Το σκάνδαλο της Vodafone
- αναρτήθηκε από Wilson Wilson Μαρτίου 09, 2021
https://www.janus.gr/
- Δεκαέπτα χρόνια μετά η υπόθεση της δολοφονίας του υπαλλήλου της Vodafone δεν έχει εξιχνιαστεί αλλά η αλήθεια έχει έρθει στο φως. Ένα έγκλημα με τεράστιες προεκτάσεις
- 9 Μαρτίου 2005, 7:35π.μ.: Ο μητέρα του Κώστα Τσαλικίδη, Γεωργία, βρίσκει τον 39χρονο γιό της απαγχονισμένο στο διαμέρισμα του στον Κολωνό. Είναι κρεμασμένος σε έναν διάδρομο πλάτους εβδομήντα εκατοστών με ένα σχοινί που είχε δεθεί σε έναν σωλήνα του παταριού. Ο αδερφός του Παναγιώτης βρίσκει τη δύναμη και καταγράφει με κάμερα τον χώρο και το παγωμένο πρόσωπο του Κώστα. Δεν έχει αφήσει κάποιο σημείωμα.
- Οι αρχές με μια ύποπτη βιασύνη χαρακτηρίζουν την υπόθεση αυτοκτονία και την κλείνουν. Η οικογένεια όμως διατυπώνει από την αρχή τη βεβαιότητα ότι ο θάνατος είναι αποτέλεσμα δολοφονικής ενέργειας και δεν καταθέτει τα όπλα.
- Η έρευνα, τα στοιχεία και οι αναλύσεις θα αποδείξουν ότι ο 39χρονος δεν έβαλε τέλος στη ζωή του αλλά δολοφονήθηκε. Δεκαέξι χρόνια μετά το μόνο ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι ποιοι τον σκότωσαν.
-Το σκάνδαλο της Vodafone
- Στις 4 Μαρτίου 2005 έπειτα από έναν έλεγχο που διεξήγαγε, η Vodafone εντοπίζει παρείσακτο λογισμικό. Ξεκινά έρευνα η οποία αποκαλύπτει πως μέσω ειδικού λογισμικού που είχε εγκατασταθεί στην εταιρία, παρακολουθούνταν την περίοδο 2004-05 περίπου 100 τηλέφωνα με τη χρήση 14-16 καρτοκινητών «τηλεφώνων-σκιών», τα οποία κατέγραφαν τις συνομιλίες. Τα τηλέφωνα μέσω των οποίων γινόταν η παρακολούθηση χρησιμοποιούσαν τις κυψέλες (κεραίες) στις περιοχή Λυκαβηττού, κλινικής Λευκού Σταυρού, Πλατείας Μαβίλη και Πύργου Αθηνών. Τα μισά από αυτά ενεργοποιήθηκαν από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2004, δηλαδή το διάστημα που προηγήθηκε των Ολυμπιακών Αγώνων.
- Τα κινητά τηλέφωνα που υποκλέπτονταν ανήκαν στους: Καραμανλής Κωνσταντίνος, Μολυβιάτης Πέτρος, Σπηλιωτόπουλος Σπήλιος, Βουλγαράκης Γιώργος, Παπαληγούρας Αναστάσιος, Βαλληνάκης Γιάννης, Δήμας Σταύρος, Μπακογιάννη Θεοδώρα, Μαραβέλης Δημήτριος, Ιατροπούλου Αικατερίνη, Μεϊντάνη Μαρίνα, Μαρής Γεώργιος, Κόκα Αικατερίνη, Βαλληνδάς Γεώργιος, Φεργάδης Θεόδωρος, Ψυχογιός Γεώργιος, Αγγελάκης Δημήτριος, Χορευτάκη Γλυκερία, Γιαννόπουλος Νικόλαος, Μακρής Κων/νος, Μουρατίδης Αργύριος, Μπαρμπαρούση Δήμητρα, Βιτούνη Δέσποινα, Ρουμπινίδου Μιλάνα, Βουτσίνος Αλέξανδρος, Κακοταρίτης Ιωάννης, Σηφακάκης Ιωάννης, Κουλίδου Αναστασία, Τσιλιμάντος Γρηγόριος, Νικολίνας Ιωάννης, Νότας Αναστάσιος, Σόντις Θεόδωρος, Παυλίδης Πέτρος, Παπαντωνίου Ιωάννης, Πνευματικάκης Εμμανουήλ, Μοκτάρ Ραμζί, Ισκιάρ Αττίλα, Μαλούμ Μοχαμάτ Ουντίν, Αντουλάχ Τζαμάλ, Χουσεΐν Μοχάμετ Σαντίκ, Μοχαμάτ Μείμ, Χουσείν Μοχάμεν, Ιμπραχήμ Αχμάντ Τάρεκ, Καντίρ Αρης, Ταίρ Χερμίζ και Σαντί Αγιούμπι.
- Ουσιαστικά λοιπόν παρακολουθούταν ολόκληρος ο κυβερνητικός μηχανισμός και κορυφαία μέλη της ΕΥΠ. Η κυβέρνηση ενημερώθηκε στις 10 Μαρτίου και αποκάλυψε το γεγονός στην κοινή γνώμη στις 2 Φεβρουαρίου 2006 σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Γ. Κορωνιάς καταθέτει ότι η εταιρία ενημέρωσε άμεσα την Κυβέρνηση ενώ υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε ότι διέθεταν λογισμικό νόμιμης συνακρόασης. Τόνισε μάλιστα ότι κανείς δεν του ζήτησε να ενεργοποιήσει και πάλι το παράνομο λογισμικό ώστε να εντοπιστούν τα τηλέφωνα που έκαναν την υποκλοπή. Τελικά στη Vodafone επεβλήθη πρόστιμο 73 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο όμως ακυρώθηκε ως παράνομο από την Ολομέλεια του ΣτΕ το καλοκαίρι του 2010.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου