Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Σεπτέμβριος 1922: Μικρασιατική Καταστροφή και πολιτικές ζυμώσεις... ΕΛΛΑΔΑ .


04.09.2019

Ευάγγελος Χεκίμογλου

https://www.ethnos.gr/

Πολιτικές ζυμώσεις την επαύριον της Καταστροφής - Ο σχηματισμός της βραχύβιας κυβέρνησης Τριανταφυλλάκου, μετά την ήττα του ελληνικού στρατού και την αποχώρησή του από τη Μικρά Ασία (7 Σεπτεμβρίου 1922)

Στις αφηγήσεις για τη Μικρασιατική Καταστροφή, η κυβέρνηση Τριανταφυλλάκου αναφέρεται λακωνικά, σαν μια παύλα ανάμεσα στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη και το κίνημα Πλαστήρα-Γονατά-Φωκά. Η κυβέρνηση αυτή αποτελέστηκε από τους ελάχιστους βασιλόφρονες πολιτικούς που ήταν διατεθειμένοι να χειριστούν τα συμφέροντα της χώρας στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας της. Ή, από μία άλλη σκοπιά, από τους πολιτικούς που ο Κωνσταντίνος ήλπιζε ότι τα τον έσωζαν εκείνες τις ώρες. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Τριανταφυλλάκου ήταν το τελικό προϊόν της αποσύνθεσης του αντιβενιζελικού στρατοπέδου, μιας αποσύνθεσης που είχε αρχίσει την επομένη της εκλογικής νίκης του, την 1η Νοεμβρίου 1920.

- Το αντιβενιζελικό στρατόπεδο δεν είχε άλλο ενωτικό στοιχείο πέρα από τον θρόνο. Οι τριβές μεταξύ των αρχηγών του είχαν ως αποτέλεσμα να υπονομεύεται ο κυριότερος ηγέτης τους, ο Δημήτριος Γούναρης. Στην ολέθρια εξωτερική πολιτική τους, προσδεμένη στο άρμα της Βρετανίας, δεν υπήρξαν ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στους αντιβενιζελικούς πρωθυπουργούς. Ανεξάρτητα από τα πρόσωπα (Γούναρης, Καλογερόπουλος, Πρωτοπαπαδάκης) οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά την 1η Νοεμβρίου 1920 έχασαν όλες τις ευκαιρίες για διμερή συνεννόηση με την επαναστατική κυβέρνηση της Άγκυρας και έπεσαν σε όλες τις παγίδες της Βρετανίας, σκοπός της οποίας ήταν να απασχολεί ο ελληνικός στρατός τον τουρκικό, προκειμένου εκείνη να δράσει ανενόχλητη στη Μοσούλη.


Γούναρης - Αν και εκλέχτηκε με σωστή πολιτική πρόταση, στη συνέχει προσδέθηκε στο άρμα της Βρετανίας
Βασιλική επιλογή πρώτη: Καλογερόπουλος

- Φαίνεται ότι ήταν στο υπουργικό συμβούλιο της 24ης Αυγούστου 1922 όταν τα μέλη της κυβέρνησης Πρωτοπαπαδάκη (που είχε ορκιστεί στις 9 Μαΐου 1922) έλαβαν για πρώτη φορά πληροφόρηση τόσον επαρκή, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι μετά την τουρκική αντεπίθεση, το μικρασιατικό μέτωπο κατέρρεε και ότι ο στρατός είχε τραπεί σε φυγή προς τις ακτές. Την επομένη, 25 Αυγούστου (7 Σεπτεμβρίου με το νέο ημερολόγιο), η κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη υπέβαλε την παραίτησή της «λόγω της επιδεινωθείσης γενικής καταστάσεως» προκειμένου να διευκολύνει την εφαρμογή «καλυτέρας λύσεως». Ποια θα ήταν αυτή η «καλυτέρα λύσις»; Ο βασιλιάς κάλεσε τον Νικόλαο Καλογερόπουλο και του ανέθεσε να σχηματίσει κυβέρνηση.

- Ο Καλογερόπουλος, 71 ετών, βουλευτής Ευβοίας, είχε διοριστεί για πρώτη φορά πρωθυπουργός σε μία ολιγοήμερη μεταβατική κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 1916. Ακολούθησε μια δεύτερη θητεία, διάρκειας οκτώ εβδομάδων, στις αρχές του 1921, όταν κλήθηκε να δράσει –σύμφωνα με τους επικριτές του- ως αχυράνθρωπος του Γούναρη, ο οποίος είχε περιοριστεί στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Στρατιωτικών. Ως άνθρωπος της εμπιστοσύνης των ανακτόρων, διαδραμάτισε ρόλο στην πολιτική σκηνή μετά την παλινόρθωσή του Κωνσταντίνου καταλαμβάνοντας προνομιακή θέση ανάμεσα στους αλληλοϋποβλεπόμενους βασιλόφρονες ηγέτες, όπως ο Δημήτριος Ράλλης, ο Νικόλαος Στράτος και ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης.

Βασιλική επιλογή δεύτερη: Τριανταφυλλάκος

- Ασφαλώς, ο Νικόλαος Τριανταφυλλάκος, 67 ετών τότε, βουλευτής Αρκαδίας που είχε χρηματίσει κατ’ επανάληψη υπουργός, δεν ήταν δυνατόν να φανταστεί τι επρόκειτο να αντιμετωπίσει στις λίγες μέρες της πρωθυπουργίας του. Στην περίοδο της διακυβέρνησης από τους αντιβενιζελικούς, μετά την νίκη τους στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920, ο Τριανταφυλλάκος δεν υπουργοποιήθηκε. Τον Ιανουάριο του 1922, δέχτηκε να διοριστεί αρμοστής της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, μια θέση που απαιτούσε έμπειρο τακτικιστή, ικανό να αντιμετωπίζει τις μηχανορραφίες των βενιζελικών αξιωματικών και του Πατριαρχείου. Ίσως έπαιξε ρόλο και η γλωσσομάθειά του, μια και είχε σπουδάσει στη Γαλλία και τη Γερμανία. Η θητεία του στην Κωνσταντινούπολη κρίθηκε επιτυχημένη. Στα τέλη Ιουνίου 1922 τον βρίσκουμε στην Αθήνα να συμμετέχει σε συσκέψεις, πάντοτε με την ιδιότητα του Αρμοστή (ως τα μέσα Ιουλίου, οπότε και παραιτήθηκε), αλλά ταυτοχρόνως και στις ζυμώσεις που οδήγησαν στην παραίτηση του Πρωτοπαπαδάκη μερικές εβδομάδες αργότερα.

- Ο Τριανταφυλλάκος χαρακτηριζόταν από τον βασιλόφρονα Τύπο ως «πλειστάκις χρηματίσας υπουργός και πάντοτε αναδειχθείς και εκτιμηθείς διά το θάρρος και την παρρησίαν της γνώμης του, διά την πολιτικήν του ευθύτητα, την εντιμότητα του χαρακτήρος, την σιδηράν του θέλησιν και τον ακραιφνή πατριωτισμόν του».

Ο Κωνσταντίνος κινούσε τα νήματα στην προσπάθειά του να σωθεί
Ο Καλογερόπουλος δεν βρίσκει υπουργούς
Μετά την ανάθεση της εντολής στον Καλογερόπουλο, επακολούθησε ένα εικοσιτετράωρο προσπαθειών. Ο Καλογερόπουλος βολιδοσκόπησε και έλαβε αρνητική ή και καμία απάντηση από όλους σχεδόν τους μετριοπαθείς αντιβενιζελικούς βουλευτές, όπως οι Μεταξάς, Ζαβιτσάνος, Χριστομάνος, Αργυρόπουλος, Γερουλάνος, Καυταντζόγλου, Ιωάννης Ράλλης και Μπασιάς. Αρνήθηκαν επίσης χαρτοφυλάκιο ο τέως αρμοστής στη Σμύρνη Στεργιάδης, καθώς και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών Επαμεινώνδας Χαρίλαος. Στις 10 το πρωί της 27ης Αυγούστου/9ης Σεπτεμβρίου, ο Καλογερόπουλος ζήτησε τηλεφωνικώς από τον βασιλιά μερικές ώρες ακόμη. Η ομάδα που είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει περιλάμβανε τον Τριανταφυλλάκο, τον Αθανάσιο Ευταξία, 73 ετών, βουλευτή Φθιώτιδας, τον Γεώργιο Μπούσιο, 47 ετών, κτηματία και βουλευτή Κοζάνης (άλλοτε μέλος του οθωμανικού κοινοβουλίου), το Φίλιππο Δραγούμη (αδελφό του Ίωνα) και τον Αντώνιο Μάτσα, 51 ετών, μηχανικό, άλλοτε βουλευτή Μήλου.

Πρόταση για στρατιωτική δικτατορία
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας (27 Αυγούστου/9 Σεπτεμβρίου 1922) ο Καλογερόπουλος δέχθηκε την επίσκεψη εκπροσώπων των οργανώσεων που ονομάζονταν «Λαϊκοί Πολιτικοί Σύλλογοι». Του παρέδωσαν ψήφισμα με κατηγορίες εναντίον του πολιτικού κόσμου και απαίτησαν να σχηματιστεί «ισχυρά κυβέρνησις στρατιωτικών», την οποία καά τη γνώμη τους είχε ανάγκη η χώρα. Ο Καλογερόπουλος απάντησε ότι η πρόταση αυτή βρισκόταν εκτός των ορίων του πολιτεύματος και ότι ο ίδιος δεν είχε δικαίωμα να εισηγηθεί στο βασιλιά αντισυνταγματικές λύσεις.

Ανάλογη γνώμη με εκείνη των «Συλλόγων» εξέφρασε ο Φίλιππος Δραγούμης. Αρχικώς, πρότεινε να αναλάβουν τα στρατιωτικά υπουργεία οι στρατηγοί Παπούλας και Κοντούλης. Ο Καλογερόπουλος ζήτησε να εκφέρουν γνώμη και οι υπόλοιποι. Στις 3μ.μ. πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του υποψήφιου κυβερνητικού σχήματος, στην οποία συμμετέσχε και ο Θεόδωρος Σκούφος, βουλευτής Κυκλάδων, ο έβδομος –και έσχατος- ενδιαφερόμενος. Στη σύσκεψη αυτή ο Δραγούμης πρότεινε να σχηματιστεί κυβέρνηση κυρίως στρατιωτική, υπό τους προαναφερθέντες στρατηγούς, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Μόνον ο Μάτσας συμφώνησε μαζί του, ενώ οι λοιποί απέρριψαν την πρόταση, διότι αντέβαινε στο πολίτευμα της χώρας.

Η διαφοροποίηση Δραγούμη και Μάτσα καθιστούσε αδύνατο τον σχηματισμό κυβέρνησης. Πριν όμως επιστρέψει την εντολή, ο Καλογερόπουλος έκρινε σκόπιμο να βολιδοσκοπηθούν ο Παπούλας και ο Κοντούλης αν δέχονταν να συμμετάσχουν ως υπουργοί σε πολιτική κυβέρνηση.

Πράγματι, Δραγούμης και Ευταξίας επισκέφθηκαν τον Κοντούλη, ο οποίος τους ζήτησε να περιμένουν και έσπευσε στο σπίτι του Παπούλα για να συνεννοηθεί μαζί του. Επέστρεψε μετά από λίγο και δήλωσε, και εκ μέρους του συναδέλφου του, ότι δεν δέχονταν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση Καλογερόπουλου, διότι πίστευαν ότι ο τόπος χρειαζόταν ισχυρή κυβέρνηση στρατιωτική.

Έτσι, το βράδυ της 27ης Απριλίου/9ης Σεπτεμβρίου 1922, ο Καλογερόπουλος κατέθεσε την εντολή, διαβεβαιώνοντας τον βασιλιά ότι ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει στην κυβέρνηση ως υπουργός.

Η κατάσταση ήταν εκρηκτική. Ο στρατός επιβιβαζόταν σε πλοία και εγκατέλειπε ασύντακτος τη Μικρά Ασία και η Αθήνα δεν είχε κυβέρνηση. Νωρίς το βράδυ, για να διασκεδαστούν οι φήμες που κυκλοφορούσαν ότι θα γίνονταν ταραχές και ότι δεν υπήρχε εξουσία για να επιβάλει την τάξη, ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Νικόλαος Στράτος έκανε δηλώσεις στον Τύπο, τονίζοντας ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα για να εξασφαλιστεί η δημόσια τάξη και ότι όλα ήταν φήμες αντιπάλων του καθεστώτος. Σε επίρρωση ανέφερε ότι είχαν καταπλεύσει στον Πόρο και τον Πειραιά πλοία με 2.500 στρατιώτες, οι οποίοι μισθοδοτήθηκαν, τροφοδοτήθηκαν και αφοπλίστηκαν. «Πόθος πάντων», είπε ο Στράτος, «είναι η επιστροφή των εις την πατρίδα των. Οι εξ Αθηνών και περιχώρων απελύθησαν αμέσως, και οι εκ των επαρχιών έλαβον φύλλα πορείας».

Ο στρατηγός Παπούλας τάχθηκε υπέρ (βασιλοφρόνου) στρατιωτικής κυβέρνησης, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε το "κίνημα" των βενιζελικώ
Η εντολή στον Τριανταφυλλάκο
Μετά την αποχώρηση του Καλογερόπουλου από τα Ανάκτορα, ο Κωνσταντίνος κάλεσε τον Τριανταφυλλάκο και του ανέθεσε να σχηματίσει κυβέρνηση. Ακολούθησαν ολονύκτιες διαβουλεύσεις, κατά τις οποίες ο Τριανταφυλλάκος «επέβη αυτοκινήτου και επεσκέφθη διαφόρους πολιτευόμενους και μη».

Οι διαπραγματεύσεις καρποφόρησαν το απόγευμα και έτσι στις 6.30 μ.μ. της 28ης Αυγούστου/10ης Σεπτεμβρίου ορκίσθηκε στο Τατόι η νέα κυβέρνηση, παρουσία του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη. Ελλείψει ενδιαφερομένων, σχεδόν κάθε υπουργός ανέλαβε και ένα ακόμη υπουργείο «προσωρινά». Ο πρωθυπουργός Τριανταφυλλάκος ορκίστηκε και υπουργός Στρατιωτικών και προσωρινά υπουργός Ναυτικών. Ο Νικόλαος Καλογερόπουλος ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών, ο Αθανάσιος Ευταξίας Οικονομικών, ο Γεώργιος Μπούσιος Εσωτερικών και προσωρινά Επισιτισμού, ο Αντώνιος Μάτσας Συγκοινωνίας και ΤΤΤ, ο Θεόδωρος Σκούφος Παιδείας και προσωρινά Γεωργίας και ο Κλέαρχος Μανέας (πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών) υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ενώ ο Σπυρίδων Γιαννόπουλος (πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου) υπουργός Δικαιοσύνης και προσωρινά Περιθάλψεως.

Στις 10.30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο στο υπουργείο των Στρατιωτικών. Κλήθηκε ο αρχηγός του επιτελείου στρατηγός Δούσμανης, ο οποίος κατατόπισε τους υπουργούς για την ολοκλήρωση της επιβίβασης του στρατού σε πλοία. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και ο Τριανταφυλλάκος δήλωσε ότι αποφασίστηκε μερική αποστράτευση (περιλάμβανε τους έφεδρους της Μικράς Ασίας των κλάσεων 1912-1918).



- Οι πρώτοι πρόσφυγες έφτασαν στον Πειραιά στις αρχές Σεπτεμβρίου 1922 και οι τελωνειακοί τους επέβαλαν ... εισαγωγικούς δασμούς
Την ίδια μέρα έφταναν οι ειδήσεις για την κατάληψη της Σμύρνης από τον τουρκικό στρατό.

Αφού έπεισε τον στρατηγό Παπούλα και τον στρατηγό Κοντούλη να αναλάβουν γενικοί διοικητές Θράκης και Μακεδονίας αντίστοιχα, ο Τριανταφυλλάκος, με σειρά διαταγών που εξέδωσε ως υπουργός Στρατιωτικών, κατεύθυνε το διαλυμένο στρατό στη Θράκη. Το Στρατηγείο Στρατιάς Μικράς Ασίας μετονομάστηκε σε Στρατηγείο Στρατιάς Θράκης και στις 7/20 Σεπτεμβρίου εγκαταστάθηκε στη Ραιδεστό και την ίδια καθορίστηκαν οι νέες θέσεις του στρατού, προκειμένου να αμυνθεί για να διατηρήσει τη Θράκη.

Οι φρικτές ειδήσεις για τις σφαγές στη Μικρά Ασία και οι πρώτοι πρόσφυγες άρχισαν να φτάνουν στον Πειραιά. Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία κάλεσαν την Τουρκία για σύναψη ανακωχής, ενώ την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου έφτασαν και οι πρώτες φήμες για πραξικόπημα («κίνημα») αξιωματικών που είχαν καταφύγει στη Χίο και τη Μυτιλήνη. Είχε έρθει η ώρα των Πλαστήρα και Γονατά.

28 Σεπτεμβρίου 1922: Η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε την παράδοση της Αν. Θράκης.



Μαύρη επέτειος η σημερινή, αφού το 1922 η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται τη συμφωνία της Διάσκεψης των Μουδανιών, με την οποία δίδεται στους Τούρκους και η Ανατολική Θράκη μέχρι τον Έβρο.
Τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν το 1922 στην Ανατολική Θράκη δεν είναι πολύ γνωστά στους Έλληνες . Για πολλούς η απώλεια της Ανατολικής Θράκης είναι αποτέλεσμα της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Η Ανατολική Θράκη, κοιτίδα του Ελληνισμού κατά την εποχή του Βυζαντίου, κατοικούνταν από Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπέστη τα πάνδεινα, καθότι βρισκόταν στην καρδιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι κάτοικοί της όμως διατήρησαν τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους, τα ήθη και έθιμά τους και γενικότερα την ελληνικότητά τους.
Με τις επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού το 1920 απελευθερώθηκε και με τη συνθήκη των Σεβρών αναγνωρίστηκε ως τμήμα Ελλάδας και ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος, εκτός από την Πόλη και την παραθαλάσσια ζώνη των Στενών που πέρασε σε βρετανικό έλεγχο. Οι κάτοικοί της μάλιστα ψήφισαν και στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου του 1920 αναδεικνύοντας βουλευτές για το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το χρονικό
Μετά την ήττα του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία, η Ελλάδα βρέθηκε χωρίς αξιόμαχο στρατό, με πεσμένο το ηθικό, με πολιτικούς κατώτερους των περιστάσεων, χωρίς συμμάχους και διεθνώς απομονωμένη.
Τα υπολείμματα της Στρατιάς της Μικράς Ασίας, αντί να κατευθυνθούν προς την Κωνσταντινούπολη και προς τη Θράκη, για να υπερασπιστούν ό,τι απέμεινε από τα απελευθερωθέντα εδάφη, με την εντολή της Κυβέρνησης οι στρατιώτες επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους.
Στην πλευρά των άλλοτε συμμάχων της Ελλάδας η κατάσταση ήταν εντελώς αρνητική για τη χώρα μας.
Η Μεγάλη Βρετανία που βασιζόταν στην κάλυψη από τον ελληνικό στρατό των Στενών, είδε να διαλύεται αυτός ο στρατός και ήθελε πάσει θυσία να αποφύγει έναν πόλεμο με την Τουρκία. Οι Γάλλοι, σε αντίθεση με τους Άγγλους, για να αποφύγουν τη σύγκρουση με τους Τούρκους συμφώνησαν άτυπα να παραχωρήσουν την Ανατολική Θράκη. Οι Τούρκοι ταυτόχρονα συγκεντρώνουν στρατεύματα στην Ασιατική πλευρά των Στενών.

Η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη για τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων και έπρεπε επειγόντως να βρεθεί λύση.
Συναντήθηκαν λοιπόν ο λόρδος Curzon, υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας, ο Γάλλος πρωθυπουργός Raymond Poincaré και ο Ιταλός πρεσβευτής στη Γαλλία κόμης Carlo Sforza το Σεπτέμβριο του 1922 στο Παρίσι. Η απόφαση ήταν να προσκαλέσουν τους Έλληνες και τους Τούρκους σε μια συνδιάσκεψη στις 20 Σεπτεμβρίου/3 Οκτωβρίου 1922 στα Μουδανιά, μια μικρασιατική πόλη κοντά στην Προύσα.

Οι Τούρκοι από την πλευρά τους δήλωσαν ότι θα αποδέχονταν τιςδιαπραγματεύσεις ανακωχής μόνο αν αποδεχόταν η Ελλάδα την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης από τα ελληνικά στρατεύματα και τον ελληνορθόδοξο πληθυσμό τους.
Η διάσκεψη άρχισε στα Μουδανιά στις 21 Σεπτεμβρίου 1922, χωρίς τους Έλληνες που δεν είχαν ακόμη φτάσει.
Ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού προτείνει στους αντιπροσώπους :«Ας φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα και οι Έλληνες θα υποχρεωθούν να το δεχτούν». Η πρόταση έγινε δεκτή και την επόμενη ημέρα στην ουσία η ελληνική αντιπροσωπεία ήρθε για να υπογράψει όσα αποφάσισαν οι άλλοι σε βάρος της.
Οι αντιπρόσωποι στη σύσκεψη ήταν οι αρμοστές-στρατηγοί Harrington από την Αγγλία, Mombelli από την Ιταλία και Charpy από τη Γαλλία, ενώ ο στρατηγός Ισμέτ Ινονού πασάς αντιπροσώπευσε την Τουρκία και ο στρατηγός Αλέξανδρος Μαζαράκης-Αινιάν και ο συνταγματάρχης Πτολεμαίος Σαρηγιάννης την Ελλάδα. Στις συζητήσεις παραβρέθηκε και ο Νικόλαος Πλαστήρας.
Περιεχόμενο της συμφωνίας
Το κύριο θέμα της ανακωχής αφορούσε τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στην Ανατολική Θράκη, που ορίστηκε να είναι ο ποταμός Έβρος (Μαρίτσα). Ανάλογα με την απώλεια του εδάφους στη Θράκη καθορίστηκε ηγραμμή υποχώρησης των ελληνικών στρατευμάτων και ξεκίνησε η εκκένωση της Ανατολικής Θράκης από τους Έλληνες. Η συνθήκη προέβλεπε η αποχώρηση των Ελλήνων να πραγματοποιηθεί σε 15 ημέρες, και σε 30 ημέρες να αναλάβει η Τουρκία την εξουσία στην περιοχή.
Οκτώ χιλιάδες Τούρκοι αστυνομικοί εγκαταστάθηκαν στην Ανατολική Θράκη κατά τη διάρκεια της εκκένωσης. Η Κωνσταντινούπολη και τα Στενά πέρασαν υπό τουρκική κυριαρχία και η Τουρκία υποχρεώθηκε να επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από τα Στενά. Η επιθυμία των Τούρκων να περιληφθεί η Δυτική Θράκη στην επικράτειά τους δεν πραγματοποιήθηκε. Η περιοχή δυτικά του Έβρου θα παρέμεινε στην ελληνική επικράτεια.
Η Συμφωνία ή Πρωτόκολλο των Μουδανιών υπογράφηκε στις 28 Σεπτεμβρίου /11 Οκτωβρίου1922.
Η εκκένωση της Ανατολικής Θράκης σήμαινε τη μετακίνηση των 260.000 Θρακών προσφύγων με την οικοσκευή τους και μέρος της σοδειάς τους, όπως και την αποχώρηση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από τη Μικρά Ασία, οι οποίοι τον προηγούμενο μήνα, με την κατάρρευση του μετώπου της Μικράς Ασίας, είχαν καταφύγει στη Θράκη.
Μετακινήθηκαν επίσης Αρμένιοι, Κιρκάσιοι και Τούρκοι αντικεμαλικοί των οποίων ο αριθμός δεν είναι γνωστός.

Τη μετακίνηση συμπλήρωσε η αποχώρηση 70.000 περίπου στρατιωτών της Στρατιάς Θράκης, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν δυτικά του Έβρου. Μαζί και τελευταίοι αποχώρησαν οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι και η ελληνική χωροφυλακή. Κατά τις είκοσι ημέρες της εκκένωσης της Θράκης δηλαδή, μετακινήθηκαν προς δυτικά πάνω από 400.000 άτομα. Οι μετακινήσεις έγιναν με τραίνα, με πλοία και οδικώς με κάρα, τα οποία ήταν τότε διαθέσιμα στη Θράκη.
Η εγκατάλειψη της Ανατολικής Θράκης είχε ολοκληρωθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου του 1922. Οι 25.000 Έλληνες της χερσονήσου της Καλλιπόλεως έφυγαν αργότερα (μέχρι 11 Νοεμβρίου) . Οι Έλληνες της Τσατάλτζας και ένα μεγάλο μέρος του νομού Κωνσταντινουπόλεως έφυγαν το 1924, σύμφωνα με τα μέτρα της ανταλλαγής των πληθυσμών που προέβλεπε η ΄΄Συνθήκη της Λοζάνης΄΄ που υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου του 1923.
Σύμφωνα με τη συνθήκη αυτή παίχτηκε και άλλο ένα δράμα, η παραχώρησητριών χωριών, τα οποία βρίσκονταν στη δυτική πλευρά του ποταμού Έβρου, του Κάραγατς (Ν. Ορεστιάδα), του Βοσνοχωρίου ( Ν. Βύσσα) και του Δεμιρτάς.
ΠΗΓΕΣ:
Δημήτρης A. Μαυρίδης
Δ. Παπουλιά: Η Συμφωνία των Μουδανιών
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Εφημερίδα ΄΄Το ποντίκι΄΄
Φωτογραφίες: Δημήτρη Α. Μαυρίδη

Thedayaftergr: ΑΓΝΟΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Thedayaftergr: ΑΓΝΟΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ: Της Λέττας Καλαμαρά Την ευφορία της παραγγελίας των γαλλικών φρεγατών σε συνέχεια των γαλλικών αεροσκαφών τέταρτης και κάτι γενεάς και της δ...


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Παραχωρήσεις με διολίσθηση..Η παρακμιακή πολιτική της Αθήνας οδηγεί την Ελλάδα σε μια ήττα ιστορικών διαστάσεων.

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

25/09/2021.

- Για να μην φανεί το μέγεθός της και υπάρξουν επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα επιλέχθηκε η οδός της διολίσθησης.

- Το κακό ξεκινά από τον μεγάλο, σε ηλικία όταν ζούσε, Καραμανλή με το Πρακτικό της Βέρνης (1976). Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν να μην κάνουν έρευνες σε περιοχές τις οποίες η Τουρκία αμφισβητεί – πρόκειται για περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα χάνει το δικαίωμα να ερευνήσει την υφαλοκρηπίδα της και η Τουρκία, φυσικά, τίποτε. Μια απαράδεκτη συμφωνία.


- Συνεχίζεται με το Νταβός, επί Ανδρέα Παπανδρέου την επομένη της υποτίθεται ελληνικής νίκης σε εκείνην την αντιπαράθεση της νύχτας της 3ης Μαρτίου 1987 που έφερε στα πρόθυρα στρατιωτικής ρήξης Ελλάδα και Τουρκία. Η Ελλάδα, μας είπαν, κέρδισε εκείνο το βράδυ διότι το τουρκικό πλοίο «Πίρι Ρέις» δεν θα παραβίαζε την ελληνική υφαλοκρηπίδα δέκα μίλια έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στη θέση Μπάμπουρας για να κάνει έρευνες· εντούτοις η κυβέρνηση οδηγήθηκε στο Νταβός όπου για πρώτη φορά η Τουρκία έθεσε το σύνολο των ελληνοτουρκικών διαφορών.


- Ακολουθεί η περίοδος Σημίτη όπου οι διολισθήσεις πήραν τη μορφή κανόνων. Ίμια (απώλεια εδάφους – σε σοβαρές χώρες τέτοιες απώλειες τιμωρούνται με εξοβελισμό), Μαδρίτη (αναγνώριση ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας), Ελσίνκι (αναγνώριση θαλάσσιων συνοριακών διαφορών, εγκατάλειψη της πολιτικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων προς όφελος της διπλωματίας κ.ά).

- Αυτά και άλλα είναι η βάση των σύγχρονων διολισθήσεων που στις μέρες μας παίρνουν ακραίες μορφές:


- Αποχαρακτηρισμός ως ποινικού αδικήματος της αλιείας από τουρκικά πλοία στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το σκεπτικό προφανώς θα ήταν να υποβαθμιστεί το αδίκημα για να μην απασχολεί την Αθήνα ένα ακόμη πρόβλημα.

Αποφασιστική διεκδίκηση από πλευράς Τουρκίας της «Γαλάζιας πατρίδας» ανοιχτά της Κρήτης. Αναγνωρίζουν στο νησί μόνο χωρικά ύδατα 6 ναυτικών μιλίων, με τους κυβερνώντες να κάνουν απλώς διαβήματα. Η περίπτωση παρενόχλησης του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo» που διενεργούσε έρευνες για τον East Med δείχνει ότι η Ελλάδα δεν υφίσταται ως ανεξάρτητη κυρίαρχη οντότητα.

Αδυναμία αντιμετώπισης του τουρκικού casus belli. Η επί χρόνια επικρεμάμενη απειλή χωρίς ελληνική αντίδραση δεν στερεί απλώς τα οφέλη από την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, αλλά υπονομεύει και την αξιοπιστία και το σεβασμό της χώρας.

Εγκατάλειψη του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. Ο εκάστοτε πρωθυπουργός στη γειτονική χώρα ασχημονεί επί των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών και η Αθήνα χαζεύει αμήχανα. Σε αντίθεση, και σε σύγκριση, με το Κόσοβο και την υποστήριξη που παρέχουν η σερβική κυβέρνηση και οι Σέρβοι πολίτες στους ομοεθνείς τους.

Παντελής εγκατάλειψη της Κύπρου.

Εγκατάλειψη των δικαιωμάτων του Πατριαρχείου, αλλά απαίτηση να τηρεί σκληρή στάση. Η κίνηση του Ελπιδοφόρου να συμμετάσχει στην τουρκική εκδήλωση στις ΗΠΑ ήταν απαράδεκτη λόγω της συμμετοχής του κατοχικού ηγέτη. Διαφορετικά, στον Ερντογάν το Πατριαρχείο και οι ομογενείς της Κωνσταντινούπολης βρήκαν υποστήριξη στα αιτήματά τους. Στα περισσότερα, όχι σε όλα, για να είμαστε ακριβείς. Και ό,τι πέτυχαν το πέτυχαν μόνοι ή με την καλή θέληση του Ερντογάν. Εύστοχα ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε μυωπική την αντίδραση της ελλαδικής και κυπριακής κυβέρνησης.

Ενώ η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ύπαρξης της χώρας, η επιλογή φρεγατών καθυστερεί απαράδεκτα επικίνδυνα. Η δικαιολογία περί γραφειοκρατίας είναι μη αποδεκτή. Να αλλάξουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η Ελλάδα δεν ξέρει τι θέλει. Καθυστερεί εξίσου επικίνδυνα η διαμόρφωση μιας Εθνικής Στρατηγικής και των θεσμών που θα την υποστηρίξουν.

Ένα φοβικό σύνδρομο έχει καταλάβει μια πολιτική ηγεσία ανέτοιμη να αντιμετωπίσει σκληρές καταστάσεις.

- Ενώ η χώρα είναι γνωστό ότι από τη Μεταπολίτευση αντιμετωπίζει ρευστές καταστάσεις με την Τουρκία, οι πολιτικοί ηγέτες, ιδιαιτέρως από τον Σημίτη και μετά, αγνοούν τα στοιχειώδη περί σκληρής ισχύος. Είναι εντελώς απροετοίμαστοι, ενώ είναι βέβαιο ότι επί της θητείας τους θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κάποιας μορφής σοβαρή κρίση με την Τουρκία.

- Ένα σχολείο υποψηφίων πρωθυπουργών που θα εκπαιδεύονται στην αντιμετώπιση κρίσεων είναι απαραίτητο.

- Η φοβική αντίληψη έχει περάσει και στην κοινωνία, η οποία σε οποιαδήποτε επισήμανση των διολισθήσεων επαναλαμβάνει το ρεφρέν: τι θέλετε, να κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία για έναν βράχο, για τα πετρέλαια που θα τα εκμεταλλευτούν οι ξένοι, για τα ψάρια;

- Η διολίσθηση είναι επικίνδυνη. Έχει φθάσει σε επικίνδυνο σημείο. Και το σύστημα γενικότερα, όχι μόνο το πολιτικό, έχει αποφασίσει να την αποδεχθεί.

- Έχω πάψει εδώ και καιρό να αναφέρομαι στην έννοια της πατρίδας. Δεν συγκινεί πλέον, παρά ελάχιστους. Τη θεωρούν αναχρονισμό. Υπάρχει όμως μια κρατική υπόσταση (ας μην την πούμε πατρίδα), μια νομική οντότητα τα δικαιώματα της οποίας βοηθούν στην επιβίωση ενός λαού (ούτε για έθνος μιλάω πια). Η απεμπόληση αυτών των δικαιωμάτων θα δημιουργήσει σοβαρό υπαρξιακό πρόβλημα σ’ αυτήν την κρατική υπόσταση και στο λαό που εγκαταβιεί.

- Αυτό θα έχει επιπτώσεις σε όλους μας. Δεν ενοχλεί ούτε αυτό.


Η Γαλλία είναι σύμμαχος της Ελλάδας, η Ελλάδα είναι σύμμαχος της Γαλλίας;

 ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ  ΑΟΖ .. ΡΕ ..

- ΑΛΛΑ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ .??

- ΞΕΠΟΥΛΑΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΛΛΑ ΜΙΖΑΔΟΡΟΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ??

- ΑΛΛΑ  ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΕΣ  ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ  ΕΙΣΤΕ ..

- ΑΛΛΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ..

- ΛΑΖΙΔΗΣ. Ι.


Τι είδους σχέση θέλουμε να έχουμε; Οι Belharra και τα Rafale μας κάνουν πελάτες, όχι συμμάχους. Καλώς ή κακώς οι συμμαχίες δεν σφραγίζονται με τιμολόγια και δελτία αποστολής, αυτά είναι τα κερασάκια. Οι συμμαχίες σφραγίζονται με ιδρώτα στην ειρήνη και αίμα στον πόλεμο. 

Ηρακλής Μαρδύρης.





Όταν ο Αλέξης «ξέχασε» το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ .

https://www.liberal.gr ..-
Γιάννης Σιδέρης
Στις 10 Μαΐου η κυβέρνηση προκήρυξε θέση για την πρόσληψη συμβούλου με σκοπό την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ. Εφόσον επιτευχθεί το Δημόσιο θα μείνει, με το μάνατζμεντ και το 34% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.



 Όποιος διερωτάται πόσο αποφασιστικά θα σηκώσει τα λάβαρα της αντίστασης ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη συγκεκριμένη απόφαση για το «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», κακώς διερωτάται. Η προκήρυξη θέσεως συμβούλου έγινε τον Μάιο του 2017, και κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ!


- Και αν δεν πουλήθηκε, δεν οφείλεται, όπως τώρα ισχυρίζονται, γιατί προάσπισαν το δημόσιο συμφέρον (αυτοί που την έβαλαν στο υπερταμείο για 99 χρόνια), αλλά γιατί δεν βρήκαν αγοραστή. Ποιος θα αγόραζε μια επιχείρηση που έμπαινε μέσα 1 δις το χρόνο;

Υπενθυμίζεται ότι μετά την περήφανη διαπραγμάτευση έβαλαν στο Υπερταμείο για 99 χρόνια και ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Αττικό Μετρό, ΕΛΒΟ, κτηριακές υποδομές κ.α. Πάντως ήταν αισιόδοξοι. Όπως είχε πει τότε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αννα βαγενά «τι είναι 99χρόνια; Θα περάσουν. Εδώ πέρασαν 400 χρόνια που ήμασταν σκλαβωμένοι από τους Τούρκους»!

Εν τω μεταξύ η «εθνική μας περιουσία» κατά τα έτη 2015 - 2018 απέφερε «0» (ολογράφως μηδέν) έσοδα στο ελληνικό δημόσιο, όπως προκύπτει από τα δελτία της επιχείρησης.

Γι’ αυτή την κατάντια της εταιρίας που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της διοικητικής ανικανότητας, υπήρξε μεταξύ άλλων, και μια παιδαριώδης «φιλολαϊκότητα». Ο τότε «φιλολαϊκός» υπουργός Ενέργειας είχε αποφασίσει να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους χρωστούν έως 1.000 ευρώ… ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων. Την ίδια εποχή ίσχυε το κοινωνικό τιμολόγιο για τους οικονομικά αδύναμους. Οι οφειλές εκτοξεύτηκαν στα 2,7 δισ. Την ίδια εποχή η επιχείρηση κινδύνευε με χρεοκοπία γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει ομόλογο 200 εκατ. ευρώ!

Το όνομα του υπουργού δεν έχει σημασία αφού όποιος και να ήταν στη θέση του το ίδιο θα έκανε, καθώς συνέβη και το τραγελαφικό: την απόφαση να έχει υποδείξει… η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ!

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης είχε δηλώσει για την εγκληματική απομείωση της ΔΕΗ ότι «Κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή». Αλλά ο Μητσάκης δεν ήθελε να στήσει βιοτεχνία εξεταστικών. Οπότε «δικαίως» τα ακούει από τον ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάζεται τώρα ως αμείλικτος τιμητής.

Παράλληλα τον Φεβρουάριο του 2019 κηρύχτηκε άγονος ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας. Ο διαγωνισμός επανελήφθη, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πάντα, και ξανακρίθηκε άγονος τον Ιούλιο, αφού δεν κατατέθηκε ούτε μία προσφορά!

Πριν τη διενέργεια των διαγωνισμών, ο Τσίπρας, βάζοντας πωλητήριο στις λιγνιτικές μονάδες, ξέχασε να προκηρύξει (ένα ακόμη) δημοψήφισμα για το «ριφιφί στη ΔΕΗ» όπως έλεγε. Το είχε υποσχεθεί «οργίλως» στο Αμύνταιο τον Ιούλιο του 2014, υπό τα χειροκροτήματα των ακροατών του, αλλά όταν έγινε κυβέρνηση του διέλαθε!

Τώρα προσέγγισε τη ΓΕΝΟΠ να αγωνιστούνε μαζί. Περασμένα ξεχασμένα όσα κατήγγειλε ο γνωστός Ν. Φωτόπουλος τον Φεβρουάριο του 2019, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη σκανδαλώδη πολιτική της «άρπαξε» από τη ΔΕΗ τέσσερα δις.

Είναι οι ίδιοι που ψήφισαν και υπέγραψαν το Συμπληρωματικό μνημόνιο με τους «θεσμούς» στο οποίο υπάρχει αναφορά για πώληση ή αξιοποίηση του 17% των μετοχών της εταιρίας (επιπροσθέτως το συμπληρωματικό μνημόνιο προέβλεπε τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις να ανέλθουν το 2018 στα 2 δισ. ευρώ, και το 2019 στο 1 δις).

Την τεχνική πτυχή της υπόθεσης την αφήνουμε στους τεχνοκράτες ως πλέον καταλλήλους. Την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουμε που ξαφνικά έγινε υπερασπιστής αυτών των οποίων την ιδιωτικοποίηση προγραμμάτισε. Στη συνάντησή του με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είπε πως δεν πρόκειται για πώληση αλλά για εκχώρηση (προφανώς οι μετοχές δεν θα αγοραστούν, θα μοιραστούν τσάμπα με λαχειοφόρο).

Ως προσωπική άποψη, αν και δεν μετράει, θεωρούμε ότι το δημόσιο πρέπει να έχει το βασικό λόγο στη στρατηγική της εταιρίας, και κυρίως στην τιμολογιακή της πολιτική.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα παραμείνει ο βασικός ρυθμιστής στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων, με δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας (τη λεγόμενη «χρυσή μετοχή»), που διασφαλίζει ότι ένα μεγάλο εύρος στρατηγικών αποφάσεων θα παραμείνει υπό άμεσο δημόσιο έλεγχο.

Θα δείξει σύντομα αν το μπορέσει, καθώς η τιμή του ρεύματος μπορεί να επιφέρει πολιτική ηλεκτροπληξία σε κάθε κυβέρνηση, και φυσικά στην παρούσα.

Η Γαλλία είναι σύμμαχος της Ελλάδας, η Ελλάδα είναι σύμμαχος της Γαλλίας;

Μερικές πίκρες αλήθειες για την πάρτη μας…
https://www.ptisidiastima.com/
Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης


 Είναι το Ελλάς Γαλλία συμμαχία κάτι παραπάνω από ένα σλόγκαν; Η πραγματικότητα είναι πως δεν υπάρχει επίσημα κάποια ειδική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, είμαστε απλά σύμμαχοι μέσα στο ΝΑΤΟ και μέσα στην ΕΕ, όπως ακριβώς είμαστε και με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, για παράδειγμα.


- Σίγουρα οι ιστορικοί δεσμοί μας πάνε πολύ παλιά, από πριν τη γέννηση ακόμα του Ελληνικού κράτους. Η Ελληνική Λεγεώνα πολέμησε δίπλα στο Ναπολέοντα στην εκστρατεία της Αιγύπτου, και η μετεξέλιξη τους, οι Chasseurs d’Orient (κυνηγοί της Ανατολής) μέχρι το τέλος των Ναπολεόντειων πολέμων. Η επιρροή της Γαλλικής επανάστασης γέννησε τη Φιλική Εταιρεία, τα μέλη της οποίας στην Ευρώπη καταδιώχθηκαν ως Βοναπατριστές, και κατόπιν ενέπνευσε τις πρώτες εθνοσυνελεύσεις. 

Ο Γαλλικός στόλος πολέμησε στο Ναβαρίνο και κατόπιν 15.000 Γάλλοι υπό τον Nicolas-Joseph Maison εκστράτευσαν στην Πελοπόννησο καταλαμβάνοντας τα οχυρά του Ναβαρίνου, της Μεθώνης, Κορώνης, Πάτρας, και Ρίου μέσα σε ένα μήνα και εκδίωξαν περίπου 30.000 Τουρκαλβανούς. Κατόπιν κατασκεύασαν τους πρώτους δρόμους, γέφυρες, νοσοκομεία και σχολεία στο νέο Ελληνικό κράτος, αλλά και τις μοντέρνες πόλεις της Πύλου και της Μεθώνης. Περίπου το ένα τρίτο των Γάλλων τραυματίστηκε ή ασθένησε και περισσότεροι από 1.000 δεν επέστρεψαν ποτέ. 

Το εκστρατευτικό σώμα το συνόδευε και μια επιστημονική αποστολή, όπως είχε κάνει και ο Ναπολέοντας στην Αίγυπτο, και ήταν η δεύτερη σε μέγεθος (η τρίτη ήταν στην Αλγερία). Αυτή η αποστολή έκανε τις πρώτες έρευνες στην Ελλάδα, στη Γεωγραφία και Γεωλογία, Βοτανική και Ζωολογία, Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική και Γλυπτική, και οργάνωσαν τις πρώτες ανασκαφές.

Κατά τη διάρκεια του γαλλοπροσωπικού πολέμου (1870-1871) υπήρξε εθελοντικό κίνημα Ελλήνων που πολέμησαν στο πλευρό των Γάλλων, τουλάχιστον 1.500 από την Ελλάδα και επιπλέον εθελοντές από την κοινότητα της Μασσαλίας, πολλοί εκ των οποίων πολέμησαν υπό τις διαταγές του Καρόλου Βούρβαχη που ήταν διοικητής της στρατιάς του Λίγηρα. 

Στους δύο παγκόσμιους πολέμους, αλλά και στην Κορέα πολεμήσαμε μαζί. To 1975 μας έστειλαν άμεσα τα δικά τους Mirage για να μη χαθεί η ισορροπία στο Αιγαίο.

- Η ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ MIRAGE F.1CG ΣΤΗΝ ΤΑΝΑΓΡΑ


Η Γαλλία είναι σύμμαχος της Ελλάδας, η Ελλάδα είναι σύμμαχος της Γαλλίας;

Μερικές πίκρες αλήθειες για την πάρτη μας…
https://www.ptisidiastima.com/
Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης


 - Σε αυτό τον απολογισμό δεν πρέπει να ξεχαστεί και ο Ντελακρουά που ουσιαστικά είναι ο σκηνοθέτης της επανάστασης του ’21 για την Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.


Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου, του Γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά εμπνευσμένο από την μάχη των Ελλήνων στην τρίτη πολιορκία του Μεσολογγίου.


- Φυσικά σε μια Ευρώπη που όλοι πολεμήσανε με όλους, υπήρχαν και εποχές που είχαμε τις διαφορές μας με τους Γάλλους, παρά τον αμοιβαίο θαυμασμό. Για αρχή, υπάρχουν πολλοί συμπατριώτες μας που τελευταία έχουν γίνει πολύ γαλλόφιλοι, αλλά ταυτόχρονα καταφέρονται εναντίων των Φράγκων που λεηλάτησαν την Κωνσταντινούπολη. Αυτοί οι Φράγκοι κατά βάση Γάλλοι ήταν! Στον Κριμαϊκό πόλεμο οι Έλληνες πολέμησαν εναντίων των Γάλλων. 

Πριν την ένταξη της Ελλάδας στην Αντάντ, οι Γάλλοι δεν είχαν και μεγάλο πρόβλημα να βομβαρδίζουν τον Πειραιά, να κατασχέσουν τον Ελληνικό στόλο και γενικά να δρουν ως στρατός κατοχής. Και φυσικά η στάση τους στην Καταστροφή του 1922 είναι κάτι που δεν μπορεί να χωνευτεί, και δεν χωνεύεται…

Οι Γάλλοι είναι μια ξεπεσμένη υπερδύναμη, που όμως αντέχουν καλύτερα από ότι οι Βρετανοί για παράδειγμα, και πλέον προσπαθούν να αυξήσουν την παρουσία τους και πάλι στην Ανατολική Μεσόγειο, καλύπτοντας το κενό που άφησαν οι Βρετανοί και αφήνουν οι ΗΠΑ. Δεν το κρύβουν μάλιστα. Ο Μακρόν τον Φεβρουάριο σε ομιλία του δήλωσε πως ως η μοναδική πυρηνική δύναμη πλέον στην ΕΕ είναι διατεθειμένοι να εγγυηθούν την ασφάλεια (πυρηνική αποτροπή). Οι Γερμανοί φοβούμενοι μια Γαλλική ηγεμονία, αρνήθηκαν ευγενικά και δήλωσαν πως το ΝΑΤΟ αρκεί. 

Η Γαλλία είναι πρωτεργάτης του Ευρωστρατού και είναι προς το συμφέρον της μια νέα Ευρωπαϊκή συμμαχία υπό την ηγεσία της, να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ, στο οποίο το αφεντικό είναι οι ΗΠΑ.  Επιπλέον με παρουσία στην Ελλάδα, Κύπρο και προσεχώς στο Λίβανο έχουν όλα τα εχέγγυα να πρωταγωνιστήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο, να αποκλείσουν την έξοδο του Ιράν στη Μεσόγειο (και του δρόμου του μεταξιού) και να επεμβαίνουν στα δρώμενα της Μέσης ανατολής. 

Η Γαλλία έχει μία στάση φιλογαλλική. Η Ελλάδα είναι χρήσιμη, αλλά και για την Ελλάδα η βοήθεια της Γαλλίας είναι αυτή τη στιγμή ανεκτίμητη. Συνεπώς υπάρχουν όλα τα εχέγγυα για μια συμμαχία και στενή συνεργασία, την οποία θα πρέπει σύντομα να δούμε και όχι να περιορίζεται σε δημοσιεύματα και tweets, που δεν δημιουργούν και κάποια ιδιαίτερη δέσμευση. 

Το πιο σημαντικό είναι να αποφασίσει η Ελλάδα τι είδους σχέση θέλει να έχει με τη Γαλλία και τι προσδοκίες έχει. Κατόπιν θα πρέπει να εξεταστούν οι επιθυμίες της Γαλλίας και να γίνει μια αξιολόγηση του τι μπορεί να της προσφερθεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γαλλία είναι ήδη ο ένας από τους δύο μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδας, και σύμμαχος τόσο μέσα στο ΝΑΤΟ, όσο και την ΕΕ. Πόσο παραπάνω μπορεί να δεσμευτεί η Ελλάδα; Τι προσδοκίες έχουμε; Μήπως περιμένουμε ότι οι Γάλλοι θα έρθουν να καθαρίσουν για εμάς και εμείς θα παρακολουθούμε το θέαμα από τον καναπέ μας; Και με τι αντάλλαγμα; Δυο Belharra και μια ντουζίνα Rafale; μόνο; 

Τι είδους σχέση θέλουμε να έχουμε; Οι Belharra και τα Rafale μας κάνουν πελάτες, όχι συμμάχους. Καλώς ή κακώς οι συμμαχίες δεν σφραγίζονται με τιμολόγια και δελτία αποστολής, αυτά είναι τα κερασάκια. Οι συμμαχίες σφραγίζονται με ιδρώτα στην ειρήνη και αίμα στον πόλεμο. 

Οι αρχαίοι πρόγονοι μας ίδρυσαν τη Δηλιακή συμμαχία, η οποία ήταν μια συμμαχία που πολέμησε τους Πέρσες και τους κυνήγησε στα άκρα της Μεσογείου. Κατόπιν οι σύμμαχοι αποφάσισαν ότι είναι πιο άνετο να πληρώνουν σε ασήμι τη συνδρομή τους, παρά να εκστρατεύουν. Αυτό οδήγησε στην Αθηναϊκή ηγεμονία. Όσοι εκστράτευαν παρέμειναν σύμμαχοι, οι υπόλοιποι έγιναν υποτελείς. 

Μια συμμαχία και μια φιλία έχει και υποχρεώσεις. Όλοι χαρήκαμε όταν μέσα στην κρίση είδαμε τις φρεγάτες μας δίπλα στο Tonnerre και τα Rafale να πετάνε από την Κύπρο στην Κρήτη. Κάποιοι όμως είχαν μια πίκρα στο στόμα.

Οι Γάλλοι είναι εδώ. Εμείς που είμαστε όταν οι Γάλλοι ζητούν τη βοήθεια μας; Ποια ήταν η στάση μας μόλις πριν από λίγους μήνες που οι Γάλλοι παρακάλεσαν για βοήθεια στο Μάλι και τις χώρες του Σαχέλ; Τους Ισλαμιστές πολεμούν, για να μην αποσταθεροποιηθεί η Νιγηρία των 200εκ και οι γειτονικές χώρες. Μόλις προχτές οι Ισλαμιστές πήραν εκατοντάδες ομήρους στη Νιγηρία. Αν δεν νικηθούν οι Ισλαμιστικές οργανώσεις στην Αφρική και την Ασία, τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στην Ευρώπη, και τα δικά μας σπίτια θα είναι στη πρώτη γραμμή. Επίσης, η μετανάστευση δεν θα σταματήσει με “επαναπροωθήσεις” στο Αιγαίο, αλλά με σταθεροποίηση της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

-

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

“Πασάδες”! Σουηδικά ΜΜΕ Για Μετανάστες Στη Σάμο: Ευχάριστες Μέρες Χωρίς Εργασία Σε Μια Ζωή Όπου Όλα Είναι Δωρεάν...


 Σεπτεμβρίου 24, 2021
- Αποστομώνουν την προπαγάνδα της ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία για τον νέο καταυλισμό των μεταναστών


- Ηγνωστή και μη εξαιρετέα ΜΚΟ, Διεθνής Αμνηστία, επικρίνει το νέο καταυλισμό μεταναστών στη Σάμο ισχυριζόμενη ότι αποτελεί μέρος μιας «επιβλαβούς πολιτικής που αποσκοπεί στην αποθάρρυνση και τη διατήρηση των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων». Αλλά το σουηδικό δίκτυο Fria Tider έχει ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στην κατασκευή και αντικρούει τις αιτιάσεις της ΜΚΟ λέγοντας ότι είναι μάλλον ένα πολυτελές στρατόπεδο προσαρμοσμένο για ευχάριστες μέρες χωρίς εργασία σε μια ζωή όπου όλα είναι δωρεάν.


- Οι πράσινες περιοχές καλύπτουν το 25 % της έκτασης στον καταυλισμό, ενώ όλα τα σπίτια διαθέτουν δωρεάν κλιματισμό που οι αιτούντες άσυλο μπορούν να χρησιμοποιήσουν, λέει το σουηδικό μέσο.

Σε κάθε μέρος του καταυλισμού, το οποίο φιλοξενεί 3.000 μετανάστες και περιλαμβάνει διαφορετικούς τομείς έτσι ώστε να μπορούν να διαχωριστούν διαφορετικές ομάδες μεταναστών, υπάρχουν «χώροι εστιατορίων» με οκτώ εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής καθώς και σχολικές αίθουσες.

- Υπάρχουν επίσης δωμάτια όπου προσφέρονται διάφορες υπηρεσίες από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν οι κάτοικοι. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν δωρεάν γιατρό, δωρεάν ψυχολόγο και δωρεάν δικηγόρο, σύμφωνα με τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ελληνικού κράτους, λέει το σουηδικό μέσο.

Παρόλο που ο καταυλισμός δέχεται μόνο 3.000 αιτούντες άσυλο, χρειάζονται περίπου 400 εργαζόμενοι για να φροντίσουν τους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού των αρχών μετανάστευσης και της αστυνομίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

- Το στρατόπεδο αποτελείται ως επί το πλείστον από 240 μονοκατοικίες 25 τ.μ. η κάθε μία, χωρητικότητας τεσσάρων ατόμων καθεμία.



- Η Ελλάδα αποκαλεί το στρατόπεδό της "Κλειστό Ελεγχόμενο Κέντρο Πρόσβασης", αλλά στην πραγματικότητα, γράφει η Daily Mail, οι αιτούντες άσυλο επιτρέπεται να βγουν και να μπουν στον καταυλισμό όπως επιθυμούν. Έξω, τα λεωφορεία εξυπηρέτησης που χρηματοδοτούνται από τη φορολογία του Έλληνα πολίτη περιμένουν να μεταφέρουν μετανάστες απευθείας στην αστική περιοχή και πίσω, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Με άλλα λόγια, ο καταυλισμός δεν είναι κλειστός καταυλισμός όπου οι μετανάστες κρατούνται υπό κράτηση, παρόλο που είναι εξοπλισμένο με συρματοπλέγματα και τοίχους και θα μπορούσε γρήγορα να μετατραπεί για να μεταφέρει μετανάστες υπό κράτηση.
- Ο προϋπολογισμός όλου του στρατοπέδου χρηματοδοτείται από την ΕΕ.




 

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρετά την Άγκελα Μέρκελ.

- Με άρθρο του στην Zeit αποχαιρετά τη γερμανίδα καγκελάριο, αποκαλύπτοντας μια άγνωστη συζήτηση σε δείπνο. Οι χειρισμοί της Μέρκελ στην ελληνική κρίση χρέους στην FAZ.

- Σε ένα εκτενές αποχαιρετιστήριο αφιέρωμα στην Άγκελα Μέρκελ, δώδεκα πρώην και νυν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και άλλοι κορυφαίοι παράγοντες της διεθνούς πολιτικής, όπως ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Μπόρις Τζόνσον, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας γράφουν στην Zeit για τη δική τους σχέση τους με τη Γερμανίδα καγκελάριο, αποτιμώντας τη συμβολή της στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική σκηνή.

- Ο Αλέξης Τσίπρας σε προσωπικό τόνο θυμάται: "Το πρώτο μας τηλεφώνημα έγινε το 2015 ύστερα από δική της πρωτοβουλία. Μου ζήτησε να συζητήσουμε για τις διαφορές των απόψεών μας πρόσωπο με πρόσωπο, αντί μέσω τρίτων. Αυτό ήταν χαρακτηριστικό της. Σε αυτή την κρίση έπρεπε να πετύχουμε ισορροπία μεταξύ της πολιτικής εντολής που λάβαμε μέσω των εκλογών και της κοινής δέσμευσης να εγγυηθούμε ειρήνη για τους λαούς της Ευρώπης. Δεν ήταν εύκολη εξίσωση. Το γεγονός ότι βρήκαμε έναν αποδεκτό συμβιβασμό παρά τις δυσκολίες ήταν κάθε άλλο παρά αυτονόητο και αναμενόμενο".

-  Σε μια ψαροταβέρνα στον Πειραιά το 2019…

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταθέτει όμως και μια πιο προσωπική στιγμή με την Γερμανίδα καγκελάριο: "Σε μια πιο ιδιωτική στιγμή το 2019 δειπνούσαμε σε μια ψαροταβέρνα στον Πειραιά. Εκεί μου αποκάλυψε την πεποίθησή της ότι όταν θέλουμε πραγματικά να λύσουμε τα προβλήματα, το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια. Εκπροσωπήσαμε διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις. Αλλά αυτή ακριβώς η ειλικρίνεια ήταν το ουσιώδες χαρακτηριστικό στην μεταξύ μας σχέση. Μας επέτρεψε να χτίσουμε εμπιστοσύνη, παρά τις αντιξοότητες. Ο τρόπος, με τον οποίο η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης τις θέσεις της αλλά και η απόρριψή τους ήταν έντιμοι".

- FAZ: H Μέρκελ θα λείψει στις Βρυξέλλες…

Στην Παρασκευή 7 Μαΐου του 2010, σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που δεν έμοιαζε σαν όλες τις άλλες, ανατρέχει στο δικό της αφιέρωμα για την Άγκελα Μέρκελ η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Eκείνη η Σύνοδος δεν είχε άλλο αντικείμενο, παρά την ελληνική κρίση και την έγκριση δανείων βοήθειας προς την Ελλάδα. "Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ έκανε λόγο για κίνδυνο διάλυσης της νομισματικής ένωσης ενόψει σοβαρών αναταράξεων στις χρηματαγορές. Άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους πριν από τη Σύνοδο βομβάρδισαν την καγκελάριο Μέρκελ, που έφτασε αργότερα, με το αίτημα για ευρωομόλογα κι ένα ‘πακέτο διάσωσης’ που θα απέτρεπε την κατάρρευση".

-Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα, "οι πιέσεις οδήγησαν στη δημιουργία μιας 'ομπρέλας' -που σύντομα οδήγησε στoυς μηχανισμούς EFSF και ESM, που αργότερα παρείχαν δάνεια στην υπερχρεωμένη Ελλάδα αλλά και στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο- ήταν η είσοδος σε μια ένωση χρέους". Σύμφωνα με την FAZ, η Μέρκελ, αντίθετη σε αυτό, "αιφνιδιάστηκε" και "αποχώρησε από την πίσω πόρτα δηλώνοντας μόνο πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα του Ευρώ (....) Εκείνη την εποχή, ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούσαν ότι η Μέρκελ δεν είχε κατανοήσει πλήρως την έκταση των αποφάσεων των Βρυξελλών. Σίγουρα δεν ήταν έτσι. Με την ήρεμη έξοδό της, ήθελε να διασφαλίσει ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής δεν θα επηρέαζαν τις τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία εκείνη την Κυριακή (…) ‘Εάν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει η Ευρώπη’, ανέφερε η Μέρκελ λίγες ημέρες αργότερα. Αυτή η δήλωση σηματοδότησε τους περαιτέρω χειρισμούς της στην ευρωκρίση".

- Ο Τσίπρας, ο Ολάντ και η σύγκρουση με τον Σόιμπλε

Η Άγκελα Μέρκελ, παρατηρεί η FAZ "κατάλαβε τότε ότι η κρίση θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο με συμφωνία με τη Γαλλία (…) Η εμβληματική βόλτα Μέρκελ-Σαρκοζί στη Ντοβίλ συμβόλιζε τη γαλλογερμανική φιλία". Σε άλλη μια "δραματική" Σύνοδο, αυτή τη φορά των G-20 στις Κάννες το 2011, "Μέρκελ και Σαρκοζί κατέστησαν σαφές στον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ότι θα διακινδύνευε μια έξοδο της χώρας από το ευρώ, εάν πραγματοποιούσε δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για τη χορήγηση δανείων.

- Το μοτίβο επαναλήφθηκε το 2015. Η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ξεγέλασε επί μήνες τους πιστωτές εκπλήσσσοντάς τους -παρά την μέγιστη οικονομική πίεση- με την ανακοίνωση δημοψηφίσματος τον Ιούλιο για τα μεταρρυθμιστικά προαπαιτούμενα. Ο τότε υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έριξε στο παιχνίδι το σενάριο ενός ‘προσωρινού Grexit’, το οποίο είχε λάβει την έγκριση της κυβέρνησης και της Μέρκελ. Μετά από συνομιλίες με τον Τσίπρα και τον Ολάντ σε άλλη μια ολονύχτια Σύνοδο Κορυφής, η Μέρκελ όμως έβγαλε το ‘Grexit’ από το τραπέζι, ερχόμενη σε αντίθεση με τον Σόιμπλε. Η Μέρκελ μέχρι σήμερα παραμένει η σημαντικότερη παίκτρια στη συνεχιζόμενη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης. Αυτό ισχύει και δεδομένης της μακράς θητείας της. Πολλοί συμπαίκτες και αντίπαλοί της, από τον Μπαρόζο μέχρι τον Μπερλουσκόνι κι απ’ τον Γιούνκερ μέχρι τον Τσίπρα έχουν προ πολλού εξαφανιστεί".

- Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle

Χάντρες, καθρέφτες «made in USΑ»




 - Σε εμάς πουλάνε καθημερινή ενημέρωση για κρούσματα κορονοϊού, την ίδια στιγμή που εκχωρούν (ξανά) γην και ύδωρ στις ΗΠΑ

- Από τον Παναγιώτη Λιάκο

- Έχει ανακοινωθεί επισήμως ότι ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στις 14 Οκτωβρίου στις ΗΠΑ για να υπογράψει την «ανανεωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας». 

Αυτή η «ανανεωμένη» συμφωνία δεν έγινε «ανανεωμένη» επειδή έπεσε κατά λάθος στη μαρμίτα με το υαλουρονικό οξύ που περίσσεψε από τηλεπωλήσεις του Μένιου Φουρθιώτη, αλλά επειδή κάποιοι την ανανεώνουν. 

-Αυτοί οι κάποιοι είναι οι USA Αμερικανοί και οι Ελληνες αξιωματούχοι.

-Στην Αμερική,USA η συμφωνία έχει ήδη συζητηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. 

-  Στην Ελλάδα, οι κόντες, οι μαρκήσιοι και οι βαρόνοι της οικογενειοκρατικής φεουδαρχίας δεν μας έκαναν την τιμή να μας ενημερώσουν ποια επιπλέον εθνικά ασημικά έχουν σκοπό να δώσουν για να πάρουν τα αμερικανικά καθρεφτάκια.* 

- Μέσα στα πολλά που ακούγονται για τις δικές μας παραχωρήσεις προς τις ΗΠΑ είναι ότι -ούτε λίγο ούτε πολύ- θα πάρουν ακόμα μια βάση στη Θράκη και μία στη Σκύρο, καθώς και διάφορες επεκτάσεις και «ευκολίες» στις στρατιωτικές βάσεις που ήδη έχουν στην Ελλάδα. Ολα τούτα θα τα πάρουν «μπιρ παρά», και μάλιστα είναι τόσο αγχωμένοι για να πέσουν οι τζίφρες (μια και έχουν βρει μια υπερβολικά βολική κυβέρνηση), ώστε επιδιώκουν η συμφωνία να είναι πενταετής και όχι μονοετής!

- Είναι και υπερδύναμη, τα θέλουν κι όλα τζάμπα και βερεσέ οι φίλτατοι νατοϊκοί σύμμαχοι, που όλοι ακόμα αναρωτιόμαστε τι έκαναν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974, όταν η Τουρκία μακέλευε την Κύπρο.

- Πάντως, αν μη τι άλλο, είναι μεγάλη εγγύηση για την εθνική ασφάλειά μας μια δυνατή συμμαχία με τις ΗΠΑ. Οι Κούρδοι και οι Αφγανοί πολέμιοι των Ταλιμπάν έχουν να το λένε για την αξιοπιστία των Αμερικανών…

 - *Υπάρχει μια πρώτη λίστα με τα καθρεφτάκια και τις χάντρες που μας παρουσιάζουν ως «θησαυρούς» οι ΗΠΑ Αμερικανοί: Είναι...

- τα 125.000.000 δολάρια που θα πάρουμε για να αντικαταστήσουμε το ρωσικό στρατιωτικό υλικό που αγοράσαμε επί Τσοχατζόπουλου, η «ταχεία μελλοντική παράδοση» αεροσκαφών F-35, τα δάνεια για να αγοράσουμε αμερικανικά οπλικά συστήματα και το παρκάρισμα γιάνκικης στρατιωτικής παλιατζούρας στην ωραία και πρόθυμη Ελλάδα, για τα οποία οι Αμερικανοί είναι πεπεισμένοι ότι θα έπρεπε να τους ευγνωμονούμε.

ΕΥΓΕ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ...ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ! (Γέλια)!

 << Ο ΤΟΥΡΚΟΓΛΟΥ - ο εκτσογλανισμος -  κ το τσογλανι..- θυμαστε ρε σκατομυαλοι ?? >>

ΛΑΖΙΔΗΣ Ι.

ΠΕΡΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ κ.κ. ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ «ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ» ΣΤΗΝ Ν. ΥΟΡΚΗ. ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑΤΑΡ.

- To Πατριαρχείο είναι θεσμός του Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου .... Αυτό είπατε ...;;;;

- Έχουμε μια διαφορά κ. Βενιζέλο ... εσείς είστε διαπρεπής ενώ εγώ δι..ΑΣΗΜΟΣ και απευθύνομαι σε εσάς με ευπρέπεια μεν, αλλά απλά και λαϊκά δε, όπως η λαϊκή θυμοσοφία λέει ....

Ακούστε λοιπόν από ένα άσημο ....

Αυτοί που διοργάνωσαν την γκαιμπελική φιέστα για τα εγκαίνια του ... τουρκικού "πολιορκητικού κριού" στη Ν. Υόρκη...παραβιάζουν ανά τους αιώνες κατ εξακολούθηση, κατάφωρα το διεθνές Δημόσιο Δίκαιο, ο δε Τατάρ είναι ηγέτης μη αναγνωρισμένος ψευδοκράτους, που είναι συνυπεύθυνο με τη Τουρκία για την σφαγή 5000 αμάχων. για τον εκτοπισμό 300000 γηγενών Κυπρίων, την εξαφάνιση 1619 αγνοουμένων, την βάρβαρη κακοποίηση 800 ομήρων γυναικών, τον εγκλωβισμό 30000 οικογενειών στα κατεχόμενα, την σύληση 500 εκκλησιών, την κατάληψη του 37% των πατρίων εδαφών κ.ά.π.

Όταν λοιπόν ένας ιεράρχης Έλληνας ( Τούρκος υπήκοος βέβαια ) παρίσταται τότε είναι ένα φερέφωνο των βαρβάρων επίδοξων ολετήρων του Ελληνισμού .... Μην μας μιλάτε λοιπό κ. Βενιζέλο για διεθνές δίκαιο .... Στα πανηγύρια, στις γκαιμπελικές φιέστες ούτε συνομιλίες γίνονται... ούτε ψευδεπίγραφες δηλώσεις ... στα ώτα μη ακουόντων..... Ας αποτολμούσε ο "Έλληνας" ιεράρχης να απευθυνόταν τουλάχιστον στον Τατάρ και να του βροντοφώναζε ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ -- ΕΞΩ Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ.... Θα τον εκδίωκαν κλοτσηδόν .....

Στο δια ταύτα .... Ψεύδεται το γραφείο τύπου του Αρχιεπισκόπου το οποίο δήλωσε ότι δεν γνώριζε για την παρουσία του κατοχικού ηγέτη Τατάρ..... Η λίστα των προσκεκλημένων των Τούρκων, είχε γνωστοποιηθεί τρεις μέρες προ των εγκαινίων .....Και δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα ο Τατάρ .... αλλά όλοι οι συν αυτώ ..... όμοιοι του.

Μην συνεχίσετε παρακαλώ να ομιλείτε σαν φερέφωνα του κ.κ. Απ..Ελπιδοφόρου πλέον... διότι αυτά που λέτε είναι μπούμεραγκ και για εσάς και για τον ίδιο ......

ΘΑΡΣΕΙ ΛΕΓΩΝ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ ΟΥ ΣΦΑΛΕΙ ΠΟΤΕ ...

Και επειδή αδυνατώ να επεκταθώ λόγω στενού πλαισίου σχολίων, σας παραπέμπω σε ένα σχετικό μου άρθρο που κοινοποίησα τρεις μέρες προ εγκαινίων του ιδιόκτητου ουρανοξύστη των Τούρκων για το οποίο οι φήμες λένε ότι αγοράστηκε από τις επιδοτήσεις της ΕΕ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες, οι οποίοι λιμοκτονούν και η κ. Εμινέ Ερντογάν προβάλει τα κοσμήματα και ρολόγια της αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ..... και της κάνει τεμενάδες ο κ,κ, Ελπιδοφόρος .....


Α... ξέχασα ... Το κτίριο αυτό όπως θα δείτε στις φώτο τυχαία φέρει τον αριθμό 821 .... ίσως για να θυμίζει τις σφαγές των Τούρκων από το 1..821 μέχρι σήμερα ..... Και σημειώνω... Την ώρα που έκοβαν την κορδέλα εγκαινίων ο Ερντογάν, Τατάρ. Ελπιδοφόρος και άλλοι .... η Τουρκία παραβίαζε θάλασσες και αιθέρες της Ελληνικής και Κυπριακής επικράτειας, ο δε Τατάρ δήλωνε ιταμά ότι μόνο η διχοτόμηση της Κύπρου είναι λύση.... Αυτούς τίμησε με την παρουσία του ο κ.κ. Ελπιδοφόρος; Όταν λοιπόν είσαι παρών σε τέτοιες πανηγυρικές εκδηλώσεις και συμβαίνουν επαίσχυντα γεγονότα αυτό το ΣΙΓΑΝ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΟΣ ΕΣΤΙ ΣΟΥ!

Τελειώνοντας κ, Βενιζέλο σας τονίζω ευθαρσώς ότι ο έντιμος Πρόεδρος της ΚΔ, πολύ καλώς έπραξε, που ακύρωσε συνάντηση με τον κ.κ. Ελπιδοφόρο... Το αντίδοτο σε απαξιωτικές πράξεις είναι η πλήρης απαξίωση .....

Συνεχίστε λοιπόν να μιλάτε .... Ο Ελληνισμός ας κρίνει και βγάλει τα αυτονόητα συμπεράσματα του ......

- Σας παραπέμπω λοιπόν σε σχετικό μου άρθρο προ εγκαινίων. Είναι συμβολικό και ίσως βοηθήσει κάποιους για τις μελλοντικές δηλώσεις τους, ημέρες και πράξεις τους .....

ΙΔΕΤΕ GOOGLE ME BAΣΗ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ .

ΑΝΟΙΚΤΗ ΥΣΤΑΤΗ ΙΚΕΣΙΑ ΣΤΟΝ ¨ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ" ΑΡΧΙΕΠΊΣΚΟΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Olympia.gr

-Μετά τιμής

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ - ΠΟΙΗΤΗΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ, ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΗΡΩϊΚΗ ΜΕΣΑΟΡΙΑ, ΑΔΕΛΦΟΣ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΚΑΙ ΣΤΕΝΟΣ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΩΝ ΒΑΤΥΛΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΩΝ ΦΙΛΩΝ.

- Τωρα: Δήλωση Βομβα του Ελπιδοφόρου – Απο ποιους ζητάει συγνώμη

- 24/09/2021 - 0:18πμ

- «Ως έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

- Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

- Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

- Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».

- ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑ ΝΟΨΙΝ…….