στο Στρατιωτικό Κέντρο Ανίχνευσης και στους αστυνομικούς στρατώνες, για να προσπαθήσουν να απελευθερώσουν πολιτικούς κρατούμενους που κρατούνταν σε αυτές τις εγκαταστάσεις. 


Αυτό σηματοδότησε την έναρξη του Πολέμου της Ανγκόλας για την Ανεξαρτησία που θα συνεχιστεί ως μέρος του Πορτογαλικού Αποικιακού Πολέμου μέχρι τον Απρίλιο του 1974, όταν ένα νέο πιο φιλελεύθερο καθεστώς ανέλαβε την εξουσία στην Πορτογαλία και κήρυξε κατάπαυση του πυρός.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ??

Κ ΕΣΥ ΛΑΕ ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΕ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΤΗΝ TV ΤΙ ΣΤΕΛΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ..
- RIDICOLO ..
- XOXOXO ..


 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ??

ΠΑΝΤΑ ....
ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΘΛΙΟΣ  Ο ΛΑΟΣ  - ΑΘΛΙΟΙ  κ  ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ..


 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ??

 ΘΥΜΑΣΤΕ ΡΕ ??

- ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΘΥΜΑΣΤΕ ...

- ΕΙΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ EURO ΠΕΗ ...

- XOXOXO ..



ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ??

ΘΥΜΑΣΤΕ ΡΕ ??
- ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΘΥΜΑΣΤΕ ...
- ΕΙΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ EURO ΠΕΗ ...
- XOXOXO ..

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ??

 - ΘΥΜΑΣΤΕ ΡΕ ??



Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

2 Φεβρουαρίου 2006: Αποκαλύπτεται το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών εις βάρος του πρωθυπουργού και στελεχών της κυβέρνησης.

 

- Σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών εις βάρος του ίδιου του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή, στελεχών της κυβέρνησης και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής αποκαλύπτεται σε κοινή συνέντευξη τύπου των υπουργών Επικρατείας, Θόδωρου Ρουσόπουλου, Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, και Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Βουλγαράκη.


Το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών 2004-05 ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα. Αφορούσε τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος σημαντικών δημοσίων προσώπων κατά την περίοδο 2004-05.


Οι υποκλοπές αποκαλύφθηκαν στις 4 Μαρτίου 2005, έπειτα από έναν έλεγχο ρουτίνας, που διεξήγαγε η εταιρία Vodafone στο λογισμικό της.


- Η κυβέρνηση ενημερώθηκε στις 10 Μαρτίου και αποκάλυψε το γεγονός στην κοινή γνώμη στις 2 Φεβρουαρίου 2006, με κοινή συνέντευξή τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Επικρατείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης (Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης και Αν. Παπαληγούρας, αντίστοιχα).


 Αποκαλύφθηκε πως μέσω ειδικού λογισμικού που είχε εγκατασταθεί στην εταιρία, παρακολουθούνταν την περίοδο 2004-05 περίπου 100 τηλέφωνα με τη χρήση 14-16 καρτοκινητών «τηλεφώνων-σκιών», τα οποία κατέγραφαν τις συνομιλίες. Μετά από δικαστική έρευνα δύο ετών που δεν απέδωσε αποτελέσματα, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο τον Αύγουστο του 2008


Δύο χρόνια μετά, το 2010 η υπόθεση ξανάνοιξε με την εμφάνιση νέων στοιχείων που υποδείκνυαν υπόθεση κατασκοπείας με ανάμιξη της αμερικανικής πρεσβείας.


Με την υπόθεση των υποκλοπών συνδέεται και η υπόθεση του θανάτου του υπαλλήλου της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη.


- Ο Τσαλικίδης που ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη του δικτύου της εταιρείας Vodafone, βρέθηκε νεκρός στις 9 Μαρτίου 2005 μία μέρα πριν γνωστοποιηθεί στις αρχές η ύπαρξη του ύποπτου λογισμικού.


Ο θάνατός του, αποδόθηκε αρχικά σε αυτοκτονία, εκδοχή που υποστηρίχτηκε από το πρώτο δικαστικό πόρισμα. Η υπόθεση όμως άνοιξε ξανά το 2010 καθώς νέα στοιχεία αποκάλυψαν στενή διασύνδεση του θανάτου με την υπόθεση των υποκλοπών και ενίσχυσαν την εκδοχή της δολοφονικής ενέργειας


Πηγή: el.wikipedia.org