Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Σερβία: Ο βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια .

 Yugoslavia.


Από: Παναγιώτης Μπουγάς .

Ο βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ .

- Εν έτει 1999 και πιο συγκεκριμένα στις 24 Μαρτίου σημειώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα της ανθρωπότητας. Μια Νατοϊκή επέμβαση που πραγματικά θα μείνει αξέχαστη στους Σέρβους και όχι μόνο. Ο βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ προκάλεσε υπέρογκες υλικές καταστροφές στην τότε Γιουγκοσλαβία (συμπεριλαμβανόταν και το Μαυροβούνιο), αλλά και τον αφανισμό πολλών ανθρώπων. Στόχος ήταν να δοθεί ένα τέλος στις ενέργειες του σερβικού στρατού εναντίων των Αλβανών (γνωστοί και ως UCK) στο Κοσσυφοπέδιο ή διαφορετικά Κόσοβο. Ο τερματισμός των εχθροπραξιών αυτών υποδήλωνε και τον τερματισμό της σερβικής κυριαρχίας στο Κόσοβο, που το 2008 ανακηρύχθηκε σε ανεξάρτητο κράτος (γεγονός που δεν είναι καθολικώς αποδεκτό).

- Ο βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ διήρκησε συνολικά εβδομήντα οκτώ ημέρες, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν πάνω από δυόμισι χιλιάδες άνθρωποι… Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε το Κόσοβο, κάτι τέτοιο έχει αναγνωριστεί από εκατό δεκαπέντε χώρες, ενώ η Σερβία υποστηρίζει πως έχει γίνει αποδεκτό από εκατό χώρες. Ωστόσο, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν το έχουν αναγνωρίσει, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

- Για τους Σέρβους, ήταν αδιανόητο να γίνει κατανοητό πώς μια τέτοια ιταμή και αποτρόπαια πράξη σαν κι αυτή, μπορεί να λάβει χώρα στο κατώφλι του 21ου αιώνα. Η καθημερινότητά τους ήταν ο φόβος και το αίσθημα της επιβίωσης. Τα εφόδια ήταν πενιχρά, καθώς στα σούπερ μάρκετ δεν υπήρχε ούτε τροφή ούτε άφθονο νερό. Συλλήβδην, η κατάσταση ήταν οδυνηρή, το τοπίο απέπνεε μια αίσθηση εγκατάλειψης και οι δομές έμοιαζαν με ερείπια.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ορμητήριο της κύριας αεροπορικής δύναμης αποτελούσαν οι ιταλικές βάσεις της Gioia del Colle (πλησίον του Μπάρι), του Aviano και της Piacenza, απ’ όπου απογειώθηκαν και γερμανικά μαχητικά.

- Η πρώτη περιοχή που βομβαρδίστηκε ήταν το Κόσοβο και εν συνεχεία το Βελιγράδι, το Νις, το Νόβι Σαντ, το Λέσκοβατς, η Ποντγκόριτσα  (η σημερινή πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου), το Σόμπορ (βόρεια Σερβία), η Σουμπότιτσα και ουσιαστικά καμία πόλη δεν την ”γλύτωσε”. Στο Καπάονικ (οροσειρά), μάλιστα, της Σερβίας ένας στρατιώτης έτρεχε έντρομος φωνάζοντας «Άρχισε ο βομβαρδισμός, φυλαχτείτε όλοι. Μπείτε σε καταπακτές και υπόγεια». Στο Προκούπλιε έπεσαν πύραυλοι σ’ ένα στρατώνα, από τον οποίο ανασύρθηκε νεκρός ένας στρατιώτης με τον σκύλο του. Στο Βελιγράδι ανατινάχθηκε ο τηλεοπτικός σταθμός RTS. Στο Λέσκοβατς (πόλη στη νότια Σερβία) βομβαρδίστηκε το εργοστάσιο Ζντράβλιε, που παρήγαγε φάρμακα. Στο Νόβι Σαντ κατεδαφίστηκαν γέφυρες, οι εθνικές οδοί καταστράφηκαν, τα νοσοκομεία, το αεροδρόμιο, οι χημικές βιομηχανίες, έγιναν σμπαράλια. Τέλος, στην περιοχή Κουρσούμλιγια σκοτώθηκαν δεκατρείς άοπλοι και κατεδαφίστηκε ένα μοναστήρι του 12ου αιώνα.

- Βάσει στοιχείων του ΝΑΤΟ, οι πύραυλοι με το απεμπλουτισμένο ουράνιο (DU) ήταν τριανταένα χιλιάδες, ενώ σύμφωνα με τους Σέρβους πενήντα χιλιάδες, προξενώντας σοβαρότατα προβλήματα υγείας που είναι εμφανή μέχρι και σήμερα. Πολλοί είναι οι επαΐοντες  που υποστηρίζουν πως οι Σέρβοι έχουν, εξαιτίας αυτού, προβλήματα στην αναπαραγωγή, γενετικές επιπτώσεις, αλλά και νευρολογικές παθήσεις.

- Η Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια δεν επελέγησαν τυχαία ως πεδίο επίδειξης ισχύος του ΝΑΤΟ. Και αυτό γιατί αποτελούσαν περιοχές που έγινε η πετρωτή γέφυρα δύο Παγκόσμιων πολέμων. Βέβαια, ο πόλεμος αυτός ήταν η αρχή, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Κλίντον τον Ιούνιο του 1999: «Αυτό που κάναμε στο Κοσσυφοπέδιο μπορούμε να το ξανακάνουμε τώρα, μπορούμε να το κάνουμε αύριο αν είναι αναγκαίο, είτε στην Αφρική, είτε στην Κεντρική Ευρώπη».

- «Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα»,  όπως έλεγε και ο Καρλ Μαρξ. Τα διδάγματά της αναρίθμητα και τα μηνύματά της διαχρονικά!

 - Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

- The US War on Yugoslavia: Ten Years Later. Ανακτήθηκε από https://www.huffpost.com/entry/the-us-war-on-yugoslavia_b_211172?guccounter=1

-  (On the origin of the name “Merciful Angel”). Ανακτήθηκε από https://www.rts.rs/

- Την έλεγαν “Γιουγκοσλαβία”… Ανακτήθηκε από https://www.imerodromos.gr/tin-elegan-quot-gioygkoslavia-quot/

Δεν υπάρχουν σχόλια: