Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Ήταν, σαν σήμερα, 20 Οκτώβρη 2011- Καντάφι Μουαμάρ – ο στοχαστής, ο επαναστάτης, ο ηγέτης, ο μάρτυρας και η καταστροφή της Λιβύης από τη Δύση | του Θεματοφύλακα ιστορικής μνήμης

Μέρος πρώτο – Ο Μουαμάρ Καντάφι και η ίδρυση της Σοσιαλιστικής Λαϊκής Λιβυκής Αραβικής Τζαμαχιρία

«Στόχος της σοσιαλιστικής κοινωνίας είναι η ανθρώπινη ευτυχία, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω της υλικής και πνευματικής ελευθερίας. Η απόκτηση μιας τέτοιας ελευθερίας εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο ένα άτομο έχει κυριαρχία στις δικές του ανάγκες. Περιουσία που είναι προσωπική και ιερά εγγυημένη, δηλαδή οι ανάγκες σας δεν πρέπει να ανήκουν σε κανέναν άλλο και δεν πρέπει να λεηλατούνται από κανένα μέρος της κοινωνίας.»


Μουαμάρ Μοχάμαντ Άμπου Μινιάρ αλ-Καντάφι – معمر القذافي

Ήταν, σαν σήμερα, 20 Οκτώβρη 2011, όταν αντικαθεστωτικοί και ξένοι μισθοφόροι δολοφόνησαν τον Μουαμάρ Καντάφι. Μικρή αναφορά στην προσωπικότητα, τις φιλοδοξίες, τα επιτεύγματα και τα λάθη του Μουαμάρ Καντάφι – του μεγάλου Λίβυου ηγέτη, πολιτικού και μεταρρυθμιστή, που ονειρευόταν την ελευθερία και την ευτυχία για την αφρικανική ήπειρο και τους λαούς της και την τύχη της Λιβύης μετά τον Καντάφι.

«Είμαι ένας μοναχικός Βεδουίνος που δεν έχω καν πιστοποιητικό γέννησης. Μεγάλωσα σε έναν κόσμο όπου όλα ήταν αγνά. Τα πάντα γύρω μου ήταν ανέγγιχτα από τις μολύνσεις της σύγχρονης ζωής. Οι νέοι στην κοινωνία μας σέβονταν τους ηλικιωμένους. Και ξέραμε να ξεχωρίζουμε το καλό από το κακό» (Μ. Καντάφι).


Πριν από πολύ καιρό ένα αγόρι γεννήθηκε στην έρημο της Λιβύης, σε μια σκηνή, σε μια οικογένεια Βεδουίνων. Είτε το 1940, είτε το 1942, είτε το 1944 – δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα. Και ποιος ενδιαφέρθηκε για ένα άλλο παιδί σε μια μεγάλη οικογένεια Βεδουίνων; Είναι γνωστό ότι αυτό συνέβη κοντά, ή μάλλον τριάντα χιλιόμετρα από την πόλη της Σύρτης.


Ήταν ένα πολυαναμενόμενο παιδί, ένας κληρονόμος – μετά από τρεις «αποτυχίες» που κατέληξαν στη γέννηση των θυγατέρων, ο πατέρας του αγοριού ήταν χαρούμενος που η οικογένειά του θα συνεχιστεί επιτέλους. Και ονόμασε τον γιο του Μουαμάρ (Muammar), που σημαίνει μακρόβιος. Το πλήρες όνομά του είναι Muammar bin Mohammed Abu Menyar Abdel Salam bin Hamid al-Gaddafi.


Όσοι μεγαλώσαμε σε ευρωπαϊκή χώρα, δεν ξέρουμε πώς είναι να ζεις υπό τον βασιλιά – αυτοκράτορα μέσα σε απόλυτα σκληρές φυσικές συνθήκες, στην έρημο, στην απόλυτη φτώχεια και στην αγριότητα. Επιπλέον, η χώρα ήταν αποικία της Ιταλίας. Και οι Ιταλοί δεν στάθηκαν πολύ ευγενικοί με τους ντόπιους…


- Η οικογένειά του Μουαμάρ έδωσε έναν αδιάλλακτο αγώνα ενάντια στην ιταλική κατοχή. Έτσι, το 1911, ο παππούς του Μουαμάρ σκοτώθηκε από έναν Ιταλό αποικιστή, το 1911. Σε ηλικία έξι ετών, ο Καντάφι έγινε μάρτυρας της δολοφονίας δύο ξαδέλφων που σκοτώθηκαν για τους ίδιους λόγους. Όλα επηρέασαν την κοσμοθεωρία του Καντάφι.

                                     Χάρτης της Λιβύης του 1912 – επί Ιταλικής κατοχής.

Αλλά όπως και να ‘χει, το αγόρι ήταν τυχερό. Ο πατέρας του ήθελε να εκπαιδεύσει τον γιο του και σε ηλικία δέκα ετών τον έστειλαν σε ένα μεντρεσέ – ένα μουσουλμανικό εκπαιδευτικό και θρησκευτικό ίδρυμα στη Σύρτη. Αργότερα, ο Μουαμάρ μπήκε σε ένα γυμνάσιο στην πόλη Σεμπχά (Sebha), όπου ήρθε σε επαφή με επαναστατικές ιδέες και ο Αιγύπτιος επαναστάτης Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ (Gamal Abdel Nasser) έγινε το ίνδαλμα του Μουαμάρ. Ο Καντάφι είδε τα δεινά του αραβικού λαού. Συμμετείχε σε αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης του Σουέζ. Ο Καντάφι οργάνωσε προσωπικά διαδηλώσεις κατά της αποχώρησης της Συρίας από την Ενωμένη Αραβική Δημοκρατία (UAR – United Arab Republic, al-Jumhūriyyah al-‘Arabīyah al-Muttaḥidah,  1958-1961), και διαδηλώσεις για να υποστηρίξει την επανάσταση της Αλγερίας. Ηγείται μιας σοσιαλιστικής οργάνωσης νεολαίας και για τέτοιες «εξωφρενικές» απόψεις, ο νεαρός επαναστάτης αποβλήθηκε από το σχολείο, αλλά κατάφερε να συνεχίσει τις σπουδές του σε άλλη πόλη, τη Μισράτα (Misrata). Το αγόρι ονειρευόταν να γίνει στρατιωτικός, έγινε πιο μυστικοπαθής και προσεκτικός. Και σύντομα πραγματοποίησε το όνειρό του με την εγγραφή του σε ένα στρατιωτικό κολέγιο στη Βεγγάζη το 1963, όπου σπούδαζε τη μέρα στο κολέγιο και τα βράδια παρακολουθούσε μαθήματα ιστορίας στο πανεπιστήμιο. Μετά την εκπαίδευση, το 1965, έχοντας λάβει τον βαθμό του υπολοχαγού, πήγε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου αποφοίτησε από τμήμα μαθημάτων επικοινωνιών.

Ο 27χρονος Μουαμάρ Καντάφι τον Σεπτέμβρη του 1969, αμέσως μετά το κίνημα που ανέτρεψε τον βασιλιά Ίντρις


       Ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι, επικεφαλής του Λιβυκού Επαναστατικού Συμβουλίου Διοίκησης, απευθύνεται στο πλήθος στο στάδιο της Βεγγάζης. Η ομιλία είναι αφιερωμένη στην αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφος της Λιβύης. 25 Ιουνίου 1970.

Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι απευθύνεται στο πλήθος κατά τη διάρκεια μιας μαζικής συγκέντρωσης στην πλατεία των Μαρτύρων της Τρίπολης. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 9 Φλεβάρη 1977. Το 1977, ο Καντάφι παρουσίασε ένα σύστημα που ονομάζεται «Τζαμαχιρία» ή «κράτος των μαζών», στο οποίο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια χιλιάδων «λαϊκών επιτροπών».

συνεχεια εδω .. https://svoura.net/


Δεν υπάρχουν σχόλια: